Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde
Üzlet

Egyre jobb a hangulat, történelmi csúcson a német tőzsde

Portfolio
A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, az európai tőzsdék a kezdeti iránykeresés után határozott emelkedésbe kapcsoltak, és az amerikai indexek is feljebb kerültek.
Megosztás

Erősödtek az amerikai papírok

Az amerikai részvényindexek emelkedtek csütörtökön.

A Dow Jones újabb győztes napot tudhat maga mögött, 323 ponttal, azaz 0,8 százalékkal emelkedett, ami azt jelenti, hogy a 30 részvényt tartalmazó index a hetedik egymást követő napon erősödött.

Az S&P 500 közel 0,5 százalékkal, míg a Nasdaq körülbelül 0,2 százalékkal nőtt.

Megosztás

Rekordot döntött a magyar tőzsde

Emelkedést láttunk ma az európai részvénypiacokon, vagyis folytatódott az a pozitív trend, amit a hét első felében is láttunk, a vezető részvényindexek közül kiemelkedően teljesített a német DAX, amely történelmi csúcsot is döntött ma, de a hazai BUX index is új rekordot tudott beállítani annak ellenére, hogy elég volatilis volt a mai kereskedési nap.

Rekordot döntött a magyar tőzsde
Megosztás

Iránykeresés az USA-ban

Iránykereséssel indult a kereskedés az amerikai tőzsdéken, a Dow stagnál, míg az S&P 500 és a Nasdaq 0,1 százalékot emelkedett. A heti munkanélküliségi segélykérelmek augusztus óta a legmagasabb szintre emelkedtek a friss adatok szerint, amelynek a hatására az állampapírhozamok visszahúzódtak, mivel az adat erősítette a várakozásokat, hogy a Fed idén kamatot vághat. Közben érkeztek további vállalati gyorsjelentések: a Warner Bros Discovery 1,9 százalékot esett, miután árbevétel- és profitsoron is alulmúlta a várakozásokat, míg a chiparchitektúrákat tervező Arm több mint 5,4 százalékot esett a gyenge bevételi előrejelzése miatt. Az Airbnb árfolyama emellett 7,3 százalékkal kerül lejjebb, miután a vállalat gyenge előrejelzése beárnyékolta a pozitív első negyedéves eredményeket.

spx0509aa
Megosztás

Csúcson a német tőzsde, a magyar piac lefordult

Bár továbbra sem egyöntetű, de egyre határozottabb emelkedés látszik az európai tőzsdéken, a német DAX már 0,9 százalékos pluszban, amivel történelmi csúcsot döntött.

Mindeközben a magyar piac korábbi lendülete teljesen elolvadt, és mostanra mínuszba került a BUX. Ezt elsősorban az OTP lefordulása indokolja, hiszen a bankpapír korábban még 1 százalék körüli pluszban van volt, mostanra viszont már kisebb mínusz látszik. A magyar blue chipek közül a Magyar Telekom emekedik ki (+1,4%), amely ma 24 milliárd forintos részvény-visszavásárlási aukciót jelentett be.

euindexek0509aa
Megosztás

24 milliárd forintos részvény-visszavásárlási aukciót hirdetett meg a Telekom

A Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciót indít, amelynek során legfeljebb 24 milliárd forint összértékben tervez részvényeket visszavásárolni a részvényesek javadalmazása céljából – tette közzé a vállalat.

24 milliárd forintos részvény-visszavásárlási aukciót hirdetett meg a Telekom
Megosztás

Újabb gyengülési hullám vár a forintra?

Az április a korrekció hónapja volt a világ tőzsdéin, de a magyar piac már ledolgozta az esést, a BUX történelmi csúcsokat döntöget május elején. A Portfolio rendszeres havi felmérésében ismét megkérdezte a hazai alapkezelőket a részvénypiac és a forint kilátásairól, valamint hogy jelenleg melyek a kedvenc részvényeik és a legkevésbé kedvelt papírjaik a BÉT-en.

Újabb gyengülési hullám vár a forintra?
Megosztás

Óvatos emelkedés

A délutáni kereskedés első szakaszára ráfordulva mérsékelt emelkedés látszik az európai tőzsdéken, a szektorokat tekintve az energiaszektor vezeti az emelkedést, míg az autóipari részvények és a biztosítók gyengélkednek.

A magyar piac közben visszaadta a délelőtti erősödésének nagy részét, miután az OTP lendülete fogyni kezdett, az Mol és a Richter pedig lefordultak.

euindexek0509
Megosztás

Friss elemzés érkezett a Richterről: 30 százalékkal többet érhet a papír

12 640 forintos célárat adott a Richterre a K&H Értékpapír anyavállalatának számító Patria Finance, ami a jelenlegi árfolyamhoz képest több mint 30 százalékos felértékelődési potenciált jelent – derül ki friss elemzésükből.

Friss elemzés érkezett a Richterről: 30 százalékkal többet érhet a papír
Megosztás

Felpörgeti a létszámleépítéseket Kínában a Tesla

A Tesla Kínában folytatja a munkahelyek leépítését, válaszul a globális elektromos járműpiac lassulására és az erős helyi versenyre, miközben Elon Musk igyekszik visszaszerezni a cég piaci részesedését a világ legnagyobb autópiacán - számolt be a Bloomberg.

Felpörgeti a létszámleépítéseket Kínában a Tesla
Megosztás

Pattan a magyar tőzsde

A reggeli iránykeresés után határozott emelkedés kezd kialakulni a magyar tőzsdén, elsősorban az OTP felpattanásának köszönhetően. Pénteken hajnalban érkeznek az OTP friss számai, amelyhez kapcsolódóan az elemzői konszenzusól ebben a cikkben írtunk. A befektetők többek között arra figyelnek, hogy organikusan hogyan növekednek a hitelállományok, tovább javult-e a nettó kamatmarzs, és a 2023-as veszteség után eljött-e már a profitfordulat a tavalyi szerzeménynél, az üzbég banknál.

buxkomp0509
Megosztás

Ezért emelkednek a piacok: ám a jókedv nem lehet felhőtlen

Az áprilisi esés után visszatért a jókedv a piacokra, múlt hét óta ismét emelkedést látunk. A piaci fordulatot ezúttal is az amerikai makrogazdasági helyzetre vonatkozó várakozások váltották ki, újabb hiedelem van kialakulóban a piacokon. Épp ezért ahogy eddig, úgy most is érdemes óvatosnak lenni: egy várakozásoktól eltérő fontos adat nagyon gyors és jelentős változást hozhat, és bár kezd körvonalazódni a nagy kép, a makrogazdasági kilátások továbbra is vegyesek.

Ezért emelkednek a piacok: ám a jókedv nem lehet felhőtlen
Megosztás

Jön az OTP nagy napja – Érik az újabb rekordprofit

Pénteken hajnalban érkeznek az OTP friss számai, a befektetők többek között arra figyelnek, hogy organikusan hogyan növekednek a hitelállományok, tovább javult-e a nettó kamatmarzs, és a 2023-as veszteség után eljött-e már a profitfordulat a tavalyi szerzeménynél, az üzbég banknál.

Jön az OTP nagy napja – Érik az újabb rekordprofit
Megosztás

Vegyes nyitás Európában

Vegyes mozgások látszanak az európai tőzsdéken, a DAX 0,3 százalékot emelkedett, míg a CAC stagnál, a FTSE 100 pedig 0,1 százalékot erősödött. A milánó börze feljebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,6 százalékot esett.

dax0509
Megosztás

Nem találja az irányt a magyar tőzsde

A hét elején látott pozitív momentum lelassult a tőzsdéken, iránykeresés látszik Európa-szerte, ami alól a magyar piac sem képez kivételt.

Nem találja az irányt a magyar tőzsde
Megosztás

Ellenséges felvásárlásra készül Spanyolország második legnagyobb bankja

A spanyol BBVA bank csütörtökön 12,23 milliárd eurós ellenséges vételi ajánlatot tett a versenytárs Sabadellre közvetlenül a részvényeseknek, annak ellenére, hogy a Sabadell igazgatótanácsa a héten elutasította az egyesülési javaslatot - írja a Reuters.

Ellenséges felvásárlásra készül Spanyolország második legnagyobb bankja
Megosztás

Óvatos mozgásokkal indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,4 százalékot emelkedett, a S&P 500 stagnált, míg a Nasdaq stagnált.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,12 százalékot esett, a Hang Seng 1,15 százalékos pluszban van, míg a CSI 300 0,39 százalékos mínuszban van.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,3 százalékot emelkedhet, a CAC 0,01 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,3 százalék pluszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,08 százalékot eshet, a S&P 500 0,1 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,16 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma megismerjük, hogyan alakult az államháztartás számai áprilisban, az év első három hónapjában jelentős hiányt hozott össze a kormány. Külföldön a brit kamatdöntésre kell figyelni, leginkább azoknak, akiknek font kitettsége van. A kínai külkereskedelem is érdemel egy említést, de ennek szinte zéró piacmozgató hatása van.

2024. május 6-május 12. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
május 6. hétfő 8:30 KSH Külkereskedelem (első becslés) márc.
május 7. kedd 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák márc.
május 7. kedd 8:30 KSH Kiskereskedelem márc.
május 7. kedd 16:00 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
május 8. szerda 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok ápr.
május 8. szerda 8:30 KSH Ipar (első becslés) márc.
május 9. csütörtök 11:00 PM Előzetes ÁHT ápr.
május 10. péntek 8:30 KSH Infláció ápr.
Nemzetközi makrogazdaság
május 6. hétfő 3:45 Kína Ciaxin BMI ápr.
május 7. kedd 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések márc.
május 7. kedd 11:00 EU Kiskereskedelem márc.
május 8. szerda 8:00 Németo. Ipari termelés márc.
május 9. csütörtök 5:00 Kína Külkereskedelem ápr.
május 9. csütörtök 13:00 UK BoE kamatdöntés  
május 10. péntek 8:00 UK GDP Q1
május 10. péntek 16:00 USA Michigan-index máj.
május 10. péntek 16:00 USA 5 éves inflációs várakozások máj.
május 11. szombat 3:30 Kína Infláció ápr.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 14,2 százalékos elmozdulással a Nikkei index áll az élen, a sereghajtó 3,6 százalékos emelkedéssel a Dow Jones index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 34,3 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 8,4 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Ezüst árfolyama már 13,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 39 056,39 0,4% 3,0% 0,4% 3,6% 16,2% 50,4%
S&P 500 5 187,67 0,0% 3,4% -0,3% 8,8% 25,4% 80,2%
Nasdaq 18 085,01 0,0% 4,4% -0,1% 7,5% 36,1% 137,4%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 38 202,37 -1,6% -0,2% -2,9% 14,2% 32,0% 76,8%
Hang Seng 18 313,86 -0,9% 3,1% 9,4% 7,4% -9,8% -36,9%
CSI 300 3 630,22 -0,8% 0,7% 2,7% 5,8% -10,6% -1,0%
Európai részvényindexek              
DAX 18 498,38 0,4% 3,2% 1,0% 10,4% 16,0% 51,9%
CAC 8 131,41 0,7% 1,8% 0,1% 7,8% 9,3% 50,1%
FTSE 8 354,05 0,5% 2,9% 5,2% 8,0% 7,4% 14,9%
FTSE MIB 34 151,41 -0,3% 1,2% -0,5% 12,5% 24,5% 61,1%
IBEX 11 153 0,7% 2,8% 2,2% 10,4% 21,1% 20,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 68 900,5 0,0% 1,1% 3,5% 13,7% 47,7% 66,6%
ATX 3 634,69 -0,3% 2,1% 1,2% 5,8% 11,5% 17,7%
PX 1 548,65 0,0% 0,0% 1,0% 9,5% 11,4% 45,6%
WIG20 86 888,69 0,5% 2,7% 2,6% 10,7% 37,6% 51,1%
Magyar blue chipek              
OTP 18 335 -1,4% 0,7% 7,9% 16,0% 63,8% 46,9%
Mol 3 064 2,1% 1,8% -0,1% 8,4% 10,8% -1,0%
Richter 9 550 0,8% 2,2% 2,1% 9,1% 14,5% 65,9%
Magyar Telekom 916 -0,7% -1,1% -0,3% 34,3% 109,1% 99,1%
Nyersanyagok              
WTI 80,57 0,8% -0,2% -7,6% 12,1% 10,1% 29,7%
Brent 83,51 0,4% -0,8% -7,2% 7,5% 8,4% 18,1%
Arany 2 313,75 -0,1% 0,4% -0,7% 12,0% 14,3% 80,4%
Ezüst 27,48 0,6% 3,5% -0,9% 13,3% 7,2% 84,9%
Devizák              
EURHUF 388,6250 0,0% -0,3% -0,2% 1,7% 4,3% 19,9%
USDHUF 361,5284 0,2% -0,9% 0,8% 4,5% 6,9% 25,0%
GBPHUF 451,9651 -0,2% -0,9% -0,5% 2,5% 5,9% 19,9%
EURUSD 1,0750 -0,3% 0,6% -1,0% -2,7% -2,4% -4,0%
USDJPY 154,4250 0,0% -2,1% 1,7% 9,5% 14,5% 40,1%
GBPUSD 1,2494 -0,5% 0,0% -1,2% -2,0% -1,1% -3,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 61 181 -1,8% 5,0% -14,6% 38,5% 120,9% 929,8%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,5 0,9% -2,9% 1,7% 16,3% 27,9% 81,1%
10 éves német állampapírhozam 2,44 1,7% -4,7% 0,9% 22,1% 5,2% -5 406,5%
10 éves magyar állampapírhozam 6,7 -0,3% -5,6% -4,3% 13,0% -15,2% 97,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
napelem baleset napenergia