Elkerülhetetlen a vállalkozások intenzív fejlesztése
Gazdaság

Elkerülhetetlen a vállalkozások intenzív fejlesztése

Portfolio
A vállalatok életében a legnagyobb kihívásokat továbbra is az energia- és alapanyagárak növekedése, valamint az infláció és a munkaerőhiányból fakadó nehézségek jelentik. A Portfolio Új lendületet a hazai vállalkozásoknak! című őszi rendezvénysorozatának székesfehérvári állomásán a hazai KKV-k mindennapi működését érintő változások mellett a jövő kihívásairól, a fenntarthatóságról, ESG-megfelelésről és a digitalizáció fontosságáról is szó volt.

“Ahhoz, hogy a jövőben kezelni tudjuk a munkaerőhiányból fakadó problémákat, megoldásokat kell találni arra, hogy a fiatalok helyben maradjanak, vagy ha el is mentek, térjenek vissza. Ez elképzelhetetlen a megfelelő környezet kialakítása nélkül” – mondta el a Portfolio gazdasági rendezvénysorozatának székesfehérvári állomásán dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere. “Amikor fenntarthatóságról beszélünk, akkor annak az is része, hogy helyben maradnak azok az értékek, amelyek itt jöttek létre” – hangsúlyozta.

Székesfehérváron az önkormányzati bevétel nagy részét a 23 mrd forintot meghaladó helyi iparűzési adó teszi ki, az építményadó 4,05 mrd, az idegenforgalmi adó 60 millió forint.

Az iparűzési adó mértékét tekintve régóta változatlan a városban, az abból fakadó bevétel azonban folyamatosan nő, idén pedig várhatóan jóval magasabb lesz az előirányzottnál, részben a helyi gazdaság növekedése, részben az infláció hatásai okán. “A helyi adó az önkormányzatnak egy dinamikus és folyamatos bevételt jelent, és akár egyfajta alapja lehet az építményadó csökkentésének is” – emelte ki a polgármester.

TL_új lendület a hazai vállalkozásoknak_035
dr. Cser-Palkovics András

Ez a fajta önkormányzati bevételi forrás befektetésnek is tekinthető, hiszen a helyi infrastruktúra megfelelő üzemeltetése a vállalatok működéséhez is nélkülözhetetlen, “annak a környezetnek is fejlődnie kell, ahol az adott vállalkozás a maga jelene mellett a jövőjét is elképzeli”. A kötelező önkormányzati feladatok állami normatíván (és elváráson) felüli teljesítése és az egyéb, “nem” kötelező feladatok is a helyi adóból valósulnak meg.

A polgármester a rendszerszintű kihívások közül a szolidaritási hozzájárulást, a kiszámíthatatlan piaci környezetet és a munkaerőhiányt emelte ki. Hazánkban Budapest után Székesfehérváron a legmagasabb az ingázó munkavállalók száma, naponta több mint 32 ezer ingázó ember dolgozik itt. “Egy agglomerációs logikában szerintem inkább szolidaritást jelezne, hogyha az adott települések kapnák meg a szolidaritási hozzájárulás egy részét, és akkor tényleg igaz lenne, hogyha mi fejlődünk, a környezetünk, és ezáltal a város is fejlődik” – mondta dr. Cser-Palkovics András.

A hazai KKV-k növekedési lendületben

Gerlaki Bence, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztési stratégiáért és kifektetésért felelős helyettes államtitkára előadásában a közelmúlt gazdasági kihívásait és az azokra adott kormányzati reakciókat elemezte. A KKV-kat érintő kihívásokat három csoportba sorolta: energiacsapda, az infláció okozta kamatcsapda és az infláció okozta fogyasztási csapda. A helyettes államtitkár részletesen ismertette az ezen problémák megoldására irányuló állami beavatkozásokat, külön kiemelve a Széchenyi Kártya Programot, a Baross Gábor Hitelprogramot, a 200 eurós áramár-sapkát, illetve az állami kamatkiadások csökkentésének céljából bevezetett állampapír-kötvényekre vonatkozó intézkedéseket.

TL_új lendület a hazai vállalkozásoknak_047
Gerlaki Bence

Gerlaki elmondta, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium

a jelenlegi recesszió ellenére a harmadik negyedévben már gazdasági növekedésre számít, mivel a gazdaság alapszerkezete, amint azt hangsúlyozta, nem sérült.

Leszögezte azonban azt is, hogy a kormányzat folyamatosan monitorozza a makrogazdasági környezetet, és amennyiben szükségesnek bizonyul, újabb állami beavatkozásokra kerülhet sor.

A régió gazdasági helyzete és kilátásai, fejlesztési lehetőségek a térség vállalkozásainak

Radetzky Jenő, a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét kettős szorításban látja: az egyik oldalon a globális jelenségnek tekinthető növekedési kényszer és a társadalmi igény a jobblétre, a másik oldalon a korlátozott erőforrások. Ezek közül a tartós népességcsökkenés miatti humánerőforrás-hiányt tartja a következő évtizedek kulcskérdésnek, azonban véleménye szerint egy szuverén nemzetgazdaság nem építkezhet kizárólag import munkaerőre. Radetzky szerint elkerülhetetlen az intenzív fejlesztés, amely alapja a korszerű és magas színvonalú oktatás, valamint a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű alkalmazása. Idézte a jegybankelnök által meghatározott 4 T-t (tőke, technológia, tudás és tehetség), és figyelmeztetett, hogy a négy komponens közül a tudás és a tehetség kerül majd előtérbe.

TL_új lendület a hazai vállalkozásoknak_066
Radetzky Jenő

Előadásának második felében a KSH legfrissebb negyedéves adatai alapján Fejér vármegye jelenlegi gazdasági helyzetét mutatta be régiós összehasonlításban, ebből kiderült, hogy

A TÉRSÉG SOK TEKINTETBEN AZ ORSZÁGOS ÁTLAG FELETT TELJESÍT, AMELYET DIVERZIFIKÁLT IPARSZERKEZETÉNEK, A TARTÓS LAKOSSÁGI ÁLLAPOTÁNAK ÉS JÓ INFRASTRUKTURÁLIS KÖRNYEZETÉNEK KÖSZÖNHETI.

A vállalkozások jelentős része csupán kismértékű tartalékkal rendelkezik

A Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank fúziója révén május elsején jött létre Magyarország második legnagyobb bankja, az MBH Bank. A közel kétmillió lakossági és vállalati ügyfelük 30%-át mikro- és kisvállalkozások jelentik. A bank országos, reprezentatív kutatásából kiderül, hogy az adminisztárciós terhek továbbra is jelentős kihívást jelentenek a vállalkozások számára, főleg a számlázással összefüggő feladatok, a könyvelővel való kommunikáció és az üzletmenethez kapcsolódó különböző szerződések elkészítése a megkérdezett vállalatok működésének mintegy 30%-át teszi ki. 

A vállalatok életében a legnagyobb kihívásokat az energia- és alapanyagárak növekedése jelenti, az infláció a megkérdezett vállalatok 61%-ának jelentősen, 32%-ának kismértékben nehezíti meg a működését. A negatív inflációs hatások mérséklésének megoldását a megkérdezettek 43%-a a jelenlegi, 29%-uk pedig a több ügyfélnek történő magasabb áron való értékesítésben látja, de terveznek a működési költségek csökkentésével és energiahatékonysági beruházások megvalósításával is.

A megkérdezett vállalkozások 65%-a csak kismértékű megtakarítással rendelkezik, és saját erőből nem tudja végrehajtani a megfelelő szerkezetátalakítást, 12%-uk azonban gyakorlatilag nem rendelkezik tartalékkal.

A megkérdezettek 60%-a nem tervezi, hogy összevonná vagy csökkentené az igénybe vett banki termékek vagy finanszírozási formák körét, csupán a megkérdezettek alig pár %-a volt, aki meg szeretné változtatni azt a fajta szolgáltatási kapcsolatot, amit a jelenlegi bankjával fenntart.

TL_új lendület a hazai vállalkozásoknak_080
Bedécs Péter

“A turbulens gazdasági környezetben különösen fontos, hogy egy vállalkozó felülvizsgálja a működését, amely folyamatban egy bank partner tud lenni az ügyfelek pénzügyeinek átvilágítása során, és a vállalkozás sajátosságainak megfelelő különböző banki termékek, szolgáltatások kiválasztásában. Ez vonatkozik a napi bankolási szolgáltatásokra és a finanszírozásra egyaránt” – emelte ki Bedécs Péter, az MBH Bank retail régióvezetője.

Ebben az évben nem fog jelentősen átalakulni a finanszírozási forma Magyarországon, várhatóan továbbra is a Széchenyi Kártya Program lesz a sláger termék. A mikro- és kisvállalatok működését azonban olyan digitális pénzügyi szolgáltatások is segítik, mint a BUPA. Annak érdekében, hogy a bank és az ügyfél kapcsolata ne csak a bankolásról, illetve az aktív és a passzív termékek használatáról szóljon, a BUPA felületén megvalósítható az online számlázás, a platform összekapcsolható a vállalkozói számlákkal, így nyomon követhető minden tranzakció. Látható a bevételek és kiadások alakulása, a vállalkozás cash-flow kimutatása és az ÁFA-analitika is. 

