sebastian kurz orbán viktor ausztria koronavírus járvány
Gazdaság

Ausztriát másolhatnánk a gazdaságtámogató lépésekben is

Portfolio
A kormány a vírus terjedését lassító lezáró, korlátozó intézkedések mellett ágazati támogató lépéseket is bejelentett. Ezek közül a vendéglátó szektort segítő javaslatok abszolút érdemiek és más európai országokéval összevethetőek Fajcsák Gábor szerint, az RSM partnere a Portfolio-nak adott villámértékelésében azonban ezúttal is megerősítette korábban hangoztatott véleményét: a járványügyi helyzet miatt leginkább sújtott iparágak számára szélesebb körű, de célzott támogatásokra van szükség. Példaként említette Ausztriát – ha már a szigorító lépésekben Magyarország a szomszédos országot követi -, ahol márciusig meghosszabbították a kurzarbeit támogatási formát.

Orbán Viktor hétfő délelőtt új járványügyi intézkedésekkel jelentkezett a Facebook-on közzétett videójában. Ezek között azonban volt két olyan lépés is, amely a korlátozó intézkedések miatt még súlyosabb helyzetbe kerülő vállalkozásokon segítene:

  • amennyiben a szállodák nem bocsátják el az alkalmazottakat, akkor a zárás utáni első 30 napban a november 8-ig történt foglalásokat, illetve azok 80%-át az állam megtéríti;
  • éttermek és szabadidős létesítmények dolgozói után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, itt az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti;

Fajcsák Gábor, az RSM adóüzletágának vezetője megkeresésünkre kifejtette: az éttermeknek és vendéglátó szektornak tett javaslat érdemi és jelentős intézkedésnek tekinthető, más európai országokkal összevethető mértékű megoldást jelent a járulékelengedés és a bérek felének átvállalása. Még akkor is, ha ez egyelőre csak 30 napra vonatkozik.

Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy a szállodák talán még rosszabb helyzetben vannak, mint az éttermek. A belföldi vendégek ugyanis kezdtek már visszaszokni az éttermekbe, de a szállodákban a belföldi forgalom is csökkent a nyári felfutást követően. A külföldiekre építő fővárosi turizmus pedig az egész nyarat megszenvedte és a foglalások most is rendkívül mélyen vannak.

Úgy vélekedett a szakértő, hogy a foglalások 80%-ának megtérítésére vonatkozó javaslattal nem lehet megakadályozni a szállodai munkavállalók elbocsátását, a jelenlegi foglalási viszonyok mellett ugyanis rendkívül alacsony a kihasználtság.

Lehet, hogy számos szállodában egyetlen egy ember bérét sem képes finanszírozni ez az intézkedés

– érzékeltette a szakember, aki hozzátette: az éttermekhez képest is alacsonyabb támogatást kapnak a vendéglátás, turizmus ezen képviselői.

Fajcsák Gábor rsm
Fajcsák Gábor. Fotó: RSM

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a járuléktámogatások megítélése kapcsán problémákat vethet fel, hogy sok szállodán belül van étterem, akár több is, miközben nem minden dolgozó esetében különül el egyértelműen a szállodai illetve az éttermi szolgáltatáshoz kapcsolódó feladatkör.

Összefoglalóan azt is kiemelte, hogy azokban az iparágakban, amelyeket különös mértékben sújtott a koronavírus-járvány okozta válság, és ezen belül azoknál a vállalkozásoknál, amelyeket kifejezetten negatívan érintett a krízis, vagyis akik valóban rászorulnak, esetükben jelentősebb és célzott támogatásokra lenne szükség. Példaként említette azokat az állami bértámogatási programokat, amelyeket Nyugat-Európában sorozatosan hosszabbítottak meg az elmúlt hónapokban, Magyarországon azonban véget ért a német mintára kurzarbeitnak nevezett program.

Ausztria például márciusig meghosszabbította a kurzarbeit támogatást, ezzel Magyarországnak is érdemes lenne elgondolkoznia, ha már a szomszédunkat követjük a korlátozó lépések tekintetében – fejtette ki lapunknak. Fajcsák Gábor fontosnak tartaná a járulékkedvezmény kiterjesztését is a cégek számára, kifejezetten rászorultsági alapon.

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Sebastian Kurz osztrák kancellár kétoldalú tárgyalása a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozójának keretében a prágai Nemzeti Múzeumban 2020. január 16-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

horvathbela
GettyImages-1213571549 (7)

Kiszámoló Mennyi az órabéred

Az, hogy milyen órabérért dolgozik egy alkalmazott, látszólag egyszerű kérdés. Keres X ezer forintot havonta, ezért...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Facebook, Apple, Alphabet van még bennük kakaó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
london uk