Gulyás Gergely: Teljeskörű megállapodás van a reptér megvásárlását illetően
Portfolio
Kormányinfót tartott ma Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány nem támogatja, hogy az EU közös adósságot bocsásson ki, és ennek magyarországi jóváhagyását parlamenti minősített többséghez köti. Emellett beszélt még a kínai elnök érkezéséről, üzemanyag-árstopról, a reptérvásárlásról, a Spar bepereléséről és a háborúról is. A reptérvásárlás kapcsán elmondta, hogy teljes megállapodás született, a bejelentés napokon, heteken, akár hónapokon belül megtörténhet. Beszélt a Spar-ügyről is, elmondta: a kormány jó hírnév megsértése miatt pereli be az áruházláncot. Szó esett még az EP és amerikai választásról is.
Megosztás

Véget ért a kormányinfó

Ennyi volt mára a kormányinfó.

Megosztás

Miért függ a költségvetés elfogadása az amerikai elnökválasztástól?

Egészen más költségvetést kell készíteni akkor, ha arra gondolunk, hogy a jövő évbe végig háború van, vagy hamar véget ér – válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy mennyiben függ a költségvetés elfogadása az amerikai elnökválasztástól. Arra a felvetésre, hogy állítólag Trump javasolta az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros támogatását, Gulyás azt válaszolta, hogy a volt elnök következetesen kommunikál, és más költségvetési alkut lehet összehozni ellenzékből és kormányon.

Megosztás

Mennyi EP-mandátummal lennének elégedettek?

Gulyás Gergely szerint nincs olyan minimális mandátumszám, amivel az EP-választáson elégedettek lennének. Szeretnék megnyerni a választást, minél nagyobb arányban.

Megosztás

Mikor kapnak a felsőoktatási dolgozók béremelést?

A felsőoktatási dolgozók a KIM-mel sokat tárgyalták, a bérigénye mindenkinek érthető – mondta Gulyás Gergely. A háború ezzel kapcsolatban azért releváns, mert a kormány költségei is megnőttek, ha ez nem így lett volna, jelentős összegeket lehetett volna béremelésre költeni. Gulyás ettől függetlenül reménykedik benne, hogy születik megállapodás.

Megosztás

Nem tulajdonítanak jelentőséget az új amerikai jelentésnek

Reagált az Egyesült Államok lesújtó jelentésére Gulyás Gergely, aki szerint nem sok jelentősége van a most kiadott, Magyarországot elítélő országbeszámolónak.

Megosztás

Feltétlenül szükség van a reptérhez kapcsolódó beruházásokra

Arra a kérdésre, hogy mekkora összeget tehet ki a reptérhez kapcsolódó fejlesztés (vasút, gyorsforgalmi út felújítása), Gulyás elmondta: ez jelentős beruházást igényel, több 100 milliárdos beruházásról. Ehhez külső finanszírozások is kellenek, zajlanak a tárgyalások. Egyes részük piaci alapon is megtörténhet, például a vasút kapcsán, erről is zajlanak egyeztetések.

Megosztás

A kormány nem vétózza meg a következő EU-s szankciós csomagot?

Az a cél, hogy a 14. szankciós csomagot elfogadhassa az EU, ehhez ezt elő kell készíteni, ennek része az orosz cseppfolyós gázzal szembeni tilalom. Magyarország akkor vétózta meg a szankciókat, ha közvetlen magyar érdek nem sérül, ebben a csomagban pedig nem sérül magyar érdek, tehát csak emiatt nem fogjuk a csomagot vétózni, de ennek a csomagnak vannak más elemei is – mondta.

Megosztás

Ki kell maradni a NATO-misszióból

Jól döntöttünk, amikor beléptünk a NATO-ba, de most azt látjuk, hogy van egy olyan NATO-misszió, amiben Magyarország nem kíván részt venni, így ebben szembehelyezkedhet a tagokkal. Meg kell találni azt a megoldást, hogy Magyarország kimaradjon egy ilyen misszióból. Gulyás azt mondja, hogy a különvéleményre több hajlandóságot látnak a NATO-ban, mint az EU-ban.

Megosztás

Csődben van a főváros?

Gulyás Gergely elmondta, hogy amit ki tud jelenteni, az az, hogy a főváros eddig eleget tudott tenni a kötelezettségeinek információi szerint.

Megosztás

Megvan a megállapodás a reptér kapcsán

Teljeskörű egyetértés van a felek között, de sokszereplős az ügy, és mindenkinél van valamilyen protokoll, aminek lefolytatása napok, hetek, hónapok kérdése lehet, de bízunk benne, hogy napok vannak csak hátra a bejelentésig. A részletek akkor lesznek ismertek, de teljes körű megállapodás van a reptér megvásárlását illetően.

