Keményen lecsap az EU a légitársaságok piszkos trükkjére
Uniós források

Keményen lecsap az EU a légitársaságok piszkos trükkjére

Portfolio
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított 20 meg nem nevezett légitársasággal szemben, mivel azok potenciálisan félrevezető zöldmosási gyakorlatot folytatnak, többek között azt állítják, hogy környezetbarát módon működnek.

A vizsgálat középpontjában azok az állítások állnak, amelyek szerint a repülésből származó szén-dioxid-kibocsátás környezetvédelmi projektekkel vagy fenntarthatóbb üzemanyagok használatával ellensúlyozható. A bizottság szerint a légitársaságok még nem szolgáltattak megbízható tudományos bizonyítékot ezen állítások alátámasztására – írja a Financial Times.

Az Airlines for Europe iparági szervezet aggodalmát fejezte ki az EU által támogatott és jóváhagyott fenntartható repülőgép-üzemanyagokkal kapcsolatban felvetett kérdések miatt. A csoport hangsúlyozta, hogy a tudomány alátámasztja a fenntartható repülőgép-üzemanyagok használatát, amelyek környezetbarátabb alternatívát jelentenek a hagyományos kerozinnal szemben.

A légitársaságok egyre nagyobb szabályozási ellenőrzésnek vannak kitéve a környezeti hatásukkal kapcsolatban, és az EU szélesebb körű ellenőrzést kezdeményezett a vállalati marketingben szereplő zöld állítások ellen. A múlt hónapban egy holland bíróság úgy döntött, hogy a KLM jogellenesen járt el, amikor azt állította, hogy az ügyfelek „fenntartható módon repülhetnek”, míg az Egyesült Királyság reklámfelügyelete decemberben három légitársaság reklámját tiltotta be.

Az Európai Bizottság több, a légitársaságok által tett, potenciálisan félrevezető zöld állítást azonosított, többek között azt a téves benyomást keltik, hogy a klímaprojektek finanszírozására vagy az alternatív üzemanyagok támogatására fizetett kiegészítő díj csökkentheti vagy teljes mértékben ellensúlyozhatja a repülésből származó CO₂-kibocsátást. A bizottság kiemelte továbbá a nettó nulla kibocsátás elérésére vonatkozó tervekre vonatkozó állításokat, amelyek nem tartalmaznak egyértelmű és ellenőrizhető kötelezettségvállalásokat, célokat és független nyomon követési rendszert.

Az Európai Bizottság 30 napon belül javaslatokat kért a légitársaságoktól az említett aggályok kezelésére, azzal a céllal, hogy megállapodásra kerüljön sor a változtatásokról. A nemzeti hatóságok végső esetben szankciókat szabhatnak ki a vállalatokra.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hőszivattyű, fűtési rendszer, fűtésbekötés