FONTOS Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket
Itt a nagy döntés: még több EU-pénz megy Magyarország legnagyobb autópálya építésére
Uniós források

Itt a nagy döntés: még több EU-pénz megy Magyarország legnagyobb autópálya építésére

Portfolio
Az eddigi 185,2 milliárdról 16,4 milliárddal 201,6 milliárd forintra növelte a kormány az M30-as autópálya Miskolc–Tornyosnémeti-országhatár közötti 60 km-es autópálya szakaszra szánt EU-pénz összegét és közel ugyanennyivel csökkentette a projekt megtérülő projektköltségének kalkulált összegét – derül ki egy friss kormányhatározatból.

Ez a legnagyobb EU-s fejlesztés, mik a várható hatásai?

Jó tudni, hogy ez Magyarország jelenlegi messze legnagyobb EU-s hátterű fejlesztése, hiszen a teljes projektköltség 260,5 milliárd forint, amelynek segítségével 2×2 sávos autópálya építés valósul meg az 56 km-es Miskolc-Tornyosnémeti közötti szakaszon, illetve 2×2 sávos autóút jön létre a Tornyosnémeti és az országhatár közötti 4 km-es szakaszon.

A 2014-2020-as ciklus 10 legnagyobb EU-s beruházásának listáján már régóta vezet ez a projekt, a többiekről az alábbi első cikkünkben írtunk bő 3 éve. Az alábbi második cikkben pedig a tíz legnagyobb közlekedési EU-s beruházásról írtunk a közelmúltban:

Az M30-as projekt eddig tervezett EU-s finanszírozási részéhez tavaly ősszel jött meg az Európai Bizottság jóváhagyása, most tehát ehhez a módosított finanszírozási szerkezethez is várni lehet majd Brüsszel utólagos engedélyére.

Az uniós Kohéziós Alapból finanszírozott beruházás célja a forgalom felgyorsítása, a közúti biztonság javítása és a forgalmi torlódások csökkentése. A fejlesztés segíti a Balti-tenger és a Fekete-, illetve Égei-tenger menti területeket összekötő, Via Carpatia nevű európai közlekedési hálózat kiépítését

– közölték akkor.    

Az őszi döntés kapcsán Navracsics Tibor akkori magyar uniós biztos azt emelte ki, hogy az érintett közúti összeköttetés kiépítése régóta esedékes, és közvetlen előnyökkel jár Borsod-Abaúj-Zemplén megye egymillió lakosa számára, akik a jövőben gyorsabban, biztonságosabb és kényelmesebben utazhatnak. A jobb összeköttetés pozitív hatásai pedig végső soron Magyarország és Szlovákia számára is érezhetőek lesznek, például a foglalkoztatás, a gazdasági növekedés, a turizmus és a kereskedelem terén - mondta akkor a magyar uniós biztos.

A fejlesztés részletei

A Miskolc és az országhatár közötti M30-as autópálya, illetve autóút 60 km-es részének kiépítése két szakaszban valósul(t) meg a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. oldala szerint:

  • Már 2017 vége óta használhatják az autósok a Tornyosnémeti és az országhatár közötti 2×2 sávos autóút mintegy 4 km-es szakaszát, amely 4,4 milliárd forintból 85%-os EU-támogatás mellett valósult meg és így a szlovák R4-es gyorsforgalmi úthoz csatlakozik a magyar-szlovák határ túloldalán.
  • Most pedig zajlik a Miskolc és Tornyosnémeti közötti 56 km-es szakasz kivitelezése, amely 48, az út felett átívelő híd megépítését is tartalmazza. A Bizottság tavaly őszi közleménye szerint a várhatóan 2022 februárjára lezáruló munkálatokban helyi vállalatok is részt vesznek.

További változtatások

A fent említett kormányhatározat egyébként az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) két másik nagyobb projektjének forrásszerkezetét és ezekkel párhuzamosan magának az Operatív Programnak az éves fejlesztési keretét is átalakította:

  • Az M34 gyorsforgalmi út Vásárosnamény–Záhony közötti szakasz (2×2 sávos autóút) előkészítése projekt EU-s támogatása 300 millió forinttal közel 3 milliárd forintra nőtt, de az elszámolható projektköltség ennyivel csökkent, így a projekt teljes költsége 3,7 milliárd forint maradt
  • A 21. sz. főút Heves és Nógrád megyei szakaszok kapacitásbővítése című projekt EU-s támogatása 700 millióval 21,6 milliárd forintra csökkent, a projekt teljes költsége 58,5 milliárd forint maradt. A projekt: 2×2 sávos, fizikai elválasztással rendelkező főút kiépítésének folytatása, valamint ennek keretében Salgótarján és Vizslás 48+230-52+744 km sz. közötti szakasz burkolatjavításának és közlekedésbiztonsági beavatkozások elvégzése.

Három új projektet is beemelt a kormányhatározat az EU-s támogatással megvalósuló fejlesztések közé:

  • A „471. sz. főút fejlesztése Debrecen– Hajdúsámson között, Hajdúsámson elkerülővel” című projektet, amelynek indikatív támogatási kerete 16,2 milliárd forint
  • A „Jászberény elkerülő III. ütem megvalósítása” című projekt, amelynek indikatív támogatási kerete 6,1 milliárd forint
  • Az „M76 autóút M7 autópálya Holládi csomópont és Balatonszentgyörgy közötti szakasz megvalósítása” című projekt, amelynek indikatív támogatási kerete 21,6 milliárd forint.

A fentieken túl a Közlöny következő kormányhatározata kissé átrendezte a „Budapest Kelenföld – Székesfehérvár vasútvonal rekonstrukciója 1/3. ütem Székesfehérvár vasúti csomópont átépítése” című uniós projekt belső forrásszerkezetét is, de ennél az EU-s támogatási rész maradt 11 milliárd forint.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Vajda János

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
vonderleyen