Brutálisan jó évet zárt a PannErgy - Ezt bizony ki lehet rakni az ablakba
Befektetés

Brutálisan jó évet zárt a PannErgy - Ezt bizony ki lehet rakni az ablakba

Elsősorban a jelentősen megnövekedett villamosenergia költségeknek köszönhetően megugrott a PannErgy hőértékesítésből származó árbevétele 2023-ban, ezzel a tavalyi rekordévre is rákontrázva új bevételi csúcsot ért el a társaság. A negyedik negyedév a meleg időjárás miatt már kedvezőtlenül alakult a társaság számára (és a Miskolci Projekt késlekedése is rontja a kilátásokat), ám ezzel együtt is soha nem látott profitot tudott elérni a lezárt évben a társaság - derül ki az éves jelentésből.

Betett a meleg időjárás

A PannErgy januárban már közzétette a 2023 negyedik negyedéves termelési jelentését, ez alapján elmondható, hogy főleg az októberi időszakban tapasztalt enyhébb időjárás jelentős hatással volt a vállalat hőértékesítési teljesítményére. A társaság a negyedik negyedévben az előző évek átlagától és a bázisidőszaktól is elmaradó eredményeket ért el ebben a tekintetben, az előzetes tervekhez képest 11,8 százalékkal, míg az előző év azonos időszakához képest 9,8 százalékkal volt alacsonyabb.

A kedvezőtlen időjárási feltételek mellett a Miskolci Projekt harmadik termelő kutjának bővítése is befolyásolta az eredményeket, amelynek befejezése 2024-re tolódott ki.

A fentiek következtében a vállalat 2023-ra vonatkozó, konszolidált 3 950 – 4 150 millió forintos EBITDA tervét tekintve úgy számolt előzetesen, hogy csak a korábban meghatározott tartomány alsó határértékéhez közeli gazdasági eredmény várható. A frissen közzétett jelentésből kiderül: a kedvezőtlen időjárási és beruházás előrehaladási körülmények ellenére is megközelítette a társaság a tárgyidőszakra megfogalmazott, részvényesi értékteremtéssel összhangban lévő céljait, amely a tárgyidőszakban is a konszolidált hőértékesítési mennyiség és EBITDA tervek elérését jelentette.

A kedvezőtlen időjárási és kapacitási feltételrendszerhez optimalizált működésnek köszönhetően aPannErgy csoport 2023. éves működésében elért konszolidált hőértékesítés 1705 TJ, amely mennyiség csupán 4%-kal múlja alul a bázisidőszak 1785 TJ teljesítményét és 5%-kal marad el a tárgyidőszakra megfogalmazott 1.790 TJ tervtől.

hőért
Forrás: PannErgy

Rekord árbevétel és profit

A társaság konszolidált árbevétele a mérsékeltebb negyedik negyedéves hőértékesítési adatok ellenére 9668 millió forintra növekedett a 2023-as évben, elsősorban a megemelkedett termelői hőáraknak volt köszönhető a kiemelkedő teljesítmény - ez 35 százalékkal haladja meg a tavalyi eredményt és egyben új rekordnak is számít.

Az árbevétel tevékenységek, szolgáltatások szerinti részletezése alapján megállapítható, hogy ahőértékesítésből származó árbevétel 48%-kal emelkedett az előző évhez képest, ez 2992 millió forint árbevétel növekményt jelent. Ennek oka elsősorban a bázisidőszakhoz és a tárgyidőszak egyes időszakaihoz köthető – jelentősen megnövekedett – villamosenergia költségek, mint távhőtermeléshez kapcsolódó indokolt költségek hatósági árazáson keresztüli elismerése.

pann árbev

Az igazgatási és általános költségek, valamint az egyéb eredmény együttes hatásaként 965 millió forint ráfordítás keletkezett, szemben a bázisidőszak 202 millió forintos értékével. A két időszak közötti változás elsősorban a bázisidőszakban felmerült egyszeri bevételek, illetve a tárgyévi céltartalékképzés eredménye.

A PannErgy csoport konszolidált EBITDA-ja 3930 millió forintot ért el, összhangban a januárban közzétett negyedik negyedévi termelési jelentésben szereplő 2023-as EBITDA tartomány várakozással, amely 3950 – 4150 millió forintos EBITDA terv tartományának alsó határértéke közeli gazdasági eredményt vetített előre. Ez a tárgyévi konszolidált EBITDA érték 9% javulást mutat az előző évhez képest, 318 millió forinttal meghaladva a bázis év 3612 millió forintos EBITDA eredményét. A tárgyidőszaki EBITDA teljesítményt 41%-os EBITDA hányad mellett sikerült elérni. 

A társaság 241 millió forint pénzügyi veszteséget szenvedett el a tárgyidőszakban, ami 239 millió forint javulást jelent a bázisidőszaki 480 millió forint pénzügyi veszteséghez képest. A javulást elsősorban a tárgyidőszaki deviza árfolyamváltozások átértékelésre gyakorolt hatása, valamint a csoportszintű cashflow folyamatokkal összhangban történt rövid távú, alacsony kockázatú befektetések árfolyam és kamat bevételei okozták.

A társaság 1 716 millió forintos, rekord konszolidált nettó nyereséget, mint adózott eredményt ért el 2023-ban, jelentősen,

31 százalékkal meghaladva a bázisidőszak 1310 millió forintos konszolidált nyereségét.

pann profit

A kilátásokról

A jövőre vonatkozóan a következő tervekezt közölte a PannErgy:

A vezetőség 2024-re vonatkozóan valamivel mérsékelt növekedést prognosztizál a 2023-as célkitűzéshez képest: egy 3 900 - 4 100 millió forintos konszolidált EBITDA tervet határozott meg a társaság, amely magában foglalja a Miskolci Projekt harmadik kútjának 2024 második félévi sikeres lemélyítését és azt követően az üzembe helyezését a 2024/2025-ös fűtési szezon megkezdéséig. A 3900 – 4100 millió forintos konszolidált EBITDA terv tartomány középértéke a 2023-as év 3930 millió forintos eredményéhez képest mérsékelt, 2%-os növekedéstképvisel.

Ami az egyes projektekkel kapcsolatos kilátásokat illeti:

  • Miskolci Geotermikus Projekt bővítése: a beruházás tervezett befejezésére a 2024/2025-ös távfűtési idény megkezdéséig kerülhet sor, a tárgyidőszakban és a beszámoló készítés időszakában engedélyezési, előkészületi munkálatok zajlottak - ezzel kapcsolatban 2023. december 31-én 382 millió forint értékű befejezetlen beruházás érték szerepel a tárgyi eszközök között. A projekt hátralévő szerződéses összköltsége a kútfúráshoz és a részben hozzá tartozó felszíni rendszer kialakításához kapcsolódóan a jelenlegi információk alapján meghaladja a 2 milliárd forintot.
  • Budapest környéki projekt: szintén a korábbi időszakhoz köthetően, a Társaság sikeres pályázatot nyújtott be egy Budapest közelében létesítendő geotermikus termelőkút lemélyítésével kapcsolatos projektre, amely részletesen fel nem tárt területen létesítendő, ezért jelentős kockázatokkal rendelkezik. Ezzel a pályázati projekttel kapcsolatban a vonatkozó támogatási szerződések még nem kerültek megkötésre és a támogatásoklehívásához szükséges feltételek sem teljesültek. A társaság 2023. október 4-én tájékoztatta a tőkepiac szereplőit, hogy az Energiaügyi Minisztérium a fenti támogatást, támogatói döntés módosítása keretében elutasította.

A PannErgy árfolyama idén eddig 11,6 százalékot emelkedett.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Portfolio

Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó