digitális bankolás mobil laptop
Üzlet

Sok a hiba a bankoknál, szép csendben mégis eljöhet a nyílt bankolás kora Magyarországon

Turzó Ádám Pál
A hazai bankoknál még bőven van tér a fejlődésre a nyílt bankolás területén, ugyanis bár 2019. szeptember 14-ére kellett volna a bankoknak elkészülni a PSD2-es fejlesztéseikkel, most is nehéz lenne olyan bankot megnevezni, amely valóban mindenben teljesen megfelel a szabályozásban elvártaknak - vélekedik Mudri György, csütörtöki Banking Technology konferenciánk előadója. A FintechX digitális banki startup vezérigazgatója és társ-alapítója szerint bár a sokak által vártnál lassabban, egyértelműen és szemmel is jól észrevehetően halad előre az open banking piac. Egyre több „pionír” indít szolgáltatást a PSD2-es API-kra építve egyre több területen, ez pedig a bankokra is egyre nagyobb nyomást fog helyezni a hibák kijavítása tekintetében.
Mudri György előadó lesz csütörtöki Banking Technology konferenciánkon, ahol a szakember a nyílt bankolásban rejlő lehetőségekről tart előadást. Regisztráció és részletek itt!

Hogy látod, hol tart most a hazai pénzügyi szektor a nyílt bankolásban?

Három évvel vagyunk a törvényi határidő után, hiszen 2019. szeptember 14-ére kellett volna a bankoknak elkészülni a PSD2-es fejlesztéseikkel.

Most is nehéz lenne olyan bankot megnevezni, amely valóban mindenben teljesen megfelel a szabályozásban elvártaknak.

Bizonyos bankoknál kisebb, más bankoknál nagyobb „hiányosságok” vannak. Sőt, igazából különböző felhasználói csoportok esetében (lakossági illetve vállalati ügyfelek) még adott esetben bankon belül is különböző állapotú API-kat láthatunk. De összességében a magyarországi számlainformációs szolgáltatások nyújtására épített API-k (AIS) mostanra a legtöbb felhasználási cél vonatkozásában elérik a szolgáltatásnyújtásra alkalmas minőséget. Sajnos ugyanez a fizetéskezdeményezési szolgáltatások (PIS) nyújtására épített API-k vonatkozásában még közel sem igaz, tehát még bőven van tér a fejlődésre.

Mi mondható el jelenleg a PSD2-es API-k működéséről, miben látod a fejlődés lehetőségét?

A banki API-k különböző bankok esetében mind felhasználói élményben, mind a szabályozásban meghatározott szolgáltatások körében (pl. AIS API-k esetében az API-n keresztül elérendő adatkör vonatkozásában), mind pedig az API-k rendelkezésre állása és az adott esetben felmerülő hibák bankok általi javítási sebessége tekintetében tapasztalunk problémákat, amelyekben bőven lenne további tér a fejlődésre.

A Magyar Nemzeti Bank által több, mint 1 éve, 2021. július 1-én kiadott ajánlásban foglalt témakörök valódi teljeskörű megoldása jelentené leginkább az előrelépést. Azt tapasztaljuk, hogy banki oldalon sok esetben – legtöbbször arra hivatkozva, hogy az API csatornákat jelenleg (még) kevés felhasználó használja – alacsony prioritással szerepelnek az API-t érintő fejlesztések. A széles körben történő felhasználást viszont pont a fejlesztésekkel javítható problémák akadályozzák a legtöbb esetben. Ezért maga a piac csak kis lépésekkel tud előre haladni. Ennek ellenére bár ha lassan – a mi eredeti terveinknél is lényegesen lassabban – is, de ennek ellenére egyértelműen és szemmel is jól észrevehetően halad előre ez a piac. Egyre több „pionír” indít szolgáltatást a PSD2-es API-kra építve egyre több területen, ez pedig a bankokra is egyre nagyobb nyomást fog helyezni a hibák kijavítása tekintetében.

Milyen további piaci lehetőségeket látsz az open banking világában, milyen új trendek rajzolódnak ki a nyílt bankolás alkalmazási eseteit illetően?

