Új világ jön a kriptopiacon - Magasabb fokozatba kapcsolnak a kriptósok Magyarországon is
Üzlet

Új világ jön a kriptopiacon - Magasabb fokozatba kapcsolnak a kriptósok Magyarországon is

Az európai kriptopiacot egységesen szabályozó rendeletet (MiCA) hamarosan, már 2023 első negyedévében kihirdethetik, az új szabályok várhatóan 2024-ben és 2025-ben hatályba is léphetnek. A kriptopiaci szereplők többnyire várják már a szabályokat, ez ugyanis nem csak kötelezettségeket, hanem bizalmat is hozhat az alulszabályozott piacnak. Megnéztük, hogy mit érdemes tudni a MiCA-ról, hogyan készül a magyar piac a változásokra, illetve egy nemrégiben alapított magyar gyökerű kriptós startuppal is beszélgettünk minderről.

Jön a MiCA

Az Európai Bizottság már 2020 őszén elfogadta a kriptoeszközök szabályozására vonatkozó tervezetet, a MiCA-t, azaz bő egy évvel azután, hogy a Facebook a Libra nevű kriptopénzes terveit leleplezte. Az európai szabályozók nem rejtették véka alá, hogy a kriptoeszközök szabályozását részben a Facebook jelentette fenyegetés hívta életre, ugyanakkor igyekeztek egy általános, nem csak stablecoinokra vonatkozó keretrendszert létrehozni az addig többnyire szabályozatlanul működő kriptopiacon.

Az uniós szabályozás elfogadása 2023 első negyedévében valószínű, a rendelet a kihirdetését követő 20. napon lép hatályba, a stablecoinokra vonatkozó rendelkezéseket a hatályba lépést követő 12. hónaptól, míg a szolgáltatókra vonatkozó szabályokat a hatályba lépést követő 18. hónaptól kell alkalmazni. Az MNB a MiCA-t bemutató szakmai cikkében felsorolja, milyen eszköztípusokra vonatkozik a rendelet:

  • Eszközalapú token (asset-referenced token): olyan kriptoeszköz, amely nem e-pénz token és a stabil érték fenntartására törekszik úgy, hogy közben több Fiat-valuta (egy ország központi bankja által kibocsátott törvényes fizetőeszköz), árutőzsdei termék, vagy kriptoeszköz, vagy ezek kombinációjának értékére hivatkozik,
  • e-pénz token (e-money token): olyan kriptoeszköz, amelynek fő célja a csereeszközként való használat, miközben kizárólag egyetlen fizetőeszköznek minősülő Fiat-valuta értékére hivatkozik.
  • az eszközalapú token és az e-pénz együttesen a stablecoin,
  • általános kriptoeszköz: ide tartozik minden olyan kriptoeszköz, ami nem minősül se eszközalapú, se e-pénz tokennek (pl. Bitcoin),
  • felhasználói token (utility token): olyan kriptoeszköz, amely a kibocsátó termékéhez vagy szolgáltatáshoz való hozzáférést biztosítja, és amelyet kizárólag a szóban forgó token kibocsátója fogad el. Ilyen lehet pl. egy tokenizált voucher vagy fitneszbérlet. Ezek főszabály szerint mentesek a MiCA-ban foglalt fehér könyv készítési kötelezettségek alól.

A cikk szerzője, Vidács Dávid kifejti azt is, hogy a MiCA értelmében azok a szolgáltatók, amelyek az EU területén általános kriptoeszközöket hoznak nyilvános forgalomba vagy ezeket kereskedési platformokra kívánják bevezetni – és nem tartoznak mentesség hatálya alá – részletes szabályoknak kell megfelelniük.

Azok a szolgáltatók, amelyek az EU területén általános kriptoeszközöket hoznak nyilvános forgalomba vagy ezeket kereskedési platformokra kívánják bevezetni (azaz lényegében véve a kriptotőzsdéknek) az EU-ban székhellyel rendelkező jogi személyeknek kell lenniük. Az ilyen platformok elindítása előtt össze kell állítani egy fehér könyvet (white paper), amely többek között közérthető nyelven bemutatja a kriptoeszközt és az ahhoz kapcsolódó legfontosabb kockázatokat.

A stablecoinokra és kibocsátóikra szigorúbb szabályok vonatkoznak, különösen a tőke, a befektetői jogok és a felügyelet tekintetében. A tervezet meghatározza az eszközalapú tokenek kibocsátóira vonatkozó engedélyezési eljárást. Az Unióban való működés engedélyezéséhez az eszközalapú tokenek kibocsátóinak az Unióban székhellyel rendelkező jogi személynek kell lenniük. Az Unióban nem lehet eszközalapú tokenre vonatkozó nyilvános ajánlatot tenni vagy azzal kriptoeszköz-kereskedési platformon kereskedni, ha a kibocsátó nem rendelkezik engedéllyel az Unióban, és nem tesz közzé az illetékes hatósága által jóváhagyott kriptoeszköz-fehér könyvet. Az eszközalapú tokenek kibocsátóira további jelentős kötelezettségek vonatkoznak, többek között a kiegészítő szavatolótőke-követelményre, a likviditáskezelésre és az interoperabilitásra vonatkozóan.

Az e-pénz-tokenekre vonatkozó nyilvános ajánlatot csak akkor lehet tenni az Unióban, illetve azokat a kriptoeszköz-kereskedési platformra csak akkor lehet bevezetni, ha a kibocsátó e-pénz-kibocsátó intézményként engedélyezett. Amennyiben egy stablecoin negyedévente számított napi tranzakciószáma meghaladja az 1 millió és volumene a 200 millió eurót, úgy a kibocsátónak tulajdonképpen le kell állítania a kezdeményezést, ugyanis több egységet nem bocsáthat ki és lépéseket kell tennie a kínálat szűkítése érdekében. Ezek betartását a székhely szerinti felügyelet ellenőrzi.