Megosztás

Folyamatosan figyeljük a benzinárakat

Folyamatosan figyeltük a benzinárat, és amikor be kellett avatkozni, akkor beavatkoztunk – mondta. Ami most elvárható, az az, hogy a regionális árakat tekintsék irányadónak a benzinkutak.

Megosztás

Sokaknak lesz lehetősége nemsokára Orbán Viktorral találkozni

Elmondta Gulyás, hogy Orbán kampányeseményei közül néhány nyilvános, néhány privát, de a miniszterelnök a kampányeseményen az emberek közé megy, köztük sétál, így sokak tudnak majd találkozni vele nemsokára.

Gulyás elmondta: abban bíznak, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltje nyeri meg a választást. Arra a kérdésre, hogy Szentkirályi visszaléphet-e Vitézy javára, megismételte: a Fideszben abban bíznak, hogy Szentkirályi nyer.

Megosztás

Fellép a kormány a határon túli magyarok védelme érdekében?

A szlovák parlament előtt fekszik egy ügynöktörvény-módosítás, ami a szlovákiai magyar szervezeteket is megbélyegezheti, mi a kormány véleménye ezzel kapcsolatban? – hangzott a kérdés. Gulyás azt mondja, hogy senkinek nincs oka így nevezni a helyi őslakos szlovákiai magyar szervezeteket, de ha jogsértés éri őket, a kormány fel fog lépni. Azt mondta Gulyás, hogy meg kell várni ennek a törvénynek a végső formáját.

Megosztás

Három év alatt elérjük a 3 százalékos költségvetési hiányt

Gulyás Gergely elmondta, hogy a költségvetés esetében a kormány már most lépéseket tett, hogy 4,5 százalék alatt legyen az idei deficit. Elmondta, hogy a már meghozott döntések – például 675 milliárd forintnyi beruházás kifizetésének elhalasztása – segítik, hogy az elsődleges egyenleg 0 legyen az idén. Három éven belül pedig 3 százalék alá szorítják a deficitet.

Megosztás

A vita miatt halasztják el a versenytörvény módosítását

A kormány eredetileg az unióban már hatályos versenyjogi törvények alapján döntött volna a GVH jogköreinek módosításáról, azonban azért halasztják el a jogszabályok módosítását, mert a gazdasági szereplők több kifogást jeleztek a tervezettel kapcsolatban. Úgy érzik, hogy így a törvénymódosításról szóló vita még nem zárható le – ismertette Gulyás Gergely.

Megosztás

Milyen lépések vannak az üzemanyagárak befolyásolására?

Arra a kérdésre a miniszter nem válaszolt, hogy milyen alternatív lépésre készülnek, ha a kiskereskedők önkéntes üzemanyagár-csökkentése nem történik meg. Gulyás Gergely azt mondta, hogy „a konkrét lépéseket akkor ismertetjük”, ha ezek megtétele szükséges lesz

Megosztás

Megindul az eljárás a Spar ellen

A Spar-ral szembeni eljárás meg fog indulni, vélhetően jó hírnév megsértése miatt, és amikor megindul a per, arról tájékoztatni fogják a lakosságot.

A cég osztrák vezérigazgatója azt nyilatkozta egy interjúban, hogy a magyar kormányhoz közeli üzletemberek akarták felvásárolni a céget, valamint zsarolási eszköznek nevezte a kiskereskedelmi különadót.

Megosztás

A kötelezettségszegési eljárásról is szó volt

A kormány nem számít arra, hogy a pedofil-bűncselekményekkel kapcsolatos alkotmánymódosítások ügyében az Európai Bizottság új kötelezettségszegési eljárást indítana, mint tette azt 2022-ben a gyermekvédelmi törvény esetében – mondta a miniszter.

Megosztás

Miért nem az adót csökkentik az üzemanyagokon?

Ha az üzemanyag-kereskedők betartják a kérést, és a régiós átlagnak lesz megfelelő az üzemanyagár, akkor a kormánynak nem kell beavatkoznia. Arra a kérdésre, hogy miért nem lesz adócsökkentés az üzemanyagokon, azt mondta Gulyás, hogy a magyar adóteher az üzemanyagokon az ötödik legkisebb az EU-ban, és a kormány nem tud további adóbevételekről lemondani, amikor egyébként is hiánycsökkentés a cél.

