Videó: 460 millióért kelt el a legdrágább magyar festmény a vasárnapi aukción
Befektetés

Videó: 460 millióért kelt el a legdrágább magyar festmény a vasárnapi aukción

Portfolio
Vasárnap este, a Budapesti Kongresszusi Központban rendezte a Virág Judit Galéria téli árverését, amelynek szenzációja, Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye volt. A festőóriás művei közül alig több mint egy tucat van magángyűjteményben, 2000 óta pedig csupán négy alkotása szerepelt árverésen, amelyből kettő abszolút rekordot ért el.

A festőművész aukción értékesített képei közül legdrágábban, 240 millió forintért, a Traui tájkép naplemente idején című festmény kelt el a galéria 2012-es téli aukcióján, ezzel az árral közel 10 évig tartotta a magyar aukciós rekordot.

A most árverésre bocsátott, szimbólumokban gazdag műalkotás, a Titokzatos sziget a festőművész egyik legtalányosabb festménye, mely 160 millió forintos kikiáltási árról indulva, izgalmas online és helyszíni licitharcot követően végül magyarországi aukciós rekordot jelentő, 460 millió forintért kelt el.

A Titokzatos sziget leütési árával ez a csaknem tízéves rekord dőlt meg.

A győztes licit telefonon érkezett, az új tulajdonos régóta vágyott már erre a festményre. A képet speciális gépjárművel, kiemelt biztonsági őrzés mellett szállítják majd új tulajdonosához. 

Évtizedeket is várnak egy Csontváryra

Csontváry művei közül alig egy tucat van magángyűjteményben, az elmúlt húsz évben pedig csak négy alkotása szerepelt árverésen, amelyből kettő abszolút rekordot ért el – mondta el nemrég a Portfolio-nak Kelen Anna művészettörténész, a galéria egyik vezetője.

Csontváry életműve rendkívül szűknek mondható: körülbelül 100 festményét ismerjük, ennek jelentős része, nagyjából 80 kép közgyűjteményben, múzeumi tulajdonban van. Mintegy 20 olyan festményéről tud a szakma, ami magángyűjteményben található.

A művészettörténész szerint ebből is következik, hogy a képei rendkívül ritkán vannak a piacon, a rendszerváltás óta eltelt 30 évben ez a hetedik Csontváry-festmény, ami aukcióra került. Már önmagában a ritkasága miatt is szenzáció, hogy felbukkant most ez a kép, hiszen

a gyűjtőknek akár évtizedeket is várniuk kell arra, hogy megvásárolhassanak egy ilyen festményt.

A Titokzatos szigetet Csontváry 1903-ban festette, a kép egészen az 1970-es évekig "lappangott", azaz valószínűleg magántulajdonban volt.

Ötven évvel ezelőtt azonban felbukkant a BÁV egyik aukcióján, ezt követően egy ismert magángyűjteménybe került. Az elmúlt 20 évben viszont sok kiállításon, katalógusban, az összes monográfiában szerepelt - tehát nem egy rejtőzködő, lappangó remekműről van szó.

Kelen Anna szerint a gyűjtők alapvetően együtt élnek ezekkel a festményekkel, emiatt is vannak olyan kritériumok, amik az értéket meghatározzák. Tipikusan ilyen kritérium a méret: Csontvárynak sok olyan képét ismerjük, amelyek több méter szélesek - ezeket jóval nehezebb lenne értékesíteni. A művész egyik jellegzetessége ugyanakkor, hogy a színskála egészéből dolgozott, ezzel is úttörő volt a maga korában: ennek jó példája a Titokzatos sziget. Fontos tehát a szín, a technika, a méret, és persze a téma is.

Címlapkép: Virág Judit Galéria

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
pannergy mickolc geotermikus