Rákaptak a külföldi tőzsdézésre a magyarok, azonban az adózással hadilábon állnak
Befektetés

Rákaptak a külföldi tőzsdézésre a magyarok, azonban az adózással hadilábon állnak

Portfolio
A fintech cégek applikációinak és felhasználóbarát felületeinek hála, ma már bárki néhány gombnyomással befektetheti megtakarításait külföldi értékpapírokba. Azonban sokan abban a tévhitben élnek, hogy így szerzett jövedelmük után Magyarországon nem kell adózniuk, vagy legalábbis, ha nem vallják be, akkor „radar alatt maradnak” és az adóhatóság nem szerez tudomást gyarapodásukról. Nagyobbat azonban nem is tévedhetnének: a NAV ma már szinte mindenre rálát. Azonban jó hír, hogy az utóbbi években több olyan szabályozás is született, amely lehetővé teszi, hogy a jövedelmüket tisztességesen bevalló adózók zsebébe ne túl mélyen nyúljon bele az állam.

Aki a Revoluton, az eToro-n vagy más újkeletű platformon fekteti be pénzét, és azt nem tünteti fel adóbevallásában, ne lepődjön meg, ha egy nap tájékoztató levelet kap a NAV-tól, amelyben az áll, hogy a hatósághoz adatszolgáltatás érkezett egy másik államból, és most lehetősége van önellenőrzést tartania. Azt persze nem küldik el, hogy honnan kapták az információt, ha valamiről esetleg még sincs tudomásuk, talán most majd az adózó bevallja.

2016-ban 51 ország megállapodást kötött az államok közötti banki adatcseréről, vagyis arról, hogy a náluk lévő, külföldi tulajdonú bankszámlákról, értékpapírszámlákról, biztosításokról és egyéb adatokról tájékoztatják a külföldi személy országának adóhivatalát is. Mára több mint száz ország írta alá az egyezményt.

A külföldi tőzsdei ügyletekkel kapcsolatban gyakori tévhit, hogy az ilyen jövedelmek után csak külföldön kell adózni, ha pedig ott nem vonnak le adót, akkor szerencsénk volt. Pedig a valóságban a legtöbb tőzsdei jövedelem esetében főszabály szerint ott biztosan kell majd adózni, ahol a befektető adózónak minősül

– mondta dr. Magyar Csaba, a Crystal Worldwide Zrt. vezérigazgatója.

Ha például valaki életvitelszerűen Magyarországon lakik, akkor biztosan magyar adózónak minősül. A tőkefektetések esetén (is) elsősorban azt kell nézni, hogy Magyarország kötött-e a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt a forrás országával. Ezt követően az adóegyezmény szabályai lesznek irányadóak arra, hogy melyik országnak áll fenn adóztatási joga. Ha nincs ilyen adóegyezmény, akkor a külföldi és magyar adószabályokat külön-külön kell figyelembe vennie a külföldi befektetéseiből származó jövedelemre.

Magyar Csaba
Dr. Magyar Csaba

„Ha természetes személyként külföldön bankolok, vagy külföldön vannak befektetéseim, akkor a világ országainak többségében megvizsgálják a helyi pénzügyi intézmények, hogy én hol minősülök adózónak, majd a tárgyévet követő év őszéig a bankszámlával kapcsolatos adatokat és információkat lejelentik abba az országba, ahol adózónak minősülök. Ezért jó eséllyel lehet számítani arra, hogy ez az információ a NAV előtt sem fog titokban maradni, úgyhogy fontos, hogy ezeket a külföldi jövedelmeket is megfelelő módon bevalljuk” – tette hozzá a Crystal Worldwide Zrt. vezérigazgatója.

Itthon biztos, de lehet, hogy külföldön is kell adózni

A befektetési típusú külföldi jövedelmek esetén tehát jellemzően két kategóriába érdemes sorolni az országokat:

  • amelyek kötöttek Magyarországgal a kettős adóztatás elkerülésére egyezményt,
  • és amelyek nem rendelkeznek ilyennel.

Ennek azért van jelentősége, mert elképzelhető, hogy egyes befektetés jellegű jövedelmekre – osztalékra, kamatra – ha az más országból származik, a származási országban úgynevezett forrásadót állapítanak meg, amit csökkenthet, ha az adott ország kötött Magyarországgal egyezményt a kettős adóztatás elkerüléséről.

adózás
„Ha egy olyan államból kapok osztalékot, amely kötött adóegyezményt Magyarországgal, akkor első körben az adóegyezmény rendelkezéseit kell megnézni. Amennyiben a külföldi államban 15 százalék a forrásadó mértéke, de az adóegyezmény szerint csak 5 százalék forrásadót alkalmazhat, akkor csak ennyit adót vonhatnak le az osztalékból. Ehhez viszont igazolnom kell, hogy magyar adózónak minősülök" – mutatott rá dr. Magyar Csaba.

