FONTOS Magyar-lengyel vétó: van egy kemény feltételünk a támogatásunkért cserébe
Flags in front of the European Parliament
Uniós források

Kezdődik az uniós osztozkodás - Magyarország 6,5 milliárd euró mínuszról indul

Portfolio
A finn soros EU-elnökség többéves pénzügyi keretre vonatkozó javaslata nagyjából további 700 millió euróval csökkentené a magyar kohéziós politikai támogatások összegét és 27 százalékkal maradna el a folyó keretköltségvetésben erre a célra rendelkezésre álló összegtől. Az állam- és kormányfők csütörtök este munkavacsorán feszülnek először egymásnak a témában - írja a Bruxinfo.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A finn elnökség néhány napja bemutatott 51 oldalas tárgyalási kerete képezi az állam- és kormányfők vitájának alapját a csütörtök esti munkavacsorán, amely egészen bizonyosan a politikai szintű pénzügyi alkudozások első, de nem utolsó felvonása lesz. Helsinki az EU27-ek nemzeti összjövedelmének 1,07 százalékát, összegszerűen 1087 milliárd eurót javasolt 2021 és 2027 között az uniós kiadások fő összegének.

Ez 50 milliárd euróval elmarad az Európai Bizottság eredeti javaslatától, ami már eleve nem volt egy sor tagállam, köztük Magyarország ínyére.

Már csak azért sem, mert Brüsszel csomagja 24 százalékkal csökkentette volna a hazánk által 2021 és 2027 között lehívható felzárkóztatási támogatások összegét 2014-2020-hoz képest. A bizottsági javaslat értelmében Magyarország hét évre szóló kohéziós pénzes borítéka 2018-as árakon 17,9 milliárd eurót nyomna, 5,7 milliárd euróval kevesebbet, mint a folyó hétéves időszakban. 

Ehhez képest becslések szerint a finn javaslat – ami kiváltotta a kohézió barátai nevű 16 fős országcsoport hangos méltatlankodását – további 700 millió euróval csökkentené a magyar kohéziós keretet (17,2 milliárd euróra).

Vagyis a jelenlegi pénzügyi kerethez képest már közel 6 és fél milliárd euró lenne a mínusz.

Ennek elsődleges oka, hogy az elnökségi javaslatban 24%-ról 27%-ra emelkedett az a határérték, aminél többet egyetlen tagállam sem bukhat a két időszak között. (Megfordítva, egyetlen tagállamnak sem süllyedhet a támogatási szintje az előző keret 73 százaléka alá). A biztonsági háló kiigazítása három országtól vesz el a bizottsági tervhez képest összegeket: Magyarországtól, Romániától és Bulgáriától (utóbbi kettő 8 helyett csak maximum 7 százalékkal kaphat több pénzt, mint jelenleg). 

Történt ugyanakkor egy elsőre kedvező változás is azzal, hogy a finn javaslat 2014-2016 helyett a 2015 és 2017 közötti GDP-t vette alapul referenciaként a tagállami támogatási szintek kiszámításához. Ez elvileg a magasabb növekedési adatok miatt kedvezőbb lett volna Magyarország számára, ám úgy tűnik, hogy a finn kiigazítás során nem a Bizottság idei őszi gazdasági előrejelzését vették figyelembe. Magasabb GDP-növekedéssel számolva a magyar kohéziós boríték is nagyobb lenne, hiába nyesték vissza körülbelül 40 százalékkal (a GNI 1,50%-ra) a hazánk által igénybe vehető felzárkóztatási támogatások felső határát. 

A további általános vágás következménye, hogy az Európa legelmaradottabb térségei közé tartozó több magyar régió támogatása is tovább csökkenhet 2021 után, hiába állítja azt a finn elnökség, hogy javaslata a legszegényebbek helyzetén javít a gazdagabb és az úgynevezett átmeneti régiók rovására. 

Agrárfronton ugyanakkor valamelyest javult a magyar mérleg, miután a finn soros elnökség által készített tárgyalási keret 10 milliárd eurót visszaadott a közös agrárpolitika második pillérének számító vidékfejlesztésnek. A politikára így is kevesebb jutna, mint 2014 és 2020 között, miután az Európai Bizottság a fűnyíróelv alkalmazásával minden ország esetében 20 százalékot vágott a keretből.

A 10 milliárd euróból hazánkra jutó rész körülbelül 300 millió euró, ennyivel javulna tehát a mérleg. Ezzel párhuzamosan a KAP első pilléréből, a közvetlen kifizetésekből nem húzott le a finn javaslat, így az megmarad a korábbi szinten, jóllehet a Bizottság javaslata egyébként 15 százalékos csökkentést eredményez. 

További érdekesség még, hogy a finn javaslat semmi lényegi változtatást nem tartalmaz az uniós kifizetések jogállami feltételekhez való kötéséről. Jóllehet a finnek elnökségük elején egyik fő prioritásukként említették a témát, a Bruxinfo értesülése szerint egyszer sem tűzték napirendre azt az illetékes tanácsi munkacsoportban. Tulajdonképpen az elmúlt hat hónapban semmilyen elmozdulás nem történt az ügyben, és az MFF-fel párhuzamosan előterjesztett hasonló témájú rendelettervezet sem araszolt előre az uniós jogalkotási folyamatban. 

Címlapkép: Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
magyar lengyel veto kozos nyilatkozat orban viktor mateusz morawieczki budapest 201126
GettyImages-1211246429 (1)
traders
magyar lemgyel veto unios koltsegvetes jogallamisag budapest targyalas 201126
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

magyar lengyel veto kozos nyilatkozat orban viktor mateusz morawieczki budapest 201126