Itt a döntés: hatalmas EU-pénzt kap Magyarország az M30-as autópálya befejezésére
Uniós források

Itt a döntés: hatalmas EU-pénzt kap Magyarország az M30-as autópálya befejezésére

Portfolio
|
MTI
Bár már régóta zajlik a Miskolcot a szlovák határral összekötő M30-as autópálya építése a támogatási szerződés alapján, csak ma jött meg az Európai Bizottság hivatalos jóváhagyása arról, hogy ezt az uniós nagyprojektet mennyi pénzzel támogatja a testület. Eszerint a támogatás összege 552,6 millió eurót, mintegy 182,3 milliárd forintot jelent és ez az összeg segít abban, hogy a Miskolcot a szlovák határon fekvő Tornyosnémetivel összekötő M30-as autópályát be lehessen fejezni.

Az uniós Kohéziós Alapból finanszírozott beruházás célja a forgalom felgyorsítása, a közúti biztonság javítása és a forgalmi torlódások csökkentése. A fejlesztés segíti a Balti-tenger és a Fekete-, illetve Égei-tenger menti területeket összekötő, Via Carpatia nevű európai közlekedési hálózat kiépítését - közölték.    

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságért és a sportért felelős biztos az uniós finanszírozással összefüggésben úgy nyilatkozott, hogy az érintett közúti összeköttetés kiépítése régóta esedékes, és közvetlen előnyökkel jár Borsod-Abaúj-Zemplén megye egymillió lakosa számára, akik a jövőben gyorsabban, biztonságosabb és kényelmesebben utazhatnak. A jobb összeköttetés pozitív hatásai pedig végső soron Magyarország és Szlovákia számára is érezhetőek lesznek, például a foglalkoztatás, a gazdasági növekedés, a turizmus és a kereskedelem terén - mondta a magyar uniós biztos.    

Az uniós finanszírozás fedezni fogja többek között egy 60 kilométeres autópályaszakasz és 48, az út felett átívelő híd megépítését. A várhatóan 2022 februárjára lezáruló munkálatokban helyi vállalatok is részt vesznek majd

- közölte az uniós bizottság.

Az Európai Bizottság a közelmúltban a szlovákiai Kassa körüli autópálya-építések támogatását is jóváhagyta, így tehát a mostani magyar döntést ennek tükrében, komplex úthálózati fejlesztési sorozatként kell értelmezni.

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. oldala szerint két szakaszban valósul(t) meg az M30-as autópálya, illetve autóút építése: a Tornyosnémeti és az országhatár közötti 2×2 sávos autóút már elkészült 4,4 milliárd forintért (85%-os EU-támogatás mellett), 2017 vége óta használhatják az autósok, és így a szlovák R4-es gyorsforgalmi úthoz csatlakozik a magyar-szlovák határ túloldalán (ez látható az alábbi képen és a címlapképen).

A másik szakasz Miskolc és Tornyosnémeti között autópálya minősítésű, ennek pedig jelenleg zajlik az építése. Az 56 km-es szakasz kivitelezésének szerződéses összege 183 milliárd forint, és éppen ezzel kapcsolatban jött meg most a brüsszeli jóváhagyás.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Vajda János

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas