Mi lesz a bankokkal 2050-re? Elemezhető?
Bank

Mi lesz a bankokkal 2050-re? Elemezhető?

Wieder Gergő, KPMG
A klímaváltozás kimenetei kapcsán sok becslés és elemzés lát napvilágot, ezekben az eredmények sokszor különbözőek, az azonban látható, hogy a gazdasági és társadalmi hatások mindegyikben nagyok. A problémával behatóan foglalkozik a pénzügyi szektor és az azt felügyelő hatóságok is, így a szabályozás mint téma, hatalmasra duzzadt, ezért ebben a cikkben csak egy aspektust, a klímastresszteszteket - amelyeket mind az Európai Központi Bank (EKB), mind az MNB elvár az általa felügyelt hitelintézetektől - járja körbe Toronyai Bálint a KPMG tanácsadója és Wieder Gergő a KPMG szenior menedzsere.

Ahhoz, hogy a témát vizsgáljuk fontos látni, melyek lehetnek a legfontosabb klímaszcenáriók. Ennek kapcsán a pénzügyi szektor zöldítése érdekében összefogó jegybankok és felügyeletek csoportja (NFGS) három szcenáriót definiált:

  • Rendezett átmenet: Azonnali és kellően szigorú szabályozások a kibocsátáscsökkentés érdekében, ennek hatására 2100-ra a medián hőmérsékletnövekedés jelentősen 2 fok alatti.
  • Rendezetlen átmenet: Halasztott, de a rendezett átmenthez képest jóval szigorúbb intézkedések. Ennek hatására a medián hőmérsékletnövekedés szintén 2 fok alatt maradhat 2100-ra, de más pályát írhat le.
  • „Hot household world” (forró): A jelenlegi intézkedéseket tartjuk csak fent, ennek kapcsán azonban a hőmérsékletnövekedés 3,5 fok is lehet.

Klímakockázat megjelenése a kockázatkezelési gyakorlatban

A klímakockázatok két fő eleme a fizikai, illetve a tranzíciós kockázatok. A fizikai kockázat a direkt környezeti változások, katasztrófák, míg a tranzíciós kockázat a karbonsemleges működésre való áttérés okozta kockázatokat jelenti (pl. a szigorodó előírások miatt egy szénbánya, vagy egy szénerőmű üzletmenete jelentősen megváltozik). A két kockázat típus között szoros összefüggés mutatkozik: rendezetlen átmenetben előbb jelentkeznek a fizikai kockázatok mint a rendezettben, a tranzíciós kockázatok viszont eltolva jelennek meg a rendezett átmenethez képest (hiszen abban az átmenetet a szabályozás részben kikényszeríti), de jóval nagyobb intenzitással.

A fizikai kockázat hatásainak a felmérése komoly módszertani kihívás, az ezeket mozgató környezeti rendszerek komplexitásának következtében és a megfelelő historikus adatsorok hiányában. Ennek következtében, illetve a hatások nagysága miatt is a klímastressztesztek fejlesztésének kezdeti időszakában a klímasemleges működésre átállás költségeit magába foglaló tranzíciós kockázat értékelése volt/van a középpontban.

A klímakockázat jellegénél fogva a gazdasági tevékenységek széles körére gyakorol direkt vagy indirekt hatást. A pénzügyi szektor kockázatkezelési eljárásainak így nem egy elemeként, hanem a kockázati térkép minden részét befolyásoló faktorként jelenik meg.
A hitelkockázat meghatározása során a nemteljesítési valószínűségekre (PD) a tranzíciós kockázat jelentős hatást gyakorolhat, például ha a hitelfelvevő üzleti modellje magas üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátással jár. Ez a kockázat alapvetően előretekintő: az éghajlatváltozás mérséklését célzó szabályozások egyre szigorodnak, így a várható szabályozási pályát is fontos értékelni a szennyező iparágakban működő vállalatok PD értékeinek a meghatározásakor. A fizikai kockázat értékelésében jelenleg azt látjuk, hogy a szektorális besorolás mellett az ügyfél földrajzi elhelyezkedése és eszközeinek az összetétele meghatározó.

