Aggasztó jövőképpel kell szembenéznük az egyik legegészségesebb élelmiszer termelőinek – Árrobbanás előtt a szektor
Gazdaság

Aggasztó jövőképpel kell szembenéznük az egyik legegészségesebb élelmiszer termelőinek – Árrobbanás előtt a szektor

Portfolio
Évek óta rebesgetik az olívaolaj iparágon belül, hogy a teljes szektornak megújulásra van szüksége, mivel a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan. A CNBC riportja szerint az idei év vízválasztó lehet a jövő szempontjából.

Az egyre szárazabb klíma, a növekedő üzemanyagárak, a magas kamatkörnyezet és az erőteljes infláció egyszerre szorongatja az olívaolaj termelőket. A világon a legnagyobb mennyiségben Spanyolországban terjesztik a bogyókat, itt nő a teljes mennyiség 40 százaléka. A termelők arról számolnak be, hogy az egész ágazatot sújtó problémák miatt az eddigi legnehezebb időszakuk előtt állnak, amely miatt az árak extrém módon elszállhatnak. A spanyol Andalúziában már rekordra emelkedett az olívaolaj literenkénti ára, amely átlagosan körülbelül 9,2 eurót kóstál.

Az elmúlt két hónapban az időjárás legalább kegyes volt a termelőkhöz, mivel jelentős mértékű csapadék esett, amely némileg jobb kilátásokkal kecsegteti az iparágat.

A Deoleo, a Bertolli és a Carbonell olívaolaj márkák gyártója meg van győződve arról, hogy a visszaesés csak átmeneti, mivel egyre inkább ciklikusság figyelhető meg. Abban bízik, hogy hamarosan visszatérnek a korábbi stabil terméshozamok, valamint a lehulló csapadék mennyisége is az árak normalizálódásához fognak vezetni. Felhívják arra figyelmet, hogy a pozitív kilátások ellenére továbbra is érdemes óvatosan kezelni a helyzetet, mivel ezzel nem oldódott meg az iparág összes problémája egycsapásra.

Angel Guzman, a Deleo értékesítési vezetője szerint jóval nagyobb figyelmet kellene fordítani a fenntarthatóságra, az innovációra és a minőségre, különös tekintettel a fogyasztók igényeire. A fejlesztésekre és a modernizálásra azért van szükség, mivel a többségében a Földközi-tenger medencéjében termesztett bogyó nagyon érzékeny a klímaváltozásra. Az olajfák jól bírják a hőséget és a csapadékhiányos időszakokat, az elmúlt években tapasztalt aszály még az idősebb fákat is megviselte. A felvázolt tervek arról szólnak, hogy az iparág szereplői szeretnék úgy átalakítani a termesztést, hogy az a jövőben kevésbé függjön az időjárási szélsőségektől.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
lng, földgáz, cseppfolyósított földgáz, gázár, gázszállítás