Ez a bejegyzés egy percről percre cikk része. Vissza a cikkre
Megosztás

Érkeznek a kormány nagy bejelentései

Jelentős figyelem fogja övezni a csütörtök 11 órakor kezdődő Kormányinfót, amelyről a Portfolio élőben számol be folyamatosan frissülő cikkében. A legutóbbi hasonló esemény óta ugyanis két hónap telt el, azóta felpörögtek idehaza a belpolitikai és közéleti fejlemények, valamint két másik kormánytag is jelen lesz az eseményen.

Nagy István minden bizonnyal a keddi Magyar Közlönyben kihirdetett több, agrártámogatással kapcsolatos miniszteri rendelet részleteit ismerteti. A befektetők részéről viszont még nagyobb figyelem kísérheti Varga Mihály jelenlétét és mondatait.

Nagyon valószínű, hogy a 2024-es és 2025-ös költségvetéssel kapcsolatban tesz bejelentéseket a pénzügyminiszter, ugyanis legutóbb tavaly májusban volt hasonlóképp ezen a sajtóeseményen, akkor a készülő 2024-es költségvetésről árult el részleteket, most pedig szintén rengeteg aktuális, és egyelőre megválaszolatlan kérdés lebeg a büdzséfolyamatok felett.

  • Mikor nyújtja be a kormány a 2024-es módosított költségvetést, mennyiben írja át a főbb makrogazdasági számokat és hogyan vezeti át azokat (kiadási és bevételi oldalon) a tavaly nyáron elfogadott eredeti tervezeten? Melyek lesznek azok a főbb tényezők idén, amelyek miatt újra kell szabni a büdzsét (kamatkiadások, inflációhoz kötött kiadások, nyugellátások, stb.)?
  • Az is ismert, hogy a 4,5%-os új hiánycél teljesítéséhez is pótlólagos intézkedésekre van szükség (1000-1100 milliárd forint az elcsúszás számítások szerint) még idén, kérdés, hogy ezt hogyan valósítja meg a kormány, mekkora méretű kiigazító "csomagot" jelent be?
  • A csomag mekkora részét teszi majd ki a beruházások elhalasztása, törlése, valamint egyéb kiadási tételek felülvizsgálata? Önmagában elegendő lesz-e ez a jelenlegi információk szerint idén kibontakozó 1000-1100 milliárd forintos költségvetési elcsúszás kezeléséhez?
  • Hogyan alakulhat a magasabb hiány mellett az idei adósságpálya és az államadósság devizarészaránya?
  • Egy ilyen bizonytalan költségvetési helyzetben mi lesz a 2025-ös költségvetés benyújtásával, amit eredetileg a kormány áprilisra ígért, tartva magát a hosszú évek óta tartó gyakorlatához, a költségvetés korai elfogadásához, melynek - mára nyilvánvalóvá vált - több hátránya van, mint előnye.

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter, Vitályos Eszter kormányszóvivő, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy István agrárminiszter (b-j) érkezik a Kormányinfó sajtótájékoztatóra a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 11-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Változás jön a kukaszámláknál - Azt ígérik, véget ér a káosz