A vállalat versenyképessége központi téma

"A fejlesztések, a gépbeszerzések, a képzett és motivált munkaerő, valamint a munkafolyamatok optimalizálásának eredményei csak kontrollinggal együtt mutathatóak ki. A gyorsan változó gazdasági környezet a problémákra is rámutat, bizonyos cégméret felett pedig a nem megfelelően előkészített és alátámasztott döntések komoly rizikót hordoznak magukban" – mondta el Rétfalvi Zoltán, a Kontence Consulting Kft. tulajdonosa.

Egyre nagyobb az igény a hatékony és versenyképes háttérfolyamatokra, az új generációs vezetők új szemléletmódot szeretnének beemelni a cégek életébe, már kifejezetten igénylik, hogy megfelelő pénzügyi adatokkal és üzleti tervvel rendelkezzenek, amelyek adott esetben a cégértékesítés során is nélkülözhetetlen tényezők. A hatékony és modern háttérfolyamatok eladáskor vagyoni értéket képviselnek, hiányuk akár pozíciórontást is eredményezhet egy tárgyalás során.

TL_új lendület a hazai vállalkozásoknak_085
Rétfalvi Zoltán

A pénzügyi tervezés, az elő- és utókalkuláció, az önköltségszámítás, a megtérülés-számítás alkalmazása is nagyban hozzájárul az eredményesség növeléséhez. Egy pontosabb árajánlattal a különböző ügyleteken magasabb profit érhető el, de a készlet- és erőforrás menedzsment, valamint a beszerzési tevékenység is hatékonyabbá válik. Megvalósítható a  pontosabb készlettervezés, a vevői és szállítói állomány kontroll és a likviditástervezés is. 

Havi szinten visszamérhető az adott hónap teljesítménye, a problémás helyzeteket azonnal fel lehet oldani, amely hiányában nem lehet teljes a pénzügyi tervezés.

“A kkv-szektorban is elérhetővé váltak a személyre szabott, cégspeficikus szoftveres megoldások, az implementálási idő általában 4-6 hónap. Az átállás az első, kontrolling által alátámasztott jó döntés után akár egy hónap alatt is megtérülhet” – hangsúlyozta Rétfalvi Zoltán.

ESG, az új varázsszó – de mit kezdjenek vele a cégek?

A klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése és a növekvő egyenlőtlenségek már nem a távoli jövő részei, az elmúlt időszakban a vállalatok is egyre közelebbről tapasztalhatják ezek hatásait. Ezen változások következtében az ESG dimenziók (egy olyan keretrendszer, ami a nem pénzügyi teljesítménymutatók széles skáláját öleli fel, és segítségével a vállalatok fenntarthatóságának, valamint a vállalat termékeinek és üzleti gyakorlatának a környezetre és a társadalomra gyakorolt hatása mérhetővé válik) egyre fontosabbá válnak.

"Fontos szempont egy vállalat ESG-értékelése során, hogy annak nem csak a környezetére és társadalomra gyakorolt hatása válik ily módon mérhetővé, hanem ezek vállalatokra gyakorolt hatásai is (kettős materialitás)" – emelte ki Nagy Julianna, szenior menedzser ESG és fenntarthatósági szolgáltatások, KPMG.

TL_új lendület a hazai vállalkozásoknak_125
Nagy Julianna

Az ESG-szabályozás a KKV-kat is érinti, amelyre azonban érdemes nekik is lehetőségként tekinteni, hiszen az ESG-szempontok működésbe történő beépítése több előnnyel is jár. Egy ESG szempontú átvilágítással a saját működés alaposabban megismerhető, azonosíthatóvá válnak szinergiák és a költségmegtakarítási lehetőségek, valamint az ESG-kockázatok (pl. klímakockázat).

Kulcsfontosságú lesz a nagyvállalatok és törvények által támasztott szigorodó ellátási lánc követelményeknek való megfelelés során, de a zöld és kedvezőbb finanszírozási forrásokhoz való hozzáférés területén is.

“Ez egy hosszabb folyamat, amelyet egy helyzetértékeléssel érdemes kezdeni, ahol felmérik az adott vállalat ESG-érintettségét és belső folyamataikat. Európai uniós elvárás, hogy a vállalatok egy stratégia mentén tegyék közzé ezeket az adatokat, valamilyen szinten célokat határozzanak meg, és hogyha azokat a célokat nem érik el, akkor vállalják azok korrigálását” - hangsúlyozta Nagy Julianna.

