Súlyos emberhiánnyal küzd Oroszország
Gazdaság

Súlyos emberhiánnyal küzd Oroszország

MTI
|
Portfolio
Oroszországban lassult a gazdaság éves szintű növekedése márciusban februárhoz képest, miközben mérséklődtek a kiskereskedelmi eladások tavaly márciussal összevetve, a munkanélküliség pedig rekordalacsony szintre esett.

A hazai össztermék (GDP) 4,2 százalékkal nőtt márciusban tavaly márciussal összevetve, ami lassulás a februári 7,6 százalék éves szintű bővülés után. Januárban 4,6 százalékkal nőtt az orosz gazdaság teljesítménye - áll a gazdaságfejlesztési minisztérium jelentésében. A minisztérium számításai szerint az első negyedévben 5,4 százalékkal nőtt a GDP. Tavaly átlagosan 3,6 százalékkal nőtt a gazdaság.

Az orosz gazdaságot a jelentős mértékű háborús költekezés fűti, amely felhúzza a GDP-számokat. Fontos viszont hozzátenni, hogy a növekedés fenntarthatósága kérdéses, a háborús kiadások ugyanis nem teremtenek tartósan hozzáadott-értéket, a megtermelt javak elpusztulnak a frontokon.

A múlt héten a gazdaságfejlesztési minisztérium és a jegybank is javította a gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. A minisztérium 2,3 százalékról 2,8 százalékra, a jegybank pedig 1,0-2,0 százalékról 2,5-3,5 százalékra változtatta becslését. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) április elején ismertetett globális előrejelzésében 3,2 százalékra emelte az orosz GDP idei növekedésével kapcsolatos várakozását az addigi 2,6 százalékról.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint márciusban a kiskereskedelmi forgalomnövekedés 11,1 százalékra lassult éves összevetésben a februári 12,3 százalékról. Elemzők nagyobb lassulást, csupán 7,6 százalékos kiskereskedelmi forgalomnövekedést vártak márciusra. Az idei első három hónapban 10,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Az élelmiszerek kiskereskedelme márciusban 7,8 százalékkal nőtt a februári 8,7 százalék bővülés után éves szinten. A nem élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma 14,4 százalékkal nőtt a februári 14,7 százalékot követően. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium frissített előrejelzése szerint a kiskereskedelmi forgalom 7,7 százalékkal nő az eddig becsült 3,6 százalék helyett. Tavaly 6,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Oroszországban rekordalacsony, 2,7 százalék volt a munkanélküliség márciusban a februári 2,8 százalék után a statisztikai hivatal adatai szerint. Elemzők növekvő, 2,9 százalékos márciusi munkanélküliségre számítottak. Tavaly márciusban a ráta 3,5 százalék volt. Márciusban a munkanélküliek száma 2 millió 26 ezer volt, 83 ezerrel kevesebb februárhoz viszonyítva.

A munkanélküliség jelentős visszaesése súlyos munkaerőhiányról árulkodik. A háború következtében százezerek estek ki a munkaerőpiacról az aktívak közül, sokan külföldre menekültek, másokat besoroztak a hadseregbe. Utóbbiak foglalkoztatottnak minősülnek.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
csapadék eső zápor zivatar