Személyes adatokat hallucinált, megtámadták a ChatGPT-t
Üzlet

Személyes adatokat hallucinált, megtámadták a ChatGPT-t

Portfolio
A Microsoft által támogatott OpenAI hétfőn az osztrák NOYB non-profit érdekvédelmi csoport adatvédelmi panaszának célpontjaként találta magát, mert állítólag nem javította ki a generatív AI chatbotja, a ChatGPT által szolgáltatott helytelen információkat, amelyek sérthetik az uniós adatvédelmi szabályokat.

A ChatGPT, amely 2022 végén indította el a GenAI boomot, képes utánozni az emberi beszélgetést és olyan feladatokat elvégezni, mint például hosszú szövegek összefoglalóinak elkészítése, versek írása, vagy akár egy tematikus parti ötleteinek generálása.

A NOYB szerint az ügyben szereplő panaszos, aki szintén közszereplő, a ChatGPT-t a születésnapjáról kérdezte, és többször is téves információt kapott ahelyett, hogy a chatbot közölte volna a felhasználókkal, hogy nem rendelkezik a szükséges adatokkal.

A csoport szerint az OpenAI elutasította a panaszosnak az adatok helyesbítésére vagy törlésére irányuló kérését, mondván, hogy az adatok helyesbítése nem lehetséges, és hogy nem közölt semmilyen információt a feldolgozott adatokról, azok forrásairól vagy címzettjeiről.

A NOYB közölte, hogy panaszt nyújtott be az osztrák adatvédelmi hatósághoz, amelyben azt kérik, hogy vizsgálják meg az OpenAI adatkezelését és a vállalat nagyméretű nyelvi modelljei által feldolgozott személyes adatok pontosságának biztosítása érdekében hozott intézkedéseket.

Egyértelmű, hogy a vállalatok jelenleg képtelenek arra, hogy a ChatGPT-hez hasonló chatbotok megfeleljenek az uniós jognak, amikor magánszemélyekre vonatkozó adatokat dolgoznak fel

- mondta Maartje de Graaf, a NOYB adatvédelmi ügyvédje egy nyilatkozatban.

Ha egy rendszer nem képes pontos és átlátható eredményeket produkálni, akkor nem használható az egyénekre vonatkozó adatok előállítására. A technológiának követnie kell a jogi követelményeket, nem pedig fordítva

- mondta.

A múltban az OpenAI elismerte, hogy az eszköz hajlamos "hihetőnek tűnő, de helytelen vagy értelmetlen válaszokat" adni, és ezt a problémát kihívásnak tartja kijavítani.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde