Törlesztési moratórium: újabb fontos részletet árult el a kormány a meghosszabbításról
Bank

Törlesztési moratórium: újabb fontos részletet árult el a kormány a meghosszabbításról

Portfolio
Bár Orbán Viktor miniszterelnök szombaton már bejelentette, egyelőre nem jelent meg a Magyar Közlönyben a törlesztési moratórium meghosszabbításáról szóló rendelet. Az viszont most kiderült, hogy 752 ezer szerződést, azaz a családtagokkal együtt jóval több mint 1 millió embert érint a meghosszabbítás, és az idei 2000 milliárd forint után a jövő év első felében 400-450 milliárd forintot hagyhat a családoknál és vállalkozásoknál.

Facebook-videóban ismertette szombaton a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs javaslatát Orbán Viktor miniszterelnök a hiteltörlesztési moratóriumra vonatkozóan. Szavai alapján ez egyúttal kormánydöntés is lesz, a kormány ugyanis megfogadja a törzs javaslatát. Ezek alapján szelektív és célzott hosszabbítás jön:

  • a hitelmoratórium eddig 1,6 millió családnak és 60 ezer vállalkozásnak adott segítséget, decemberig összesen mintegy 2000 milliárd forintnyi hiteltörlesztéstől mentesítve őket,
  • a gyermeket nevelő szülők, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkozottak számára további hat hónappal (vagyis valószínűleg 2021. június 30-áig) meghosszabbítják a moratórium lehetőségét,
  • nekik nem kell felkeresniük a bankot, csak ha a moratórium lehetősége ellenére fizetni szeretnének,
  • a moratórium meghosszabbításának a lehetősége a vállalkozások számára is nyitva áll, de nekik be kell jelenteniük hosszabbítási igényüket,
  • ha a bevételük több mint 25%-kal csökkent, akkor meg kell kapniuk ezt a lehetőséget a bankoktól,
  • a háztartások és a vállalkozások egyaránt 6 hónapig hitelszerződés-felmondási tilalmat fognak élvezni a járvány előtt felvett hitelek esetében.

Szombati becslésünk szerint a lakossági hitelek mintegy felét és a vállalati hitelek ennél jóval kisebb arányát (becslésünk szerint kevesebb mint egyötödét) érintheti a meghosszabbítás lehetősége (korábbi statisztikák alapján a hiteladósok mintegy harmada lehet most gyermekes, a nyugdíjasok aránya vélhetően 10% és 20% között lehet, a közfoglalkoztatottak a közmunkásokat takarják, a munkanélküliek hozzájuk hasonlóan néhány százalékot tehetnek ki a hiteladósok körében). 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes most azt is elárulta, hány szerződésről van szó:

752 ezer szerződést, azaz a családtagokkal együtt jóval több mint 1 millió embert érint a meghosszabbítás, és az idei 2000 milliárd forint után a jövő év első felében 400-450 milliárd forintot hagy a családoknál és vállalkozásoknál

- közölte az alábbi Facebook-videóban.

Még egy részletet tudunk Binder Istvántól, az MNB felügyeleti szóvivőjétől, aki az M1 műsorának arról beszélt: körülbelül 160-240 ezer család került nagyon sérülékeny helyzetbe, ennyinek jelentheti mentőövet a moratórium meghosszabbítása. Hozzátette: tavasszal körülbelül 60 ezer vállalkozás vette igénybe a moratóriumot.

Amennyiben banki szempontból vizsgáljuk a kérdést, elmondható, hogy elsősorban likviditási kérdés ez számukra, likviditási kiesést okoz a hitelintézeteknél a törlesztési moratórium, hiszen nem folyik be jövőre sem legfeljebb 400-450 milliárd forintnyi tőke- és kamattörlesztés az idei mintegy 2000 milliárd forint után. A bankok ezt a likviditást számos forrásból pótolni tudják, akár a betétállomány növekedése is jelentősen meghaladhatja ezt az összeget (ahogy az elmúlt időszakban is megfigyelhető volt ez), és jegybanki programok is rendelkezésre állnak. Másodsorban van szó jövedelmezőségi kérdésről a bankoknál, hiszen a halasztott kamatfizetésre nem számíthatnak fel kamatos kamatot. Hogy az első szakaszban (2020 március közepe és 2020 vége között) ez mekkora kiesést jelent a bankoknak, arról egyelőre nincsenek megbízható adatok (a jegybank első közelései mintegy 50 milliárd forintról szóltak 100%-os részvétel esetén, de a bankok ezzel nem egészen összhangban lévő számokat közöltek), mindenestre a meghosszabbítás költsége becslésünk szerint nem okoz 20 milliárd forintnál nagyobb kiesést a bankok számára.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kasza Elliott-tal

Solventum Corp. - ajándék

Nézegettem a számláimat ma, és az Ersténél észrevettem egy soha nem látott részvényt a portfóliómban. Solvenum Corp. (SOLV), valahol volt egy split, ami elkerülte a figyelmemet. Rákerestem a

Összkép

Merre visz a ballagók útja?

Hétfő reggel a lányokon matrózblúz, a fiúkon öltöny, előttük egy kitöltendő gondolattérkép Ady Endre veresiről. Élete eddig legfontosabb napjain van túl 75 ezer érettségiző diák. Múlt

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Elszálltak a bérek, elfogyott a munkaerő, egyetlen út előtt áll Magyarország

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Nagy Márton 2023 Hitelezés