Kis Miklós vidékfejlesztésért felelõs államtitkár elõadást tart a Borjog és Bormarketing konferencián Budapesten, a New York Palotában 2019. március 1-jén.MTI/Balogh Zoltán
Uniós források

Már 170 milliárdos EU-pénz ment idáig a magyar tejágazat fejlesztésére

Portfolio
MTI
A tejágazat beruházási elképzeléseinek támogatását négy főbb beruházási jellegű uniós pályázat szolgálta eddig a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban, amelyeken az Irányító Hatóság idáig több mint 170 milliárd forint összegű támogatási döntést hozott – mutatott rá a Baranya megyei Mágocson tartott mai tejfeldolgozó avató ünnepségen Kis Miklós.

Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint emlékeztetett arra, hogy a Vidékfejlesztési Program élelmiszer-feldolgozást támogató első felhívása keretében eddig 40 tejfeldolgozó üzemet támogattak, részükre közel 9 milliárd forintot kötöttek le. Emellett elérhető volt a tejágazat számára is a mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítását célzó, mintegy 35 milliárd forint keretösszegű kiírás. Szintén a tejtermelő tehenészetek fejlesztését célozza a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás mintegy 36 milliárd forintos összege is, amely az állatok javát szolgáló szigorú higiéniai és takarmányozási előírások betartásához járul hozzá.

A fejlesztés szerdai átadóünnepségén az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára rámutatott: a vidékfejlesztési politika stratégiai célja az agrárgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének fejlesztése, egyúttal a vidéki munkahelyteremtés és munkahelymegőrzés a mezőgazdaságban. Emiatt főként a munkaerő-igényes ágazatok, mint például az állattenyésztés, a kertészet, illetve az élelmiszer-feldolgozás támogatásai kerültek előtérbe - jelezte.     

Kis Miklós a Zilda nevű tejfeldolgozó üzem avatásán vett részt Mágocson. A Zilda tejfeldolgozó üzem egy teljesen új, korszerű, energiatakarékos, a kor legmodernebb technológiáját alkalmazó kézműves, kis kapacitású tejfeldolgozó üzem, melynek a fejlesztéséhez a közel 483 millió forint Vidékfejlesztési támogatás is hozzájárult. A beruházás mintegy 970 m2 alapterületű épületcsarnokon valósult meg, melynek keretein belül joghurtot, lágy sajtot, érlelt kemény sajtot állítanak elő.

A projektről a forrást elnyerő Makrom Kft. ügyvezetője küldött közleményt az MTI-nek, amely szerint a 483 milliós uniós támogatás mellett több mint félmilliárd forintos saját erőt fordított a projektre a cég. Kubik Zoltán elmondta, hogy a zöldmezős beruházás eredményeként egy közel 1000 négyzetméteres üzemcsarnok és a hozzá tartozó infrastruktúra jött létre az északkelet-baranyai kisvárosban. A fejlesztés keretében hűtők, gyártótartályok kerültek a létesítménybe és érlelőkamrák épültek.    

A kezdeti hónapokban bérgyártás keretében nagyvállalatok számára dolgoznak, a későbbiekben pedig terveik szerint Zilda márkanéven hozzák majd forgalomba saját kézműves, prémium minőségű termékeiket.     

A támogatott projektkereső adatbázis szerint a fentieken felül további 130 millió forintnyi uniós támogatást nyert el a cég „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” című pályázaton Mágocson 2017 végén, illetve a VP-10.1.1-16 - Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés című pályázatán is nyert további 92 millió forintot. Ezek mellett két kis összegű mezőgazdasági biztosítás díjához kapcsolódó pályázaton is nyert az elmúlt években mintegy 3,5 millió forintot.

Az 1992-ben alakult Makrom Kft. a nyilvánosan elérhető legfrissebb cégadatok szerint a tavaly mintegy harminc embert foglalkoztatott, mintegy 1,9 milliárd forintnyi saját tőkével, közel 500 jószágot számláló fejős tehénállománnyal rendelkezett. 2018-ban 650 millió forint nettó árbevételt és 68 millió forint nyereséget ért el. Az előző évben 509 millió forintos bevétel mellett a társaság nyeresége 15 millió forint volt. Az új beruházás további hat embernek ad munkát.

Címlapkép forrása: MTI Fotó, Balogh Zoltán

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
vargamihaly0921