A miniszter által említett uniós adatok – mint arról részletesen írtunk – az adótartalomról az egyes országok saját jelentéseire támaszkodnak, míg a hazai hatóság csak a három főbb adóösszeget, vagyis az ÁFÁ-t, a jövedéki adót és a készletezési díjat tünteti fel a terhek között, azonban nem szerepel az EKR-díj és a kiskereskedelmi különadó sem, amelyeket kizárólag a magyar üzemanyag-kiskereskedők fizetnek, és jelenleg a benzinárnál összesen 27 forintos pluszt jelentenek a benzin fogyasztói árában. Azonban az EKR-díjjal és a kiskereskedelmi különadóval korrigált adószint mértéke egyáltalán nem nevezhető túl magasnak a szomszédos országok értékeihez képest, a MÁSZ adatforrása alapján kiszámított 49,1 százalékos adótartalom majdnem pontosan egyezik a regionális átlaggal, bár a dízel esetében kissé hátrányosabb a hazai helyzet, ott a magyar üzemanyag adótartalma 47,2 százalék, szemben az átlagos 45,2 százalékkal.

Megosztás

A NATO ne avatkozzon be egy másik tagállamban

A NATO egy védelmi szövetség, ettől idegen az, hogy egy nem NATO-tagállamban bármilyen művelet történjen. Azokon a helyeken, ahol nem kell döntési konszenzus a NATO-ban, biztosítani kell a kimaradás lehetőségét a tagállamok számára – mondta.

Megosztás

A kínai elnök érkezése is szóba került

Május 8. és 10. között a kínai elnök érkezik Budapestre. "Magyarországnak az az érdeke, hogy minél többekkel ápoljunk jó viszonyt" – mondta Gulyás. Kína a világgazdaság egyik vezető ereje, ami már erősebb, mint az EU Gulyás szerint, és a gazdasági kapcsolatokban nem érdemes ideológiai akadályokat felállítani – mondta. A találkozó előkészülete már zajlik, Szijjártó külügyminiszter még bővebben ad tájékoztatást.

Megosztás

Szóba került az Alaptörvény-módosítás

Az Alaptörvény-módosítással is foglalkozott a kormány: az elnök nem adhat kegyelmet senkinek, aki gyermekekkel szembe szexuális bűncselekmény elkövetésében bármilyen módon közreműködött.

A kormány még két fontos ügyben szeretne változtatást: szerinte egy rossz folyamat indult el az EU-ban, márpedig az, hogy az EU hitelközösséggé alakítása sokat szándéka lett, akik "Európa Egyesült Államot" akarnak. Ezt anno a koronavírus-válságban egyszeri megoldásként fogadtuk el, és veszélyesnek tartják ezt a lépést, ezért ilyen jellegű közös hitelfelvételhez csak akkor járul hozzá a kormány, ha a parlament 2/3-a támogatja ezt, ezt is tartalmazni fogja az Alaptörvény-módosítás.

Emellett a honvédségi-törvényt is módosítani fogják a csapatmozgásokkal kapcsolatban.

Megosztás

Üzemanyagárstop

A benzinárakban is megfizetjük a háborúk árát – mondja, kitérve a benzinárakra, amelynek részleteit most nem ismerteti, hiszen azokat Nagy Márton miniszter tegnap már közölte. Gulyás elmondta, hogy elvárható, hogy az üzemanyag a régiós átlagár legyen. Ha nem tartják be a kereskedők, akkor a kormány kénytelen lesz lépni.

Megosztás

A NATO is aktív szereplőjévé válik a háborúbanak - mondta

Gulyás ismerteti, hogy a kormány beszélt a háborúról, ahol új helyzet van, a NATO ugyanis aktív szerepet vállal, egyelőre csak pénzügyi segítséggel és ukrán katonák kiképzésével – mondta. Gulyás szerint a kormány tart egy közvetlen NATO-orosz konfliktustól, ám a kormány azt gondolja, hogy ki kell maradni a háborúból, és NATO-misszióban sem kívánunk részt venni, tehát nem küldünk fegyvert, nem engedjük át azokat területünkön – mondta.

Elmondta, ha békét akarunk, akkor november 5-én a "békére okot adó eredményt" kell várni az amerikai elnökválasztáson.

Megosztás

Kezdődik

Ezúttal nincs késés, időben elkezdődött a kormányinfó. Gulyás Gergely és Vitályos Eszter van jelen, a kormány tegnapi ülésének döntését Gulyás Gergely ismerteti.

Megosztás

Hamarosan bejelentést tesz a kormány

Számtalan témát érintheti a mai kormányinfó. Biztosan szó lesz a benzinárstopról, amit Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelentett be tegnap, de szóba kerül egészen biztosan a reptérvásárlás is, erről Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis azt mondta, hogy a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak.

Emellett biztosan szó lesz a gazdasági és költségvetési kilátásokról is, valamint az EU kötelezettség-szegési eljárását is említhetik.

Cikkünk 11:00 óra után folyamatosan frissül.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
halálozás kórház