Egészen durva, amit a szolgáltató cégek az áraikkal művelnek
Gazdaság

Egészen durva, amit a szolgáltató cégek az áraikkal művelnek

Portfolio
Áprilisban megállt az inflációs 14 hónapon át tartó csökkenése, 3,6%-ról 3,7%-ra nőtt a fogyasztói árindex. Eközben a maginflációs mutató még csökkenni tudott, és a Magyar Nemzeti Bank által számolt inflációs alapmutatók is folytatni tudták a mérséklődést. Ugyanakkor a jegybank az adatközlés utáni értékelésében azt emeli ki, amit a Portfolio is írt: az áprilisi átárazások még mindig intenzívebbek a megszokottnál.

Az MNB a hivatalos inflációs adatközlés után hagyományosan közzéteszi saját inflációs alapmutatóit. Ezek jellegüket tekintve a maginflációs indexhez állnak közel, ezért nem meglepő, hogy hasonló képet mutatnak: magasabban vannak, mint a hivatalos inflációs mutató, a fogyasztói árindex, de egyelőre csökkenést mutatnak. A ritkán változó árú termékek inflációja 0,3 százalékponttal, a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított ("keresletérzékeny") maginfláció éves áremelkedése 0,5 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. Így előbbi 5,8%-on, utóbbi 5,9%-on áll jelenleg.

Értékelésében az MNB kiemeli, hogy az előző hónaphoz viszonyított áremelkedés mértéke az infláció és a maginfláció esetében is meghaladta az év ezen időszakára jellemző historikus átlagot. Az üzemanyagok és szabályozott árak nélkül számított kosár ára az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal emelkedett, míg az alapfolyamatokat jobban tükröző, a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított havi bázisú maginfláció 1,0 százalékon alakult.

Forrás: MNB

Az erős átarázás a visszatekintő módon (a múltbeli infláció alapján) drágító szolgáltató cégek miatt alakult ki. Itt olyan jelentősek az áremelési lépések, hogy még az elmúlt két év durva inflációs időszakában látott áprilisi drágítások mértékét is meghaladja.

Forrás: MNB

A piaci szolgáltatások éves bázisú árindexe változatlanul 10,2 százalékon alakult, így az éves árdinamika tavaly júniusban megkezdődött mérséklődése megtorpant. Havi összevetésben az árak 1,6 százalékkal nőttek, amit elsősorban a banki szolgáltatások visszatekintő átárazása magyarázott.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Ez történt a héten 0602

Az amerikai nagy hipermarket láncok is kihasználták az inflációt, mint okot, hogy az árrésüket megemeljék, 2023 első három negyedévében 7%-kal jobban nőtt a bevétel, mint a költség. Azonba

Holdblog

A legkártékonyabb közlekedési módok

A közlekedés felel a globális szén-dioxid (CO₂) kibocsátás nagyjából egynegyedéért. Ez a grafikon a leggyakrabban használt utazási módok szén-dioxid- vagy azzal egyenértékű károsanyag-k

Holdblog

Vakmajom: Vigyázz, mit vársz a jövőtől!

Vigyázz, mit vársz a jövőtől, mert befolyásolod vele a jövőt és megvalósul. A republikánus szavazók 2020 óta, mióta demokrata elnökség van, sokkal magasabbnak vélik az... The post Vakmajom

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjött a Moody's ítélete Magyarországról
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Ez is érdekelhet
GettyImages-2155077605