A forrásadó ellenére Magyarországon is kell adót fizetni, azonban itthon általában figyelembe lehet venni a külföldön megfizetett forrásadót a hazai adó számítása során. Viszont, ha nincs ilyen adóegyezmény, akkor teljes mértékben levonják ezt a forrásadót, ráadásul itthon is meg kell fizetni az adót, jóllehet figyelembe lehet venni a külföldön megfizetett forrásadót, de csak  90%-os mértékben.

Ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem

A befektetések után jellemzően háromféle jövedelem után teljesítenek jóváírást:

  • osztalék,
  • árfolyamnyereség
  • vagy kamat

2016-ban megjelent egy új jövedelemkategória a befektetések kapcsán, az úgynevezett ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem, amely kedvező adózás alá vonja nem csak a magyar, hanem a külföldi tőzsdei jövedelmek jelentős részét, a kamat kivételével. Ennek számos feltétele van, de

a külföldi befektetés szempontjából a kedvező adózás akkor alkalmazható, ha EGT-tagállamból származik a jövedelem, vagy olyan országból, amelyek kötött Magyarországgal adóegyezményt és az adott államban biztosított az információcsere az MNB-vel.

Ennek az ügylettípusnak az az előnye, hogy a 15 százalék szja-n kívül nincs más adóteher, míg a „hagyományos” osztalék és árfolyamnyereség esetén van szocho-fizetési kötelezettség is. Ráadásul lehetőség van a költségek és a veszteség elszámolására is. Utóbbi azt jelenti, hogy két év távlatából a nyereséget szembe lehet állítani a veszteséggel és csak a különbözet után kell adózni.

Vagyis, ha volt 100 ezer euró osztalékom, meg 90 ezer árfolyamveszteségem, akkor csak 10 ezer euró volt az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelmem. Plusz az ide kapcsolódó banki költségeket is le lehet vonni

– mondta Dr. Magyar Csaba.

Nem csak NAV-ot, az adótanácsadókat sem lehet megkerülni

Bár a fintech cégek applikációi pofonegyszerűek és felhasználóbarát felületet biztosítanak a befektetésekhez, a magyar adójogszabályokkal és adóbevallással – érthető módon – nem sokat foglalkoznak, így ez a felhasználóra marad, aki csak abban lehet biztos, hogy az adóhatóság jó eséllyel értesülni fog a bevételéiről.    

Ugyanakkor azt nem szabad elfelejteni, hogy jellemzően ezeket a banki adatokat, befektetési információkat a következő év őszéig szokták elküldeni a NAV részére, míg az Szja bevallást május 20-ig kell teljesíteni. Magyarországon a befektetési szolgáltatók erről küldenek adatot az adóhatóságnak, sőt, le is vonják az adót. Ellenben a külföldi befektetések esetében nem ez a helyzet, azokkal kapcsolatban mindent az adózónak kell intéznie.

Dr. Magyar Csaba

„Jellemzően a külföldi szolgáltatók által kiállított portfóliókimutatás nem feltétlenül alkalmas arra, hogy a magyar Szja bevallásomat elkészíthessem. Egyrészt, ha külföldi devizában van a kimutatás, akkor át kell váltogatnom ezeket forintra, ráadásul az MNB akkori árfolyamán, amikor a pozíciót lezártam” – tette hozzá az adószakértő, ami 500 tranzakció esetén már adatrögzítési és könyvelési tétellé válik. Ilyenkor jellemzően könyvelőhöz és adótanácsadóhoz fordulnak, mert egy külföldi jövedelem ilyen típusú megállapításához és megfelelő sorba történő beírásához az általános adózói ismeretek nem elegendőek.

A szakember arra is figyelmeztet, az adott fintech cégek között vannak jó páran, amelyek a magyar jogszabályok szerinti kritériumokat nem teljesítik, nem minősülnek tőzsdének vagy befektetési szolgáltatónak. Emiatt a rajtuk keresztül bonyolított befektetés nem is minősül ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek, ami adózási szempontból hátrányos lehet.

A cikk megjelenését a Crystal Worldwide Zrt. támogatta.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Kiszámoló

Ez történt a héten 0421

A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki 320 drónnal és rakétával lőtte Izrael területét, bosszúból a szíriai iráni konzulá

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1393406277(2)