Óriási lesz a harc a még elérhető nyersanyagokért
Befektetés

Óriási lesz a harc a még elérhető nyersanyagokért

Portfolio
A magas infláció a befektetési hozamok reálértékét is jelentősen csökkenti, a látraszoló betétekben tartott megtakarítások igen sebezhetőek a pénzromlás hatásaival szemben. Magasabb inflációs környezetben a reáleszköz-befektetésekkel potenciálisan nagyobb hozamokat lehet elérni: az ingatlanok, az infrastruktúra, a természeti erőforrások vagy a hosszú élettartamú fizikai eszközök jobban ellenállnak az infláció hullámzásainak, sőt, a befektetések jelentős hozammal is kecsegtethetnek. Ennek ellenére a közel 18 ezer milliárd forintnyi hazai megtakarítás jelentős része nélkülözi az értékállóságot biztosító reália-befektetéseket, készpénzben vagy látraszóló betétben várja, hogy folyamatosan veszítsen az értékéből. Az Invesco szerint a befektetések diverzifikálása jelenthet csak biztonságot, a legkiszámíthatóbb megoldás olyan alapokba fektetni, amelyek tartalmaznak reáleszközöket is.

Az év eleji adóvisszatérítések és egyéb juttatások – nominálisan – felfuttatták a megtakarításokat, az első negyedévben több mint 1100 milliárd forintot tettek félre a családok. Az új befizetések döntő része azonban csak pihen a bankszámlákon, összesen 18 ezer milliárd forintnyi megtakarítás várja látra szóló betétben és készpénzben, hogy a pénzromlástól semmivel sem védve, akár 10%-os értékvesztést szenvedjen el. Pozitívum, hogy 67 milliárd forinttal a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon is növekedett az elmúlt hónapban, a BAMOSZ friss, júniusi adatai szerint elérte a 7752 milliárd forintnyi összeget.

Évtizedek óta a reáleszközök vonzó kockázati- és hozamprofillal rendelkeznek, vagyis ingatlanokba, árupiaci eszközökbe, búzába, kukoricába, infrastruktúrába vagy természeti erőforrásba fektetni biztonságosabb és jövedelmezőbb, mint a részvényekbe vagy kötvényekbe. „Az elmúlt 20 évben - 2022. június 30-ig - a globálisan jegyzett reáleszközök 9,44% hozamot hoztak szemben a 7,32% és 3,25% hozamot hozó, globálisan jegyzett részvényekkel és kötvényekkel szemben” – mondta el Markus Melchart, az Invesco osztrák és közép-kelet-európai értékesítési igazgatója.

Reál-eszköz hozamok a globális infláció tükrében
Reál-eszköz hozamok a globális infláció tükrében

A hazai befektetők számára is egyre vonzóbbak az ingatlanbefektetések, az ingatlanalapok június végén 1754 milliárd forintot kezeltek. Az árupiaci alapok, főként, amelyek döntően nyersanyagokat tartalmaznak, óriási hozamnövekedést realizáltak. Az első félévben - az aranyba fektető konstrukciók kivételével - 15-44% közötti hozamokat lehetett elérni.  

Legnagyobb mértékben a különböző energiahordozók illetve a mezőgazdasági alapanyagok árai növekedtek, nem ritka az 50-60%-os árfolyamnövekedés sem.

Jól választottak, akik ingatlanalapba fektettek, volt olyan hazai konstrukció, amellyel több mint 15%-os hozamot lehetett elérni, ráadásul sokkal kisebb árfolyamingadozást mutattak az utóbbi évben, mint a kockázatosabb befektetések. Az ingatlanalapok jobb teljesítményéhez hozzájárult a megemelkedett inflációs környezet, de az egyes alapok esetében nagyban befolyásolja a hozamokat a portfólióban szereplő eszközök tőkefelértékelődése illetve a befolyó bérleti díjak emelkedése is.

Miért jó reáliákba fektetni?

A reáleszközök – mint olyan tárgyi eszközök, amelyek fizikai tulajdonságaik miatt saját, belső értékkel rendelkeznek – kifejezetten népszerűek az egyedi kockázat-hozam jellemzőket kereső befektetők körében. A különböző piaci ciklusok során gyakran a hagyományos részvényeknél és kötvényeknél is jobban teljesítenek, magasabb bevételeket és tartós vásárlóerőt biztosítanak. A befektetők számára vonzó lehet a hozampotenciál, a diverzifikáció lehetősége és az inflációs hatások elleni védelem is.