A nemteljesítési veszteségráta (LGD, egy csődesemény esetén a veszteség aránya) értékeket ugyancsak jelentősen befolyásolhatja a klímakockázat. A hosszabb historikus adatsorokra építő modellezések a természeti katasztrófákra kevésbé lesznek alkalmazhatóak a szélsőségesebbé váló időjárási körülmények között. A magas szennyezéssel együtt járó, energiaigényes iparágakban a PD és az LGD közötti rosszirányú, pozitív kapcsolat jelenhet meg (azaz a PD és az LGD egyszerre növekedhet). A karbonintenzív iparágak üzleti modelljének az ellehetetlenülése együtt járhat a fedezetként bevont eszközeinek az értékcsökkenésével, például egy szénerőmű berendezéseit a jövőben nehezebb lehet értékesíteni.

A piaci kockázatokra hasonló csatornákon keresztül gyakorolhat hatást az éghajlatváltozás. A tranzíciós kockázat a magas ÜHG kibocsátással működő vállalatok értékpapírjainak a leértékelődésén, a fizikai kockázat pedig az éghajlatváltozás direkt hatásainak kitett régiók, iparágak értékpapír-árazásain keresztül gyakorolhat hatást. A működési kockázatok terén a szélsőséges időjárási körülmények jelenthetnek kihívást a kockázatkezelés terén, például az irodai működésben vagy az adatközpontoknál. A megfelelő banki likviditás fenntartása ugyancsak nagyobb kihívást jelenthet, ahogy a környezeti válságok a pénzügyi rendszeren belüli bizalmat is tesztelhetik, például nagyobb veszteségeknek biztosító társaságokat érintő, esetlegesen tovább gyűrűző hatásain keresztül.

Stressztesztelés lépései

Az MNB az áprilisban kiadott Zöld ajánlásában is elvárja már a klímaváltozás kapcsán stressztesztek elvégzését. Ennek első lépéseként a jegybank maga is készített egy elemzést a hazai hitelintézeti szektor aggregált szintű hatásairól. A napokban publikált összefoglaló szerint a nem teljesítő hitelek aránya jelentősen emelkedhet, különösen egy rendezetlen átmenet esetében.

Az EKB 2021 októberében publikálta iránymutatásait a 2022-es éves klímastressztesztekhez és ezek megvalósításához. A 2022-es klímastresszteszt mint új felügyeleti elvárás célja részben a felügyeleteknek és a pénzintézeteknek a klímakockázatok értékelésére vonatkozó kapacitásainak a felmérése és ezek fejlesztése lesz.

A stressztesztet jövő év elején kell elvégzeni, három fő modulra bontva.

A részletes kvalitatív kérdőív célja felmérni többek között a pénzügyi intézmények kockázatvállalásának a mértékét, a klímakockázat kezelését a pénzügyi intézmény belső szabályzataiban és az ICAAP keretrendszerben, az alkalmazni tervezett klímaszcenáriókat, a stressztesztekhez rendelkezésre álló adatokat és a pénzintézet jövőbeli fejlesztési terveit.

A második modulban az EKB a pénzintézetek klímakockázathoz kapcsolódó metrikáit méri fel, amelyek alapot adhatnak a pénzintézeteknek a karbonintenzív iparágak felé történő kitettségeik, valamint a tranzíciós kockázatból származó kockázataik értékeléséhez. Ennek keretében a bankoknak a vállalati kitettségeiket 22 szektorba kell besorolniuk a NACE 2 számjegyű besorolása szerint, és az elemzések elvégzéséhez több új mutatót is ki kell számítaniuk. Ilyen az ÜHG intenzív iparágakból származó kamat és díj jellegű bevétel, vagy a finanszírozott ÜHG kibocsátás (ideértve a közvetett Scope 3 – azaz partnerek és beszállítók miatti – kibocsátást is). Az EKB iránymutatás szerint ebben a modulban kell bemutatni a zöld átmenet finanszírozásának erősítésére tett lépéseket is. Ezen elvárások egyben ösztönzőt jelent a bankok számára saját klímakockázathoz kapcsolódó adatbázisok létrehozására, ami támogatja a későbbi szabályozási elvárásoknak való megfelelésüket is.

A harmadik modulban minden az első két modulban adatszolgáltatásra kötelezett pénzintézet köteles közzétenni a stresszteszt kiinduló kockázati értékeinek a meghatározásához szükséges adatokat. Magát a stressztesztet azonban első körben még nem minden pénzintézetek kell megcsinálnia. A folyamat során a kiinduló kockázati mutatókat ország és portfolió szerinti megbontásban a szokásos hitelkockázati mutatókra kell meghatározni: pl. Stage1-3 kitettségek és tartalékok, LTV értékek, LGD, gyógyulási ráták, stb.

