Szinte az egész világban toboroznak az oroszok: ezzel próbálják meggyőzni a jelentkezőket
Globál

Szinte az egész világban toboroznak az oroszok: ezzel próbálják meggyőzni a jelentkezőket

Portfolio
A BBC vizsgálata szerint kiszivárgott dokumentumok alapján Oroszország kubai állampolgárokat toboroz a fegyveres erőibe, miközben a kubai kormány határozottan elutasítja az ilyen tevékenységeket - szemlézte a brit médiatársaságot a Kyiv Independent.

A BBC által 2024. május 4-én közzétett vizsgálat szerint kiszivárgott dokumentumok alapján Oroszország kubai állampolgárokat toboroz az orosz fegyveres erőkbe. Az információk szerint egy havi körülbelül 2000 dolláros fizetés ígéretével és orosz útlevéllel próbálják meg becsábítani a karibi ország lakóit. A jelentés azt állítja, hogy már több száz kubai csatlakozott az orosz hadsereghez a 2022 februárjában kezdődött teljes körű invázió óta.

A brit vizsgálat során a korábbi ukrán hackertámadással közzétett 200 nevet vizsgálták, 31 esetben valósnak találták a nyilvánosságra hozott neveket. A közösségi média-bejegyzések között kutatva arra jutottak,hogy egyes kubaiak valóban megkapják az orosz útlevelet a fegyveres erőkhöz való csatlakozás után néhány hónappal. Jelentések szerint vannak olyan kubai állampolgárok is, akik építőipari munkát remélve érkeztek Oroszországba, de végül az ukrán keleti frontra küldték őket. Kuba 2023 szeptemberében felfedte egy embercsempész-hálózat létezését, amelynek célja emberek toborzása volt az ukrajnai harcokhoz. A kubai külügyminisztérium ezt határozottan elutasította.

Oroszország folyamatosan arra törekszik, hogy külföldieket toborozzon Ukrajna elleni háborújához.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel próbálja elkerülni a hazai mozgósítást. A toborzási célpontok között szerepelnek Nepál, Kuba, Üzbegisztán, Örményország, Kazahsztán és Szomália mellett további közép-ázsiai és afrikai országok állampolgárai.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy januárban kiadott rendelettel lehetővé tette az orosz fegyveres erőkhöz csatlakozó külföldiek számára az orosz állampolgárság megszerzését. Havanna és Moszkva régóta szoros kapcsolatot ápol egymással, amely még a hidegháború időszakából fakad. Megállapodásaik között szerepel a vízummentes utazás lehetősége és közvetlen járatok üzemelnek Havanna és Moszkva között. A repülőjáratok tovább könnyítik a kubaiak toborzását az orosz alakulatok soraiba.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-1500814431