Előnyök:

  • A reáleszközök a leginkább alkalmasak arra, hogy ESG szempontból értékeljék őket a befektetők.
  • A jegyzett reáleszközök stabilan pozitív hozamot hoztak az elmúlt 20 évben. (2022. június 30-ig)
  • A tőzsdén jegyzett reáleszközök az elmúlt 20 évben (2022.június 30-ig) jobban teljesítettek, mint a részvények és kötvények.
  • Az ágazatok közötti magas diverzifikáció előnyös lehet a portfólió egésze szempontjából.
  • Történelmi távlatban az egyik legjobb lehetőséget biztosította az emelkedő inflációval szemben.

A reáleszközök a globális gazdaság és társadalom működtetéséhez szükséges alapvető inputanyagokból és rendszerekből állnak.

ezért A 21. század makrogazdasági trendjeinek egyik győztese is lehet, a népességnövekedés, az urbanizáció, az ipari és digitális gazdaságok terjeszkedése, valamint a megújuló energia iránti növekvő kereslet mind a reáleszközök általános értéknövekedését eredményezheti.

Az elmúlt időszak turbulens világpiaci környezete, az orosz-ukrán háború vagy a félvezetők iránt drasztikusan megemelkedett kereslet jelentősen befolyásolta a nyersanyagok árát, ráadásul – mivel véges készletekről van szó – egyfajta eredendő hiányérték is hatással van az árfolyamokra.

Bár a zöld átmenet a jelenlegi geopolitikai környezet miatt lelassulhat, az idő előrehaladtával valószínűleg éles lesz a verseny a kimerülő források megszerzéséért. Ez a népesség és a gazdasági növekedés miatt kulcsfontosságú felhajtóerőként fog megjelenni, amely a jövőben geopolitikai konfliktusokhoz is vezethet. A tényezők együttese tartós növekedési lehetőségeket teremt az eszközosztályban.

Reáleszközök fontos szerepet kaphatnak a környezet megóvásában is

A különböző reáleszköz-befektetéssel közvetve a környezet megóvása is transzparensebbé, megfoghatóbbá válhat, hiszen a fizikai eszközök nyomonkövetése egyszerűbb, mint a részvény- vagy tőkepiaciaké. Az ESG-megfontolások betartása egyre fontosabb nemcsak a hosszú távú tőkehozamok, hanem a befektetők és az eszköztulajdonosok számára is.

A befektetési társaságok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy reáliákba vagy a zéró kibocsátáshoz hozzájáruló vállalatokba, fenntartható épületekbe, a körkörös termelést, a felelős bányászatot, a vízgazdálkodást és a környezeti szempontból fenntarthatóbb jövőt követő cégekbe fektessenek.  Jól látható folyamat, hogy a befektetők nagyobb bizalommal és hosszabb távon pozitív kilátásokkal tekintenek azokra a cégekre, amelyek felelősen működnek. Ez a tendencia pedig egyre több céget ösztönöz arra, hogy lépéseket tegyen a saját fenntartható működésének megteremtésében.

Fenntartható reál-eszközalapok ESG besorolása
Fenntartható reál-eszközalapok ESG besorolása

„Bár az ESG megfontolások az utóbbi időben egyre hangsúlyosabbak a befektetők számára, ezek a szempontok egyáltalán nem újak, valójában sok ESG-elv már régóta része az Invesco globális felelős reáleszköz-befektetési stratégiájának. Egyértelmű célunk, hogy olyan vállalatokat találjunk a befektetők számára, amelyek a működésüket folyamatosan egyre inkább fenntarthatóvá alakítják, és kiemelt figyelmet fordítanak a környezet megóvására és a munkakörülmények javítására. Ezek a főbb pillérek régóta fontos kritériumként szerepelnek a kiválasztási protokollunkban” – mondta Darin Turner, az Invesco reál-eszköz befektetési igazgatója.

Címlapkép: Gettyimages, grafikonok: Invesco

A cikk megjelenését az Invesco Ltd. támogatta

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető tőzsde tréder