Financial Times: 800 millió euró adót fizettek az Oroszországban maradt nyugati bankok a Kremlnek
Bank

Financial Times: 800 millió euró adót fizettek az Oroszországban maradt nyugati bankok a Kremlnek

Portfolio
Az Oroszországban maradt legnagyobb nyugati bankok tavaly több mint 800 millió euró adót fizettek a Kremlnek, ami négyszerese a háború előtti szintnek – írja a Financial Times.

Az Oroszországban működő hét legnagyobb eszközállományú európai bank – a Raiffeisen Bank International, az UniCredit, az ING, a Commerzbank, a Deutsche Bank, az Intesa Sanpaolo és az OTP Bank - együttesen több mint 3 milliárd eurós nyereséget jelentett 2023-ban az országból. Ez a nyereség háromszorosa volt a 2021-esnek, és részben olyan pénzeszközökből származott, amelyeket a bankok nem tudtak még kivonni az országból – írja a lap.

A nyereségesség megugrása azt eredményezte, hogy az európai bankok mintegy 800 millió eurónyi adót fizettek a Kremlnek, szemben a 2021-es 200 millió euróval

- derül ki a Financial Times elemzéséből. A lap kitér arra is, hogy az európai bankok által fizetett adók Oroszország 2024-re várható összes nem energetikai költségvetési bevételének mintegy 0,4 százalékával egyenértékűek.

A külföldi hitelintézetek nemcsak a magasabb kamatlábakból, hanem az orosz bankokat sújtó nemzetközi szankciókból is profitáltak. Ezek az intézkedések megfosztották riválisaikat a nemzetközi fizetési rendszerekhez való hozzáféréstől, és növelték a nyugati bankok vonzerejét az orosz ügyfelek számára.

Az európai bankok 800 millió eurós adóbefizetéseinek több mint fele az osztrák Raiffeisen Bank Internationaltől folyt be, amely a külföldi hitelezők közül a legnagyobb jelenléttel rendelkezik Oroszországban.

Európai bankok oroszországi profit- és adószámai (millió euró)
Bank Ország Profit 2021 Profit 2023 Adó 2021 Adó 2023
Raiffeisen Bank International Ausztria 591 1805 117 464
UniCredit Olaszország 209 658 44 154
OTP Magyarország 128 338 26 90
Intesa Sanpaolo Olaszország 7 138 2 27
ING Group Hollandia 3 151 -7 20
Commerzbank Németország 15 51 3 8
Deutsche Bank Németország 26 40 6 16
Forrás: Financial Times, Portfolio        

Az RBI oroszországi nyeresége 2021 és 2023 között több mint háromszorosára, 1,8 milliárd euróra nőtt, és az osztrák csoport teljes nyereségének felét teszi ki, szemben a háború előtti mintegy harmadával. Bár az RBI tett bizonyos erőfeszítéseket orosz kitettségének csökkentése érdekében, a lap szerint a bank legutóbbi oroszországi álláshirdetései ambiciózus tervekre utalnak az "aktív ügyfélkör többszörös bővítésére".

A Deutsche Bank, az OTP és a Commerzbank jelentősen csökkentette jelenlétét Oroszországban, amely az RBI-hoz képest már így is kicsi volt - mondták képviselőik. Az Intesa áll a legközelebb a kilépéshez, de oroszországi üzletágát még nem adta el. Az UniCredit nem kívánt nyilatkozni.

Annak ellenére, hogy bezárta vállalati és lakossági üzletágát, a Citigroup, az Egyesült Államok negyedik legnagyobb hitelezője, 149 millió dolláros nyereséget termelt és 53 millió dollárt fizetett Oroszországban 2023-ban, amellyel a Kijevi Közgazdasági Iskola orosz központi banki adatokon alapuló számításai szerint a negyedik legnagyobb adófizető lett a nyugati bankok között Oroszországban. Egy másik amerikai óriás, a JP Morgan 35 millió dollárt keresett és 6,8 millió dollárt fizetett ki adóként a kutatóintézet szerint. (Az amerikai bankok adatai nem szerepelnek a fenti 800 millió eurós összegben).

Fontos azonban, hogy a bankok nem férhetnek hozzá az Oroszországban szerzett pénzekhez a 2022-ben bevezetett szabályozási korlátozások miatt, amelyek megtiltották az orosz leányvállalatok osztalékfizetését "barátságtalan" nyugati országok vállalkozásainak.

Az OTP által az orosz költségvetésbe 2023-ban befizetett adófizetések mintegy 20 százaléka az osztalékok után fizetett adókból állt - közölte a bank. A pénzeszközök nagy része továbbra is oroszországi betétszámlákon van - tette hozzá.

A zárolt készpénz jelentős akadályt jelent az Oroszországból való kilépésnek. A bankoknak 2022 eleje óta Vlagyimir Putyin elnök személyes engedélyére is szükségük van oroszországi tevékenységük eladásához. Csak hét nyugati bank - a kilépéshez elnöki jóváhagyásra szorulók listáján szereplő 45-ből - kapott ilyen engedélyt, köztük a Mercedes-Benz Bank és az Intesa.

Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp