Kis Miklós vidékfejlesztésért felelõs államtitkár elõadást tart a Borjog és Bormarketing konferencián Budapesten, a New York Palotában 2019. március 1-jén.MTI/Balogh Zoltán
Uniós források

Már 170 milliárdos EU-pénz ment idáig a magyar tejágazat fejlesztésére

Portfolio
MTI
A tejágazat beruházási elképzeléseinek támogatását négy főbb beruházási jellegű uniós pályázat szolgálta eddig a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban, amelyeken az Irányító Hatóság idáig több mint 170 milliárd forint összegű támogatási döntést hozott – mutatott rá a Baranya megyei Mágocson tartott mai tejfeldolgozó avató ünnepségen Kis Miklós.

Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint emlékeztetett arra, hogy a Vidékfejlesztési Program élelmiszer-feldolgozást támogató első felhívása keretében eddig 40 tejfeldolgozó üzemet támogattak, részükre közel 9 milliárd forintot kötöttek le. Emellett elérhető volt a tejágazat számára is a mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítását célzó, mintegy 35 milliárd forint keretösszegű kiírás. Szintén a tejtermelő tehenészetek fejlesztését célozza a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás mintegy 36 milliárd forintos összege is, amely az állatok javát szolgáló szigorú higiéniai és takarmányozási előírások betartásához járul hozzá.

A fejlesztés szerdai átadóünnepségén az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára rámutatott: a vidékfejlesztési politika stratégiai célja az agrárgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének fejlesztése, egyúttal a vidéki munkahelyteremtés és munkahelymegőrzés a mezőgazdaságban. Emiatt főként a munkaerő-igényes ágazatok, mint például az állattenyésztés, a kertészet, illetve az élelmiszer-feldolgozás támogatásai kerültek előtérbe - jelezte.     

Kis Miklós a Zilda nevű tejfeldolgozó üzem avatásán vett részt Mágocson. A Zilda tejfeldolgozó üzem egy teljesen új, korszerű, energiatakarékos, a kor legmodernebb technológiáját alkalmazó kézműves, kis kapacitású tejfeldolgozó üzem, melynek a fejlesztéséhez a közel 483 millió forint Vidékfejlesztési támogatás is hozzájárult. A beruházás mintegy 970 m2 alapterületű épületcsarnokon valósult meg, melynek keretein belül joghurtot, lágy sajtot, érlelt kemény sajtot állítanak elő.

A projektről a forrást elnyerő Makrom Kft. ügyvezetője küldött közleményt az MTI-nek, amely szerint a 483 milliós uniós támogatás mellett több mint félmilliárd forintos saját erőt fordított a projektre a cég. Kubik Zoltán elmondta, hogy a zöldmezős beruházás eredményeként egy közel 1000 négyzetméteres üzemcsarnok és a hozzá tartozó infrastruktúra jött létre az északkelet-baranyai kisvárosban. A fejlesztés keretében hűtők, gyártótartályok kerültek a létesítménybe és érlelőkamrák épültek.    

A kezdeti hónapokban bérgyártás keretében nagyvállalatok számára dolgoznak, a későbbiekben pedig terveik szerint Zilda márkanéven hozzák majd forgalomba saját kézműves, prémium minőségű termékeiket.     

A támogatott projektkereső adatbázis szerint a fentieken felül további 130 millió forintnyi uniós támogatást nyert el a cég „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” című pályázaton Mágocson 2017 végén, illetve a VP-10.1.1-16 - Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés című pályázatán is nyert további 92 millió forintot. Ezek mellett két kis összegű mezőgazdasági biztosítás díjához kapcsolódó pályázaton is nyert az elmúlt években mintegy 3,5 millió forintot.

Az 1992-ben alakult Makrom Kft. a nyilvánosan elérhető legfrissebb cégadatok szerint a tavaly mintegy harminc embert foglalkoztatott, mintegy 1,9 milliárd forintnyi saját tőkével, közel 500 jószágot számláló fejős tehénállománnyal rendelkezett. 2018-ban 650 millió forint nettó árbevételt és 68 millió forint nyereséget ért el. Az előző évben 509 millió forintos bevétel mellett a társaság nyeresége 15 millió forint volt. Az új beruházás további hat embernek ad munkát.

Címlapkép forrása: MTI Fotó, Balogh Zoltán

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Koronavírus
koronavírus coronavirus virus
koronavirus2
erstekampusz
nyse tőzsde usa részvény
munkások ipar
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Felület, ahol az esésből is profitálhat
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes