digitális bankolás mobil laptop
Bank

Hamarosan berobbanhat az életünkbe a sárga csekk nagy ellensége

Az azonnali fizetési rendszer márciusi indulása óta egyre több hazai bank teszi elérhetővé a fizetési kérelem szolgáltatást. Ez tulajdonképpen egy előre kitöltött adatokkal működő azonnali átutalás, egyszerűbbé teszi a címzett dolgát, ha egy összeget ki kell fizetnie. A sárga csekk új alternatívájaként emlegetett szolgáltatásnak szeptemberben nagy lendületet adhat, hogy elindul a Giro Zrt. „GiroFix” nevű szolgáltatása is, így fizetési kérelmeket már a közműszolgáltatók és más nem banki szereplők is benyújthatnak közvetlenül a rendszerbe. Annak is utánajártunk, mi mindenre lehet még alkalmas ez az újdonság.

Fizetési kérelem – Hogyan működik?

Bár a fizetési kérelem bevezetése a bankoknak opcionális, ez az új típusú tranzakció már három banknál elérhető. A jövőben még biztosan több szolgáltató csatlakozására számíthatunk, ugyanis bár nem kötelező a csatlakozás, az MNB határozott elvárása, hogy a piaci szereplők fejlesszenek és biztosítsanak ilyen jellegű szolgáltatásokat ügyfeleik részére.

  • A fizetési kérelem egy „fordított” átutaláshoz hasonlítható, a tranzakció célja, hogy az előre megadott adatokkal minimálisra csökkenthető a fizető fél oldalán a fizetési megbízás létrehozásához szükséges manuális beavatkozási igény. A tranzakció folyamata:
  • az indító fél egy bizonyos összeget kér a címzettől, elküldi az üzenetet, melyben szerepel minden adat ahhoz, hogy akár csak egy jóváhagyással elindítsa a pénzküldést,
  • a tranzakció címzettje ugyanakkor eldöntheti, hogy eleget tesz-e a kérésnek, a kért összeget átírhatja, többet vagy kevesebbet is küldhet ennél,
  • a címzett jóváhagyhatja a kérelmet, az eredeti vagy átírt összeget elküldi, vagy akár el is utasíthatja a kérelmet.
  • a kérelmeket a kérelem indítójának szolgáltatójához való beérkezéstől 5 másodpercen belül el kell juttatni a fizető fél szolgáltatójáig, ott pedig haladéktalanul elérhetővé kell tenni azt a fizető fél számára. Az elérhetővé tételről 5 másodpercen belül visszajelzést kell küldeni az indító szolgáltatóig.

A következőkben sorra vesszük, milyen fizetési helyzetekben, mely felek között hozhat újdonságot a fizetési kérelem, ezek széles körű elterjedéséhez persze szükség lesz arra is, hogy minden bank bevezesse a fizetési kérelmet.

Fizetési kérelem személyek között

Amíg nem épül rá külön szolgáltatás, a fizetési kérelem egy előre kitöltött, átküldhető azonnali fizetési tranzakcióként szolgál, megkönnyíti a dolgát a fizető félnek, a küldő fél pedig adott esetben hamarabb pénzéhez jut. Egy kényelmes újdonság, de az újdonságban rejlő igazi potenciált a fizetési kérelemre épülő újfajta fizetési megoldások jelenthetik.

Az egyik ilyen nyilvánvaló irány, hogy egy éttermi számla, vagy más közös költség szétdobása pillanatok alatt megtörténhet fizetési kérelmek kiküldésével. A társaság számlát kiegyenlítő tagja beírja a számla összegét, és megadja, kik dobják szét a számlát, majd a kérelmet fogadó felek jóváhagyják a fizetést. Egy összeget például a telefonkönyves névjegyek alapján könnyen szét lehet dobni fizetési kérelmeken keresztül.

Fizetési kérelem cégek és személyek között

A fizetési kérelemmel arra is lehetősége nyílik a nagy szolgáltatóknak, hogy az esedékes havidíjakat, számlákat egy ilyen tranzakción keresztül kérjék be az ügyfeleiktől. Könnyen lehet, hogy ez esetben a sárga csekkek népszerűsége nagyot fog zuhanni, hiszen a fizetési kérelem a sárga csekkhez hasonlóan támogatja a családi készpénz-menedzsmentet (szemben a csoportos beszedéssel), de lényegesen egyszerűbben befizethető, mint a sárga csekk, akár egy gombnyomással, ha a kérelmet az ügyfél mobilbankja például push-üzenetként kiküldi a mobilokra. A fizetési kérelmek úgy működnek, akár egy digitalizált sárga csekk: nem kell sem befotózni, sem postára menni, hogy befizessük, hanem ez egy gombnyomásra jóváhagyható.

Szeptember 1-jétől a vállalati kötegelt átutalások, a rendszeres átutalások és az értéknapos átutalások is jöhetnek a rendszerbe, vagyis a bérkifizetések nagy része is az azonnali rendszerbe mehet. Mint Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója lapunknak korábban elmondta, terveik szerint ugyanebben az időpontban elindul a Giro  „GiroFix” nevű szolgáltatása is, így fizetési kérelmeket már a közműszolgáltatók és más nem banki szereplők is benyújthatnak közvetlenül a rendszerbe – a Giro Zrt. adatfeldolgozási szolgáltatásán keresztül.  

„A szolgáltató beküldi hozzánk a fizetési kérelmekről szóló információkat, hogy milyen ügyfelektől mekkora összeget szeretne beszedni, ezt mi feldolgozzuk, és kiküldjük a bankoknak mint fizetési kérelmet. Az elszámolórendszerhez való csatlakozás rajtunk keresztül megy. Ezen felül a szolgáltatóknak lehetősége lesz – a bankokkal megegyező módon – közvetlenül is csatlakozni a fizetési kérelem szolgáltatáshoz, ami komplexebb fejlesztést igényel, de időkritikus fizetési kérelmek küldésére csak így nyílik lehetőség” – mondta el lapunknak a vezérigazgató. 

Szintén ide tartozik, hogy akár az e-kereskedők is megkönnyíthetik a vásárlóik dolgát az online fizetések esetében, az átutalás adatait fizetési kérelemmel egyszerűen kiküldhetik, így népszerűbb fizetési formává válhat az átutalás náluk is.

Fizetési kérelem a fizikai boltokban

Az időkritikus bolti fizikai fizetések kialakításához a nagyobb boltokban mindenképpen a kasszarendszerekhez integrált fizetési megoldást kell létrehozni, hogy legalább ugyanazt a fizetési gyorsaságot és élményt tudja adni az azonnali rendszer, mint amit ma egy bankkártyás érintéses fizetés nyújt. Ez az a fejlesztés, ami nagy falat lesz, és amelynek elterjedését az MNB 2-4 évre becsüli. Úgy tudjuk, ma már van olyan informatikai szolgáltató, amely már dolgozik egy ilyen kasszaintegrációs fejlesztésen, de az éles indulás ezzel majd csak később várható.

Az MNB sztenderd QR-kód nem csak azonnali átutalások, hanem fizetési kérelmek indítására is alkalmas, így például egy kasszarendszerhez integrált megoldásnál az adatátvitel ezen keresztül is megoldható.

{:conference_custom_text_2}

A cikk megjelenésének támogatója a Giro Zrt.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

Frankfurti tőzsde
Koronavírus
forint mnb épület sötét magyar jegybank
fedusa_shutter
románia bukarest zászló
Tortenelmi_idok_olaj2020_cimlapkep_1500x844
Dollármilliók csúsztak zsebbe: kipakolt a korrupt olimpiáról a szervező
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető könyvelő

Vezető könyvelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Hússzorozó eredmény a Pannergytől