Mozgolódás látszik a magyar kriptopiacon

Miközben az európai kriptopiaci szereplők már várják az egységes szabályozást, itthon is mozgolódás látszik a területen. A Dorsum, amely befektetési szolgáltatóknak fejleszt back- és front end rendszereket, egy belső blokklánc kompetencia központot hozott létre.

Nyéki Zsolt, a Dorsum Blockchain Competence Center vezetője a tavaly novemberi Dorsum Klubon úgy vélekedett, a blockchain a pénzügyi és sok más iparág struktúráit fogja forradalmian megváltoztatni. Szerinte az első blockchain use-case a bitcoin volt, a kriptoeszközök pedig a belépési pontot jelenthetik a blockchain világába, itt lehet megszerezni az első releváns gyakorlati tapasztalatokat. A kriptopiac elérésének biztosítása tehát a befektetési szolgáltatók ügyfélkörének az egyik kézenfekvő quick-win megoldás blockchain területen.

A szakember szerint az egyik legnagyobb probléma a kriptotermékek bevezetése esetében a kriptoszabályozás hiánya, illetve az ügyfélátvilágítás kérdése, ezen segíthet a MiCA.

Nem véletlen, hogy itthon is elindult a Blockchain Koalíció, melynek egyik célja éppen a MiCA-t előre hozni.

Egy új magyar kriptós startup is elindult

Mindeközben egy magyar alapítású kriptós startup is szárnyait bontogatja, a Stereotic egy olyan kriptoscreener platformot illetve elemzőtárat fejleszt, amely a kriptós befektetési döntéseket hivatott támogatni. A szolgáltatás fejlesztését tavaly tavasszal kezdték el, ekkor még a világ kriptopiacain lényegesen optimistább hangulat uralkodott, ám Kozman Bálint (CEO), Sidló Csaba (CSO) és Schäffer Krisztián (CTO) nem aggódik, az utóbbi időben botrányok tépázta kriptopiac szerintük magára fog találni.

Az alapítók úgy vélik, a MiCA ugyan kissé megkésett időpontban érkezik, de egy céljaiban támogatható szabályozásról van szó, ami nem, vagy nem feltétlenül megy szembe a blokklánc technológiák és kriptoeszközök eredeti célkitűzéseivel, alapértékeivel, vagyis a pénzügyi szolgáltatások demokratizálásával, átláthatóságával, megbízható nyílt decentralizált technológiákra építésével és az államtól való függetlenítésével. A túlszabályozás, a kriptopiac túlzott védelme néhány aggasztó jelen túl egyelőre nem látszik valószínűnek, így mivel a MiCA valóban hidat képezhet a hagyományos pénzügyi világ és a kriptoeszközök és szolgáltatók között és legalizálhat eddig jogilag szürke területeket.

A Stereotic alapvető szolgáltatásai már elérhetők, a funkciók köre folyamatosan bővül, az előfizetés lehetőségére és a prémium képességekre 2023 második félévében számíthatunk az alapítók elmondása szerint. Kozman Bálint CEO lapunknak elmondta:

Egy mesterséges intelligenciával támogatott hír- és árfolyam analitikával indulunk, majd haladunk egy teljes értékű pénzügyi portfólió-kezelő szolgáltatás felé.

Sidló Csaba alapító, CTO szerint az egyéni befektetők által könnyen elérhető üzleti analitika és porfólió-kezelő eszközökben, szolgáltatásokban meglepően sok hiányossággal, hibával és ki nem használt lehetőséggel szembesülhetünk. A befektetői döntések meghozatala, a saját befektetési stratégiák, történetek kidolgozása túlbonyolított, néha félrevezető folyamatok, felületek mentén történik, és a kereskedés lépései is nehezen követhetők, nehezen megugorhatók.

A startup első körben az egyéni kriptobefektetőket célozza meg szolgáltatásával, egy ingyenes és két havi előfizetésű csomaggal. Az üzleti modell elsősorban a tömeges olcsó előfizetői bázisra épül, illetve a platformon keresztül indított ügyletekből származó tranzakciós jutalékra. Hosszabb távon tervezik a B2B üzleti láb felépítését, ha az elemző képességek kialakítása után a portfóliókezelést és legalább egy defi (decentralizált pénzügyi) piacot bekötöttek a platformra.

A reálisan tervezett növekedési pályánk a fizetős szolgáltatások indulása után kb. 2.5 évvel hozhat havi 300 ezer dolláros bevételt az előfizetői díjakból - a hasonló népszerű szolgáltatásoknál ismert felhasználószám növekedést, de alacsonyabb díjakat feltételezve - mondja Schäffer Krisztián (CTO).

A magyar gyökerű startupot ugyanakkor nem Magyarországon, hanem Észtországban jegyzik be, a szolgáltatással nem csupán a hazai kriptoközösséget szeretnék megszólítani, hanem a világpiacra szeretnének kilépni. Jelenleg a startup növekedését finanszírozó megoldásokat keresnek, a kockázati tőkebefektetők vagy pénzügyi befektetők mellett az alternatív tőkebevonási megoldásokat (NFT kibocsátás) is vizsgálják.

Címlapkép: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Órákon belül olyan ítélet születik Magyarországról, ami a forint sorsát is eldöntheti

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektetés tőzsde chart getty stock