DSZZS20200216016
Gazdaság

Orbán Viktor évértékelője: családvédelmi akcióterv feltételes módban

Portfolio
A konkrét környezetvédelmi intézkedések után a családvédelmi akciótervet is ismertette Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelő beszédében. A program legnagyobb meglepetése, hogy a lépések (a tavalyi akciótervvel ellentétben) erős feltételes módban fogalmazódtak meg. Ezért az intézkedések pontos formája, és különösen a bevezetési idejük teljesen homályban maradtak azáltal, hogy azokat a miniszterelnök a nem részletezett költségvetési mozgástértől tette függővé.

A miniszterelnök beszédében a második családvédelmi akciótervről nem beszélt szigorú pontokba szedve (mint ahogy tavaly az elsőről vagy a mostaniban klímavédelmi programról), hanem csak egy laza felsorolásból értesülhettünk a tervekről. Ennek a lényege:

  1. A kormány a háromgyermekes anyákra is ki akarja terjeszteni az szja-mentességet. 
  2. Az anyák a szülés után jelenleg a fizetésük 70%-át kapják. Ezt fel kell emelni 100%-ra. 
  3. Az ingyenes nyelv- és KRESZ-vizsga kiterjesztése a gyesen, gyeden lévő anyákra.

Az intézkedések közül az első jelentősége tűnik a legnagyobbnak. Erről már az év elején beszélt a miniszterelnök, és akkor elindultak a számolgatások, hogy mennyibe kerülhet mindez az állami költségvetésnek. A második ígéret ebben a megfogalmazásban még homályos, hiszen nem tudni, pontosan melyik transzfert, milyen mértékben érintené a terv. Ugyanakkor abból a szempontból fontos intézkedésnek látszik, hogy arra koncentrál, hogy a gyerekvállalás után a családok élethelyzete ne változzon jelentősen. A gyerekvállalás kései életszakaszba csúszása, illetve elmaradása mögött gyakran áll az az aggodalom, hogy az az életkörülmények jelentős változásával jár. Az olyan lépések, amelyek ezt mérséklik, hatékonyak lehetnek a gyerekvállalási döntések korábbra hozásában.

A bejelentésekben nem a konkrét intézkedések, hanem azok bejelentési formája okozhatta a legnagyobb meglepetést, különösen azok után, hogy tavaly mennyire konkrét volt az első családvédelmi akcióterv bejelentése.

Tudjuk, mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy lesz-e rá pénzünk - mondta a miniszterelnök, majd néhány mondat után úgy folytatta,:

Elszánt vagyok, sőt próbálom magammal ragadni a pénzügyminisztert is.

Ez már előrejelezte, hogy a terv nincs olyan állapotban, hogy határozott meghirdetést lehessen vállalni. Éppen ezért érdemes a megfogalmazást pontosan idézni: "Tudom, hogy a négygyermekes anyák után a háromgyermekes anyák számára is előbb vagy utóbb be kell vezetni az szja-mentességet. Azt is tudom, hogy a szülés utáni első fél évben ma az anyák az előző évi átlagkeresetük 70 százalékát kapják, és ezt 100 százalékra kellene emelni, s akkor a szülést követő első félévben több pénzhez jutnának, mintha nem szültek volna. Azt is tudom, hogy az ingyenes nyelvvizsgát és KRESZ-vizsgát ki kellene terjeszteni a gyesen, gyeden lévő édesanyákra is."

Ezek a szándékok dicséretesek és a jövőnk szempontjából létfontosságúak, de csak addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ez 2020-ban és az egész évtizedben igaz lesz. Így nem adott támpontot arra nézve, hogy a második akcióterv mikor lép a megvalósulás szakaszába, ám az szinte biztos, hogy nem idén, de talán nem is jövőre. A 2021-es költségvetés tervezése hamarosan megkezdődik, így ha most nem látszik fedezet az intézkedésekre, akkor lehet, hogy 2021-re sem lesz számokra foglalva. Ezt az óvatosságot sugallja az is, hogy Orbán Viktor úgy fogalmazott: "azt vállalom, hogy lépésről lépésre ugyan, de haladni fogunk."

Az óvatosság érthető abból a szempontból, hogy a program költségvetési igénye több százmilliárd forint lehet. A háromgyermekes anyák szja-mentességét a legtöbb becslés 150 milliárd forint körülire becsülte, a Portfolio ennél kicsit többre, 200 milliárd forint felettire. Ugyanakkor óriási a bizonytalanság, hiszen még a négy gyermekes anyák szja-mentességének költségvetési hatásairól sincsenek tényadatok.  A néhány százmilliárd forintos nagyságrend elvileg nem kellene, hogy kétségbe ejtse a kormányt, hiszen korábban hasonló nagyságrendű összegre becsülte a gazdasági növekedésből és a fehéredésből adócsökkentésekre fordítható összeget. Ugyanakkor ezt több területre kell elosztani, hiszen a kormány Orbán jelzése szerint például a munkát terhelő elvonások mérséklését is tovább kívánja folytatni. Ráadásul a kormány jövőre érdemi deficitcsökkentést is ígért, ami szintén korlátozhatja a mozgásteret.

Az óvatosság összefügghet azzal is, hogy a Pénzügyminisztérium váratlanul visszavágta az idei növekedési várakozásait. A korábbi "4% körüli" GDP-bővülés helyett már csak 3,5%-os bővülést vár a gazdaságtól, ez pedig akár a bevételi számokra is kihathat. Az is elképzelhető, hogy a kormány szeretné megvárni, milyen hatásai lesznek az első családvédelmi akciótervnek. A házasságkötési és hitelfelvételi kedv arra utal, hogy népszerű a program,  ám nem tudni, hogy emögött mennyi az új gyerekvállalási szándék, és mennyi az, amikor az amúgy is tervezett gyerekvállaláshoz hívják le a kedvezményeket a családok. (Erről a problémáról itt írtunk részletesebben.)

Vagyis a második családvédelmi akciótervről egyelőre a következő megállapításokat tehetjük:

  • A három intézkedés nem jelent sok újdonságot, illetve nem olyan konkrét, amit pontosabban elemezni lehetne.
  • A gyerekvállalás utáni magasabb jövedelem garantálása kecsegtető lehet ösztönzés szempontjából, de  az "ítélettel" a részleteket meg kell várni.
  • A lépések bevezetésének nincs konkrét időpontja, sőt a költségvetési korlátok miatt várhatóan nem hamar (és talán nem is egyszerre) lépnek életbe.
  • A költségvetési óvatosság összefügghet azzal, hogy a kormányzat borúlátóan ítéli meg a külső gazdasági kilátásokat, illetve megvárja az első program tapasztalatait.
balaton udul nyaral koornavirus veszeleyztet jaras200404
orban varga penzugyi akciocsoport koltsegvetes
koronavirus
maradj ottho
sebastian kurz ausztria
koronavirus franciaorszag
traders
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online előadás
Piaci trendeket és extrém árfolyammozgásokat azonosítunk.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
balaton udul nyaral koornavirus veszeleyztet jaras200404