Üzlet

Aluszékony mostanában vagy épp túlpörög? Ez is okozhatja

Portfolio
Aki úgy érzi, valami megváltozott az életében, közömbös lett, aluszékony, hízásnak indult és hullani kezdett a haja, gondoljon arra, hogy mindezt a pajzsmirigy megváltozott működése is okozhatja. Aki azonban újabban nem tud lassítani, pörög, nyugtalanul alszik, és egyre hevesebben ver a szíve, nála is a pajzsmirigynél érdemes kezdeni a kivizsgálást.

Hazánkban a népesség 10-15 százalékánál mutatható ki valamilyen pajzsmirigy rendellenesség, az érintettek többsége nő, arányuk mintegy 75-80 százalék. A pajzsmirigy a nyakon, az ádámcsutka alatt, a légcső előtt helyezkedik el. Alakja egy csokornyakkendőre vagy egy U betűre emlékeztet. Súlya mindössze 20-40 gramm.

A pajzsmirigy az anyagcsere folyamatok szabályozója, hormonjai által valamennyi szerv működését befolyásolja, minden sejtben kifejti a hatását.

Befolyásolja a szívritmust, a légzésszámot, a kalória-felhasználás sebességét, a növekedést, a hőtermelést, a termékenységet, a magzat fejlődését, a koleszterinszintet, az emésztést, felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer, a bőr megfelelő működéséért, és nagymértékben meghatározzák a lelkiállapotot is. Továbbá a pajzsmirigy állítja elő a kalcitonin nevű hormont is, amely részt vesz a csontanyagcsere szabályozásában.

Gondot okozhat a túlműködés

A modern életforma felfokozott tempója mellett kevésbé szembeötlő a pajzsmirigy túlműködésével járó, nyugtalanító pörgés és az egyre fokozódó kimerültség.

"Egyrészt a mindennapi élettel járó terhek, a munka, a stressz miatt nem igazán figyelnek magukra az emberek. Másrészt a túlműködéssel járó tünetek sem olyan szembeötlőek. A fáradtság lehet természetes reakció, ha valaki a rekreációra, pihenésre nem tud elegendő időt fordítani, és lehet tünet, amikor a megszokott terhelésre szokatlan kimerültséget tapasztal, vagy nem tudja hozni a korábban megszokott teljesítményt" - sorolja a figyelmeztető jeleket dr. Görömbey Zoltán endokrinológus, a belső elválasztású mirigyek, a hormonműködések szakorvosa. "Túlműködésre utalhat a fokozott izzadékonyság, a fizikai terhelésre jelentkező szapora pulzus, majd a nyugalomban is tapasztalható megemelkedett pulzusszám, ez egészen a szívritmuszavarig fajulhat. A hiperaktivitás mellett tünet lehet a felgyorsult anyagcsere, a fokozott energiavesztéssel járó fogyás, a fokozott bélmozgás, hajlam a hasmenésre, megjelenhetnek alvási problémák. Nem jelentkezik mindenkinél az összes tünet, a fiatalokra például nem jellemző a fogyás" - teszi hozzá a szakorvos.

Hormonhiányt jelezhet a hízás

Gyakran a sikertelen fogyókúra okainak vizsgálata kapcsán derül fény a pajzsmirigy hormonok elégtelen mennyiségére.

"A hormonhiány következtében lassult működés mutatkozik a szervezetben. Minden lassabban megy végbe, a panaszok attól is függhetnek, kinek mi a gyenge pontja" - állítja dr. Görömbey Zoltán. "Általában a kevesebb pajzsmirigyhormonnal függ össze, hogy a beteg kevésbé tud koncentrálni, odafigyelni egy szellemi feladatra. Feledékenyebb lesz, kevésbé aktív, álmosabbnak, fáradtabbnak érzi magát. Jellemző panasz a száraz, hámló bőr, a hajproblémák, hajhullás vagy töredező haj és köröm. Gyakori a székrekedés, a nem túl jelentős, 2-6 kilogrammos súlygyarapodás, amely összefügg a szervezet fokozott vízvisszatartásával is. Pajzsmirigy hormonhiány következtében magasabb lehet a beteg vérnyomása" - részletezte a szakorvos.

Laborvizsgálattal az esetek nagy részében egyszerűen tisztázható a működészavar, és gyógyszeres kezeléssel rendszerint korrigálható, így a panaszok hamar megszűnnek. Endokrinológus felügyelete mellett a beteg meggyógyítható, vagy hormonhiány esetén - hasonlóan az inzulinnal kezelt cukorbetegekhez - a hiányzó hormon pótlásával panasz- és tünetmentessé tehető a beteg. Napi egy tablettával általában korrigálható a hormonhiány, de a kezelést többnyire egy életen át folytatni kell.

A megelőzés módja

Bár a pajzsmirigy hormonok előállításához a szervezetnek jódra van szüksége, a jódbevitel kétélű fegyver lehet. Magyarország jódhiányos terület, ezért a jódhiányos göbök gyakoribb panasznak számítanak. De a túlzott jódbevitel következménye az autoimmun pajzsmirigybetegségek számának növekedése is lehet.

"Általában azt mondhatom, hogy minden olyan dolog, ami az immunrendszer egészséges működéséhez kell, az jót tesz a pajzsmirigynek is" - tanácsolja az endokrinológus szakorvos. "Az egészségmegőrzéshez a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres mozgás és a stresszoldás egyaránt fontos, ezekre érdemes figyelni" - mutat rá.

Mennyi elég? A pajzsmirigy T4 (tiroxin), T3 (trijód-tironin) hormont termel. Működését az agyalapi mirigyben termelődő TSH (pajzsmirigy szabályzó hormon) szabályozza. A pajzsmirigyhormonok előállításához - többek között - jódra van szükség. Ez az ásványi anyag az elfogyasztott étellel, itallal kerül a szervezetünkbe. Jódot nagyobb mennyiségben tartalmaz a tengeri hal, a tengeri só, a kagyló és a természetes jódos ásványvizek. A jódozott só mérsékelt fogyasztás mellett fedezi a szükségletet. Felnőtteknek napi 0,15 mg, várandós nőknek 0,18 mg, a szoptatás időszakában pedig 0,2 mg jódra van szükségük.

Megfogadná a szakorvos tanácsát? Akkor itt megtalálja a választ!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nő tőzsde