Varga-Tarr Sándor, az idén nyáron alapított Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) vállalati igazgatója bemutatkozásában ismertette a frissen alakult szervezet megalapításának okait, az ügynökség célkitűzéseit és működését. A NIÜ a Kulturális és Innovációs Minisztérium, illetve a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal munkáját segíti tanácsadással, adatelemzéssel, kultúra fejlesztéssel, egy szakértői- és mentorhálózat menedzselésével, illetve vállalkozói igényfelméréssel. Kiemelte, hogy a NIÜ munkatársai közül többen is vállalkozói múlttal rendelkeznek, valós rálátásuk van az ezen a területen jelentkező problémákra, felmerülő igényekre, így az általuk vállalt összekötői szerepet stabil háttértudás birtokában tudják ellátni.

TL_új lendület a hazai vállalkozásoknak_134
Varga-Tarr Sándor

A Varga-Tarr által ismertetett Neumann János Program keretében megfogalmazott új innovációs stratégiának három fő fókuszterülete van: az egészséges élet megőrzése, a fenntarthatóság és a digitalizáció, illetve kiemelt témának számít a biztonság és a védelem is.

Az ügynökség által menedzselt mentorhálózat és adattárház is azt hivatott segíteni, hogy a vállalkozások fókuszterületeken végzett kutatásaik, fejlesztéseik során olyan tudásanyaghoz férhessenek hozzá, amelynek önköltséges finanszírozására nincs lehetőségük.

Ezen felül pályázati hozzáférés biztosításával, anyagi támogatással is lehetősége van a NIÜ-nek támogatni a vállalkozókat. Varga-Tarr előadása végén kiemelte a fiatal szakemberek képzésének fontosságát, ennek kapcsán felhívta a figyelmet a 32 egyetemen és egy alapítványnál is futó Hungarian Startup University Programra.

Válság és versenyképesség – tanácsok, tapasztalatok első kézből

Az alumínium megmunkálással foglalkozó MOTE Kft. ügyvezetője, Belegrai Péter a rendezvénysorozat székesfehérvári állomását záró vállalati panelbeszélgetésen elmondta, minden eddiginél fontosabbá válik a kihívásokhoz való alkalmazkodás és a tervezés. A céget egyelőre még nem érintik közvetlenül az ESG-szempontok, mivel azonban nyugat-európai cégek beszállítói, bizonyos elvárásokat már most teljesíteniük kell. 2018-ban egy saját fejlesztés által olyan digitális folyamatokat vezettek be, amelyek révén a megrendeléstől a gyártásig történő idő optimalizálható. 

Gotthárd Imre, a GIGA 2003 Kft. ügyvezetője szerint esetükben a vevőikkel - akik 50%-ban autóipari szereplők - nem volt könnyű megértetni, hogy a magyarországi inflációt be kell építeni az árakba. Az új munkaerő toborzása és a meglévő megtartása itt is nehézzé vált, az új kollégák felvételének elmaradása következtében különböző fejlesztéseket hajtanak végre robotizációs és automatizációs területen. “Csak digitálisan lehet továbbmenni.”

A toborzásnál plusz pénzügyi ösztönzőket kínálnak, elkezdték a felnőttképzést, az egyéni kéréseket nagyfokú rugalmassággal kezelik. Tíz éve vezették be az első vállalatirányítási rendszert, 2 éve pedig kontrollingot is folytatnak, így percről-percre tudják mérni, hogy mekkora a hatékonyság.

TL_új lendület a hazai vállalkozásoknak_148

“A szakemberek fele van náluk, mint akire szükségünk lenne, de sok esetben találkozunk azzal is, hogy a duális képzésből kikerülők gyakorlati ismeretei nem megfelelőek” – emelte ki Minárovits János, az Albacomp Cégcsoport stratégiai igazgatója. A munkaerőt a pénzügyi ösztönzők mellett leginkább a kreatív munkavégzés lehetőségével tudják megtartani, “a munkavállalók prioritásai jelentősen megváltoztak”. 

“Az elmúlt időszak legfontosabb feladatai közé tartozott, hogy megtaláljuk azokat a finanszírozási lehetőségeket, amelyek átsegítik a vállalkozásokat a nehézségeken” – mondta el a panelbeszélgetésen Sárdi Ádám, az MBH Bank Közép-Magyarországi régió régióvezetője. Továbbra is szükség van az olyan támogatott hitelkonstrukciókra, mint a Széchenyi Kártya Program és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, de látható, hogy a devizahitelek száma is növekedést mutat. "A generációk közötti szakadék minden eddiginél nagyobbá vált, nagy kihívássá vált annak az egységnek és feltételrendszernek a létrehozása, amely minden korosztály számára megfelelő" – tette hozzá Sárdi Ádám.

Címlapkép forrása: Portfolio

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
feldolgozóipar, ipari termelés, ipar, gyártás