Mivel a bankok az API-k megvalósítása során első körben az „egyszerűbben” kiszolgálható és számosságát tekintve nagyobb felhasználószámmal rendelkező célcsoport, azaz a lakossági ügyfelek számláihoz kapcsolódó API-szolgáltatásokra koncentráltak, így első körben az erre a célcsoportra épülő szolgáltatások válnak, váltak könnyebben megvalósíthatóval, mint például a PFM jellegű megoldások, bankfüggetlen, akár end-to-end digitális hitelezési folyamat építésénél AIS alapú jövedelemigazolás. De mindemellett már az első pillanattól megjelentek a keresleti oldalon a vállalati szféra számára szolgáltatásokat nyújtó potenciális partnercégek, mint például a könyvelésautomatizálással, ERP rendszerek fejlesztésével, faktoring tevékenységgel foglalkozó partnerek. Mostanra már ilyen területen is vannak éles együttműködéseink.

De talán a legnagyobb visszaigazolást arra, hogy mostanra már valóban lehet széleskörben is éles szolgáltatást építeni a magyar bankok PSD2 API-jaira az bizonyítja, hogy mostanáig két banki partnerünk is használta illetve használja az Aggreg8 által fejlesztett adataggregátor megoldást a hitelezési folyamatában a jövedelemigazolás automatizálására.

A gazdaságban sok tekintetben válságra utaló jeleket látni, hogyan érint ez titeket és tágabban a fintech ökoszisztémát?

Egyrészt azt gondolom, hogy a válság az egyik oldalon sok esetben fejlesztési szálakat elhalasztó hatással bír, mivel mindenki próbál konzervatívabban állni a világhoz a jövő bizonytalansága miatt.

Viszont mellette a digitalizáció egy olyan terület, ahol ezeket a fejlesztéseket nem lehet és nem is fogják teljesen megállítani a piaci szereplők, mivel ezek a fejlesztések a legtöbb esetben közvetlen, azonnali és szemmel is látható hatékonyságnövekedéssel, költségmegtakarítással járnak.

Ami talán változni fog az előző időszakhoz képest, hogy az együttműködésekben inkább azok a megoldások fognak előtérbe kerülni akiknél az értékajánlat minél közvetlenebben tud minél kézzelfoghatóbb értéket teremteni.

Milyenek a hazai fintechek nemzetközivé válásának kilátásai jelenleg? Sikerül valamennyit előrelépni ezen a téren?

A nemzetközi piacra lépés könnyűsége vagy nehézsége terén nem történt lényeges változás az előző időszakhoz képest. Talán a COVID-időszak segített annyit, hogy a távmunka széleskörű elterjedésével párhuzamosan egy fokkal elfogadottabbá vált a pusztán elektronikus csatornákon történő kapcsolattartás a mindennapokban, de a kapcsolatteremtésben, lead-ek megtalálásában továbbra sem nélkülözhetőek teljesen a személyes csatornák.

Milyen új fejlesztés várható tőletek a közeljövőben?

Mi nagyon hiszünk abban, hogy a nyílt bankolás nem kizárólag a szűken értelmezett pénzügyi szolgáltatások piacát fogja megváltoztatni a következő időszakban, hanem nagyon sok társterület működésére (pl. kereskedelemben, a már emlegetett könyvelési terület digitalizációjában, vagy akár marketingben) lesz komoly hatással a következő időszakban. Ennek megfelelően igyekszünk a fejlesztéseinkkel ezeknek a területeknek az irányába is aktívabban nyitni a jelenlegi elsődlegesen pénzügyi/banki fókusz mellett.

Mudri György előadó lesz csütörtöki Banking Technology konferenciánkon, ahol a szakember a nyílt bankolásban rejlő lehetőségekről tart előadást. Regisztráció és részletek itt!

Címlapkép : Getty Images

kevin mccarthy
Nagy hír Brüsszelből: sok százmilliárd forintnyi EU-pénz jöhet karácsonyig
románia zászló shutter
VJG Scheiber
ekb épület

Holdblog Miből leszel milliárdos?

Sokféleképpen lehet meggazdagodni, de ha maximalizálni akarjuk az esélyeinket arra, hogy felkerüljünk a Forbes dollármilliárdosainak...

2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
tőzsde