Digitalizáció a gyártásban – Kis lépésekben is javítható a hatékonyság
Gazdaság

Digitalizáció a gyártásban – Kis lépésekben is javítható a hatékonyság

Portfolio
Még a meglepően nagy, komoly multinacionális háttérrel rendelkező vállalatoknál is sok esetben papíralapon zajlik a termékkísérő lapok kezelése, és nagyon változatos a digitalizáció szintje – mondta a Portfolio-nak Marossy Dávid, a Canon Információ Menedzsment terület üzletfejlesztési menedzsere, aki szerint egy könnyen kezelhető, a már megszokott folyamatokra épülő rendszer kialakítása sokat segít a hatékonyság növelésében.

A termeléshatékonyság növelésének egyik legfőbb módja a digitalizációs technológiák bevezetése, és jelenleg az egyik nagyobb kihívás az analóg formátumban jelen lévő adatok digitalizálása, erre lehet ugyanis aztán automatizációt építeni.

Meglepő, de a multinacionális háttérrel rendelkező nagyvállalatoknál is sok esetben papíralapon zajlik a termékkísérő lapok kezelése, és jelenleg nagyon változatos a digitalizáció szintje a cégeknél

- mondta Portfolio-nak Marossy Dávid, a Canon Információ Menedzsment terület üzletfejlesztési menedzsere, hozzátéve, hogy a hatékony dokumentummenedzsment elengedhetetlen a hatékonyság növeléséhez. A termelő vállalatok, alkatrészgyártók, gyógyszeripari, élelmiszeripari, egészségügyi technológiai cégek munkájában például kiemelt fontosságú az adatok precíz, pontos tárolása, az egyszerű kezelhetőség biztosítása, hogy ha bármilyen probléma merülne fel, minden fontos információ gyorsan visszakereshető legyen és gyorsan tudjanak reagálni. Ilyen helyzetben ugyanis a reakcióidő sokat számít.

"Egy termékvisszahívás esetén például kulcsfontosságú, hogy mielőbb megtudják, melyik gyártási sorozatban történt az előállítás, vagyis dokumentálva kell legyen, hogy a hibás darabot mikor és hol, melyik soron, gyártották" – jegyezte meg a szakember, hozzátéve, az ilyen jellegű minőségbiztosítási dokumentumok létrehozása, publikálása, felülvizsgálata, jóváhagyása és verziókövetése mind olyan feladatok, amelyek minden termelő vállalatnál előfordulnak.

Hatékonyságnövelés lassan, folyamatról folyamatra

A termelési folyamatok digitalizációjánál fontos szempont, hogy az új rendszer kompatibilis legyen a már meglévő gyártási rendszerekkel, hogy az újítás valóban segítse a kollégák munkáját és ne állítson fel további kihívásokat. Marossy elmondta, lépésről lépésre kell haladni, dobozos megoldás a szó klasszikus értelmében nincs. A Canon egyedi problémákra nyújt megoldásokat oly módon, hogy különböző részmegoldások, lépések kiépítésével egy termelővállalat mindössze néhány hónap alatt hozzájuthat egy jól működő rendszerhez, ami áttekinthetőbbé teszi a munkafolyamatait.

A gyártási folyamatokat tekintve a beszállítói lánc teljes palettája megtalálható a Canon ügyfelei között. A legnagyobb, legfejlettebb vállalatok diktálják a tempót: ha náluk előrehaladott a digitalizáció és az automatizáció, ezt bizonyos mértékben elvárják a beszállítóktól is. Épp ezért nagy a nyomás a kisebb, akár csak egy-egy termék gyártására specializálódott kkv-kon is, hogy fejlődjenek, fejlesszenek. Hatékonyságnövelés szempontjából a dokumentummenedzsment az első lépés ahhoz, hogy a kisebb cégek eleget tudjanak tenni az üzleti partnerek által feléjük támasztott megfelelőségi követelményeknek, és hogy gyorsabb legyen a kommunikáció és a reakcióidő is.

Sok cég tart a változástól, pedig a felhőalapú szolgáltatások viszonylag gyorsan és könnyen elérhetőek, és nem szükséges a meglévő eszközpark azonnali fejlesztése sem. A termelővállalatok esetén a fejlesztési lépések során új megbízható, gyors dokumentumszkenner vagy multifunkciós készülék alkalmazása a kialakított felhőalapú együttműködéssel minőségi ugrást jelenthet a vállalkozások számára.

A cikk megjelenését a Canon Hungária Kft. támogatta. A Canon szolgáltatásaival kapcsolatos további információt ezen az oldalon találhatnak.

Címlapkép: Getty Images

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Hatalmas gyógyszergyártó van születőben