Olyan dolog történt a magyar lakásárakkal, mint sehol máshol Európában
Ingatlan

Olyan dolog történt a magyar lakásárakkal, mint sehol máshol Európában

Portfolio
Nemrég számoltunk be róla, hogy ha kis mértékben is, de a tavalyi utolsó negyedévben nominálisan is csökkenni kezdtek a lakásárak Magyarországon és várakozásaink szerint az idei első negyedévben is negatív lehet az előjel. Ez azonban semmi ahhoz a lakásáremelkedéshez képest, ami az elmúlt tíz évben végbement. Az Európai Unió egyetlen országában sem emelkedtek akkorát egy évtized alatt a lakásárak, mint nálunk. Nézzük a pontos számokat!

Bár az elmúlt hetekben sokan felkapták a fejüket, hogy csökkenni kezdtek a lakásárak, ez a tavalyi utolsó negyedévben mindössze 2 százalékos visszaesést jelentett, ami a használt lakásoknál 2,3, az újaknál pedig 0,1 százalék volt. Ez egyelőre önmagában sem jelent okot az aggodalomra, tágabban nézve viszont egyelőre szinte hibahatár, különösen, ha az elmúlt tíz év lakásárváltozását nézzük.

Ebben a mutatóban Magyarország továbbra is toronymagasan vezeti az uniós drágulási listát, ahol tíz év alatt közel háromszorosára, vagyis 191 százalékkal mentek feljebb a lakásárak. A második helyen Észtország áll 151 százalékkal, de ha néhány EU-n kívüli országot is megnézünk, akkor Izland követ minket 167 százalékkal. Az EU bronzérmese Csehország, ott 129 százalék volt a tízéves áremelkedés.

lakáskiállítás 2023
Április 21-23. között 13. alkalommal nyitja meg kapuit a Lakáskiállítás. A kiállítók között várjuk a lakásfejlesztés, ingatlanközvetítés, finanszírozás, vagyonvédelem, ingatlankezelés, energetikai tanúsítvány, értékbecslés, ügyvédi és tanácsadói szolgáltatások területeivel foglalkozó cégeket. További információk ide kattintva érhetők el.

Ilyen megközelítésben szinte hihetetlen, hogy vannak olyan országok Európában, ahol tíz év alatt szinte semmilyen lakásár-növekedés nem történt. Cipruson például 2022-ben is ugyanott voltak az árak, mint 2012-ben, Olaszországban pedig 8 százalékkal alacsonyabban, de Finnországban is csak 13, Franciaországban pedig 26 százalék volt a tízéves drágulás.

Mi történt, ha tíz éve vásároltunk?

Igaz ugyan, hogy a többség nem feltétlenül befektetési céllal vásárol lakást, de számukra sem mindegy, hogy az egyik, ha nem a legnagyobb vagyontárgyuk értéke hogyan változik évente. Ebben a tekintetben is élen áll Magyarország, ahol az éves árnövekedés átlagosan 11,3 százalék volt. Ez a mostani inflációhoz képest nem tűnik soknak, de ne felejtsük el, hogy a korábbi években minimális, gyakran nulla közeli infláció - és ehhez hasonlóan alacsony banki kamatok - voltak Magyarországon. Nem kérdés tehát, hogy az elmúlt évtizedben bármelyik évben jó döntésnek bizonyult a magyarországi lakásvásárlás.

A többi országról viszont csak részben mondható el ugyanez. Európa keleti felében jellemzően magasabb volt a lakásárak emelkedése, mint a nyugati országokban, Magyarország után ki kell emelni Észtországot és Csehországot, ahol szintén 8 százalék feletti volt az éves árnövekedés, de Litvániában és Lettországban is bőven átlag feletti. A kontinens nyugati feléről Izland, Luxemburg és Írország emelhető ki, ahol a lakásárak éves szinten ugyancsak 8-10 százalékkal emelkedtek.

A legkisebb növekedés a kontinens déli országait jellemezte, ahol Portugália kivételével mindenhol az uniós 4,1 százalékos átlag alatti volt az évesített áremelkedés. Spanyolországban 3,0, Franciaországban 2,3, Cipruson 0,0 Olaszországban pedig -0,9 százalék volt az éves árváltozás, vagyis, ha egy olasz 2012-ben eladta a lakását és az azért kapott pénzt otthon betette egy táskába, - kis túlzással, a bérbeadási hozamoktól és lakhatási költségektől eltekintve - azzal is jobban járt, mint a lakás tartásával.

A mostanában Európa-szerte mérhető egyszámjegyű nominális árcsökkenések tehát egyelőre sehol nincsenek az előző tíz év árnövekedéseihez képest, jóllehet nincs is értelme erre várni, hiszen tíz év alatt a jövedelmi viszonyok és a munkaerőpiac is nagy átalakuláson mentek keresztül. A jelenleginél érdemben nagyobb és tartósabb árcsökkenés csak egy nagyon jelentős gazdasági váláság esetén következne be, de ennek egyelőre, szerencsére nem látszódnak a jelei.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

szenior treasury és kontrolling munkatárs

szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
múzeum, kiállítás, unalmas