Ismét rekordot dönthet egy Csontváry: de miért ennyire értékesek a festőlegenda képei?
Befektetés

Ismét rekordot dönthet egy Csontváry: de miért ennyire értékesek a festőlegenda képei?

Orosz Márton
160 millió forintról, a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról indul Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye. A kép becsértéke pedig – az aukciót kedden meghirdető Virág Judit Galéria várakozásai szerint – akár a 450 millió forintot is elérheti. Csontváry művei közül alig egy tucat van magángyűjteményben, az elmúlt húsz évben pedig csak négy alkotása szerepelt árverésen, amelyből kettő abszolút rekordot ért el – mondta el a Portfolio-nak Kelen Anna művészettörténész, a galéria egyik vezetője.

Csontváry Kosztka Tivadar képei több aukciós rekordot is elértek az elmúlt évtizedekben: mi az, amitől Csontváry ennyire különleges, és milyen szempontok szerint lehet meghatározni képei értékét?

Csontváry életműve rendkívül szűknek mondható: körülbelül 100 festményét ismerjük, ennek jelentős része, nagyjából 80 kép közgyűjteményben, múzeumi tulajdonban van. Mintegy 20 olyan festményéről tudunk, ami magángyűjteményben található.

Ebből is következik, hogy a képei rendkívül ritkán vannak a piacon, a rendszerváltás óta eltelt 30 évben ez a hetedik Csontváry-festmény, ami aukcióra került. Már önmagában a ritkasága miatt is szenzáció, hogy felbukkant most ez a kép, hiszen a gyűjtőknek akár évtizedeket is várniuk kell arra, hogy megvásárolhassanak egy ilyen festményt. Ugyanakkor maga Csontváry egy nemzeti szimbólum: a titokzatos és rejtélyes, nagy festőnk.

Mennyire tartja számon Csontváry műveit a nemzetközi műtárgypiac?

Mivel gyakorlatilag nincsenek a képei a piacon, ezért nehezen értelmezhető és nehezen árazható be nemzetközileg. Ugyanakkor annyira sajátos a technikája és a látásmódja, hogy emiatt szinte összehasonlíthatatlan, és a nemzetközi felfedezése még várat magára.

Ez azért is érdekes, mert korábban nagy figyelem övezte a munkáit. A 30-as években például volt Párizsban egy kiállítása, amit maga Picasso is meglátogatott, és a beszámolók szerint "szerényen" úgy fogalmazott, hogy nem is tudta, hogy van még nála, azaz Picassonál is nagyobb festő. Ezt követően - kérésére - kiürítették a kedvéért a termet, és egyedül nézhette meg Csontváry műveit.

Mit lehet tudni a december 19-én árverezésre kerülő festményről? Mennyire volt eddig titokban a szakma előtt, és mi jelenti az igazi különlegességét?

A Titokzatos szigetet Csontváry 1903-ban festette, a kép egészen az 1970-es évekig "lappangott", azaz valószínűleg magántulajdonban volt.

Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget c. festménye
Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget Fotó: Virág Judit Galéria

Ötven évvel ezelőtt azonban felbukkant a BÁV egyik aukcióján, ezt követően egy ismert magángyűjteménybe került. Az elmúlt 20 évben viszont sok kiállításon, katalógusban, az összes monográfiában szerepelt - tehát nem egy rejtőzködő, lappangó remekműről van szó.

A gyűjtők alapvetően együtt élnek ezekkel a festményekkel, emiatt is vannak olyan kritériumok, amik az értéket meghatározzák. Tipikusan ilyen kritérium a méret: Csontvárynak sok olyan képét ismerjük, amelyek több méter szélesek - ezeket jóval nehezebb lenne értékesíteni. A művész egyik jellegzetessége ugyanakkor, hogy a színskála egészéből dolgozott, ezzel is úttörő volt a maga korában: ennek jó példája a Titokzatos sziget. Fontos tehát a szín, a technika, a méret, és persze a téma is. Azt gondolom, ennél a képnél minden részlet egyszerre működik.

160 millió forintról, a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról indul a festmény. A kép becsértéke pedig akár a 450 millió forintot is elérheti. Hol helyezkedik el ezzel a kép a piacon?

Ez egyértelműen óriási összeg a magyar aukciós piacon: a jelenlegi első és második helyen is egy-egy Csontváry szerepel, 240 és 230 millió forintos eladási árral. Ráadásul a második legdrágább képet, a Traui tájkép naplemente idején címűt is már 10 éve árvereztük el, szintén itt, a Virág Judit Galériában.

Várhatóan nagy lesz az érdeklődés, minden szempontból ritka és különleges a festmény, úgyhogy nem elképzelhetetlen, hogy idén decemberben is újabb rekord születik majd. Több olyan gyűjtőt is ismerünk, aki évek óta vár arra, hogy egy Csontváry felbukkanjon az aukciós piacon. A piac az elmúlt években minden korábbinál aktívabb volt, és komoly fejlődést mutat: azt gondolom, hogy kiemelkedő érdeklődés várható.

Címlapképünkön: Kelen Anna Csontváry Kosztka Tivadar: Titokzatos sziget c. festményével Fotó: Virág Judit Galéria

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
befektető tőzsde tréder