A piaci kockázatnál pedig a kiinduló mutatók – például szektor szerinti bontásban – a részvény és kötvénykitettségeket foglalják magukba.

Stressztesztelés a gyakorlatban

A rövid távú tranzíciós kockázatok úgy modellezhetők, hogy ahhoz a rendezetlen átmenet szcenárió keretrendszerét használják az intézmények, de 2022-re előre hozzák benne a CO2 (egyenérték)-kibocsátási kvóták árának megugrását.

az EKB makrogazdasági változók széles körére tervez előrejelzéseket adni a három klímaszcenárió szerinti bontásban az EU tagállamokra és nagyobb világgazdasági szereplőkre,

amik inputként szolgálhatnak a banki modellekben. Ezekben egyes változókra szektorális megbontás is várható, megkönnyítve a hitelkockázati modellezés során a klímakockázat beépítését. A makrogazdasági és szektorális megközelítés mellett az EKB jó gyakorlatnak tartja a vállalati szektorra az ügyfél szintű hitelkockázati hatáselemzés készítését a CO2-kibocsátás egyenérték áremelkedés kockázatára vonatkozóan. Amennyiben az ügyfélszintű elemzés nem kivitelezhető hatékonyan (pl. a KKV-kra vonatkozóan), a hasonló klímakockázati profil szerinti szegmentálás alkalmazása lehet megoldás.

A hosszú távú tranzíciós kockázatokra az EKB a hagyományos banki kockázati modellek horizontjánál jóval hosszabb, 2050-ig terjedő előrejelzést javasol. A modellezés kiindulópontja lehet itt is az EKB-nak a klímaszcenáriók szerint – lehetőség szerint szektorális szintű – makrogazdasági változókra meghatározott előrejelzései. A hosszú távú tranzíciós kockázatok modellezése során a banki mérlegekre dinamikus megközelítést kell alkalmazni, amelyben a klímaszcenáriók adta változó üzleti környezet mellett kulcsfontosságúak a bankspecifikus stratégiákra épített feltételezések is (pl. várhatóan egyre energiahatékonyabb ingatlanok megvételéhez fognak hitelt nyújtani a bankok, azaz nem lehet csak a mostani portfólióból kiindulni). Azon pénzintézetek, amelyeknek a stratégiájuk részévé válik a karbonintenzív üzleti tevékenységek finanszírozásának a csökkentése vagy az érintett ügyfelek tranzíciós folyamatának a támogatása, kevésbé lesznek kitéve az új klímapolitikákkal járó üzleti környezet változásnak. A pénzintézetetek klímakockázata így mérséklődhet a modellben is, ám ehhez nyilvánosan és a belső szabályzatokban is megjelenő stratégiai elköteleződés és ezek hitelességét megalapozó üzletpolitika szükséges.

A klímakockázatokból származó fizikai kockázatokkal kapcsolatban a felügyeletek azt szeretnék elérni, hogy a hitelkockázati modellezésbe beépüljenek a kiemelt kockázati források direkt hatásai. A kockázati modellezésben itt is a kitettségek szektorális besorolása jelentheti az egyik kiindulópontot. A kiemelt fizikai kockázatot jelentő hőhullámok például a mezőgazdasági termeléstől a vízi közlekedésen át az építőiparig jelentős hatással bírhatnak a hitelkockázatra. A fizikai kockázatok számos típusában emellett meghatározó a földrajzi elhelyezkedés is, például áradáshoz kapcsolódó, NUTS3 besorolások által meghatározható lokális kockázatok, amelyek kiemelten fontosak lehetnek az ingatlannal fedezett hitelek esetében.

A klímaváltozás hatásainak felmérése a jövőbeli bizonytalan kimenetek miatt módszertanilag leginkább stressztesztekkel vizsgálható,

amelyek gyakorlati kivitelezése azonban komplexebb feladat. A hatékony és jól használható modelleknek figyelembe kell venniük például a különféle klímaszcenáriókat, a hosszú időtáv miatt dinamikus modellekkel kezelnie kell a saját üzletmenet változását, a szabályozói környezet bizonytalanságait, de a különféle szektorális hatásokat is. A modellezés így több szakmai területet érintő (cross-funkcionális) feladat, a modellezési és pénzügyi tudás mellett ismerni kell a fenntarthatósági kockázatokat, de a legfontosabb iparági szabályozási irányokat is.

A szerzők a KPMG tanácsadója és a KPMG szenior menedzsere.

Címlapkép: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bank-of-america-manhattan-new-york-amerikai-egyesult-allamok