Előfizetői tartalom

Jönnek a friss információk a Masterplastról - Olcsó még a részvény?

Valóságos hullámvasúton volt idén a Masterplast árfolyama, nyáron azonban a rezsicsökkentés változásainak bejelentése és a súlyosbodó energiaválság újabb lendületet adott a részvényeknek, a július közepi mélypont óta több mint 50 százalékkal értékelődtek fel a papírok. Mozgalmasak voltak az elmúlt hónapok a cég életében, szeptemberben több bejelentés is érkezett és közeleg a befektetői konferencia, amelyen frissítheti eredményvárakozásait a menedzsment. Megnéztük, hogy melyek voltak az utóbbi hónapok legfontosabb eseményei a Masterplastnál és megvizsgáltuk, hogy olcsók-e még a részvények az utóbbi két hónap árfolyamemelkedését követően.

Az elmúlt hónapok főbb történései a Masterplastnál:

  • Nyáron a rezsicsökkentés változásának bejelentése hozott fordulatot a Masterplast árfolyamában. Magyarországon a rezsicsökkentés módosítása kedvez a szigetelőanyag-gyártóknak, miután a fogyasztók keresik a lehetőségeket a számlák kordában tartására. A Masterplast szerint az épületek közel 70 százaléka nem rendelkezik megfelelő szigeteléssel ma Magyarországon, pedig egy jó termikus burok megfelelő vastagságú hőszigeteléssel és jó nyílászárókkal 50-60 százalékkal csökkentheti az épület energiaigényét. A szigetelés egy gyorsuló megtérülésű beruházás lett, ami piaci lehetőséget jelent a szigetelőanyag-gyártóknak. Ez újabb keresletet teremthet a vállalat termékeire, amelyek már egyébként is felfutóban vannak az Európa-szerte tomboló energiaválság közepette.
  • Az energiaválság a szigetelőanyagpiaci szereplők számára egy hosszútávon mutatkozó pozitív piacbefolyásoló tényező, a hőszigetelés szerepe a válságkezelés folyamatában ugyanis megkerülhetetlen lesz a Masterplast szerint. A társaság azon a véleményen van, hogy az épületek tömeges energetikai felújítása megkerülhetetlenné vált.
  • Az idei év eddig erős lett a vállalatnál. A második negyedévben rekordbevételt ért el a Masterplast, a kibontakozó energiakrízis közepette ugyanis nagyot nőtt a hőszigetelő anyagok értékesítése. Az EBITDA és az üzemi eredmény csökkent az egy évvel ezelőtti szinthez képest, a pénzügyi soron keletkező nyereségnek köszönhetően viszont több mint 30 százalékkal nőtt a nettó profit és szintén rekordot döntött, jelentősen meghaladva az eddigi legmagasabb értéket. További jó hírrel szolgált a menedzsment a kilátásokat illetően júliusban publikált gyorsjelentésében, a vezetőség arra számít az akkori közlemény szerint, hogy ha fennmarad a cég számára kedvező devizakörnyezet, abban az esetben az éves profit meghaladhatja a tervet.
  • Szeptember 20-án befektetői tájékoztatót tart a Masterplast frissített stratégiájáról és módosított eredmény előrejelzéséről. A Masterplastnál az első félévben már teljesült az egész évre tervezett adózott eredmény mintegy 70 százaléka. Ennek fényében az első féléves jelentés során a cégvezetés kilátásba helyezte a profitcél felfelé módosítását, a társaság akkori közlése szerint a számára kedvező devizakörnyezet fennmaradása esetén az éves adózott eredmény meghaladhatja a 2022-re kiadott 16,5 millió eurós előrejelzést.
  • A növekedési lehetőségeket kiaknázandó új beruházásokat jelentett be a Masterplast az elmúlt hónapokban. Júliusban közölte a Masterplast, hogy tovább bővíti hőszigetelőanyag-gyártó kapacitásait Kálon egy új üzemmel, ahol 2,1 millió eurós beruházással egy új polisztirol-gyártó üzemegység létesít.
  • Olaszországban erős növekedést tapasztal a vállalat a kormányzati támogatásoknak köszönhetően, az első félévben több mint másfélszeresére emelkedett az értékesítés az előző év azonos időszakához képest. Ennek fényében jelentős kapacitásbővítés mellett döntött tavasszal a társaság, ami az előzetes tervekhez képest gyorsabban és kedvezőbb költségszintek mellett valósulhat meg a vállalat szeptemberi közleménye szerint. A vállalat nem épít új gyártócsarnokot, hanem tartós bérleti konstrukcióval egy meglévő ipari létesítménybe telepíti a gyártást, amivel 2 millió euróval csökkenti a beruházás költségét és 3 hónappal rövidíti le a projekt időigényét. Ennek köszönhetően már 2023 márciusában megindulhat a termelés az olasz piacra, ahonnan évente 20 millió eurós többletbevételt vár a menedzsment.
  • Múlt héten a Masterplast bejelentette, hogy belép az ásványgyapot hőszigetelő anyagok piacára, ami egy új stratégiai üzletág lesz a cégnél. Konkrét beruházásokról még nem nyilatkozott a vezetőség, de belföldi és külföldi beruházásokat is kilátásba helyezett. További részleteket a jövő heti befektetői konferenciára ígér a vállalat. Az ásványgyapot piac kínálta lehetőségekkel kapcsolatban eddig annyit mondott el a menedzsment, hogy ezzel egy olyan piacra lép be a Masterplast, amit nagy nemzetközi vállalatok uralnak jelenleg, de jelentős az értékesítési potenciál, különösen, hogy az ásványgyapot hőszigetelések piacát az elmúlt időszakban ellátási nehézségek jellemezték egész Európában, mivel az elérhető gyártási kapacitások korlátozottak.
  • A Masterplastot követő egyik elemzőház, a Kalliwoda a napokban frissítette DCF-modelljét, ami alapján jelentősen megemelte a részvényekre vonatkozó célárát. A friss célára 7214 forint, vételi ajánlás mellett. Az optimista hangvételű elemzés kiemeli, hogy az európai energiafüggetlenségi célok erősödése és a magas energiaárak pozitív iparági tendenciát vetítenek előre a hőszigetelő iparban, elsősorban a felújítási ágazatban. A Masterplast erős termelési háttérrel, stabil ellátási lánccal, magas készletszinttel rendelkezik és kapacitásnövelő beruházások vannak folyamatban, amelyek jó alapot biztosítanak a további növekedéshez - áll az elemzésben. A Kalliwodán kívül az OTP és az MKB követi a Masterplast részvényeit, az elemzők legutóbbi, augusztusi célára 6050, illetve 6291 forint.

Árfolyam és árazás

A Masterplast részvényeinek árfolyama hullámvasúton volt idén. Februárban, a háború kirobbanásakor a piaccal együtt zuhantak a részvények, majd egy felfelé korrekciót követően májustól ismét lejtmenetbe kezdtek a papírok.

Júliusban a hazai rezsiváltozásokkal kapcsolatos bejelentések adtak lendületet a részvényeknek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés