Befektetés

Kutatás: egyre többen várnak javulást jövedelmi és megtakarítási helyzetükben

Portfolio
2018-ban tovább emelkedett azok aránya, akik jövedelmi helyzetük, és a megtakarítási képességük javulására számítanak egy éven belül a Scale Research Bankindex kutatás adatai alapján, de a lakosság kevesebb, mint 10 százaléka vár egyértelmű növekedést 2019-re.

A magyar lakosság jövedelmi és vagyoni helyzete érezhetően javult az elmúlt években, e tekintetben 2018 sikeres évnek tekinthető. A KSH adatok egyértelmű növekedést mutatnak az átlagbérek területén, csak 2018-ban 11,3%-kal emelkedtek a jövedelmek, és az átlagos nettó bér meghaladta a 230 ezer forintot családi kedvezmények nélkül 2018 végén. Emellett a tavalyi év makro szinten a háztartások vagyonának jelentős emelkedését is előrevetíti, hiszen az MNB és a KSH 2017. évi vagyonfelmérésének adatai már érezhető, a pénzügyi megtakarítások 9%-os növekedését mutatták. Emellett megindult a fogyasztás élénkülése, valamint a hitelpiacon is újra dinamikus növekedést élnek meg a szereplők. A kép összességében pozitív Magyarországon, de ha "közelebb lépünk a valósághoz", nagy eltéréseket és egyenlőtlenséget figyelhetünk meg a lakosságon belül a bérek és vagyoni helyzet jelenlegi összetételében. Makro szinten a növekedés meggyőző, viszont az egyes társadalmi csoportok eltérő mértékben részesednek a gazdasági növekedésből, a KSH adatok alapján látjuk, hogy a jövedelmek növekedésének jó része a leginkább vagyonos, felső 10%-nál csapódott le. A háztartások vagyoni és megtakarítási helyzete is erős egyenlőtlenséget mutat, a hivatalos statisztikák szerint a háztartások felső, vagyonos 50%-a rendelkezik a vagyon 91 százalékával, és jelentős regionális eltérések is megfigyelhetőek a központi régió előnyére. Fontos kérdés, hogy a javuló trendek hatására milyen jövedelmi várakozással élnek a lakosság tagjai a következő 1 évre vonatkozóan, és ez mennyire ösztönzik őket arra, hogy fogyasztásukat növeljék, nyitottabban álljanak a hitelfelvételhez, vagy növeljék megtakarításaikat. A Scale Research Bankindex kutatás trend adatai folyamatos javulást mutatnak 2013 óta a hazai lakosság várakozásaiban a megtakarítási és hitelfelvételi képességgel, valamint az életszínvonallal kapcsolatban. Több mutató mentén is többszörösére nőtt a pozitív várakozással élők aránya, de a jövedelmi és vagyoni javulás ígérete a többség számára még nem, vagy csak nagyon visszafogottan érezhető.

Többet engedhet meg magának a mindennapi kiadások terén 1 év múlva

Egyre többen érzik azt, hogy bevételeik és kiadásuk egyenlege pozitív irányba fog javulni 1 éven belül, míg 2013-ben a lakosság 4%-a vélte ezt, addig 2018-ban már 9%. Ezzel párhuzamosan a javulásra nem számítók aránya 82%-ról 68%-ra csökkent 5 év alatt, a bizonytalanok aránya (akik stagnálásra vagy bizonytalanságra számítanak) 12%-ról 21%-ra nőtt 2018-ra. Erősebb javulásra számítanak a Közép-Magyarországon és Dél-Dunántúlon élő, a 60 évnél fiatalabbak, a magasabb jövedelműek és a diplomások. Ezzel szemben a Dél-Alföldön és a 60 évnél idősebbek alacsonyabb mértékben számítanak javulásra életszínvonaluk terén.

Kutatás: egyre többen várnak javulást jövedelmi és megtakarítási helyzetükben

Bátrabban foghat hitelfelvételbe 1 év múlva

A jövedelmi várakozások javulásával a lakosság tagjai nagyobb mértékű fogyasztásra hajlandóak, komolyabb értékű beruházást terveznek, mindez pedig hitelfelvételi kedvüket is növelheti. A Bankindex kutatásban a lakosság növekvő hitelfelvételi kedvről tett tanúbizonyságot, 2013-ban még csak 2% számított arra, hogy 1 év múlva bátrabban vehet fel hitelt, 2018-ban ez az érték már duplázódott és elérte a 4%-ot. A hitelfelvételi lehetőségek javulását pedig 2013-ban még 90% zárta ki, 2018-ban ez az arány már csak 80%. A bizonytalanokkal együtt is csak a lakosság hatoda gondol bátrabban hitelfelvételre a következő egy évben. A hitelekkel szembeni nagyobb nyitottságot mértünk Nyugat és Dél-Dunántúlon, a férfiak, a falvakban élők és 30-50 évesek körében, ezzel szemben a 60 év felettiek körében érthető módon kisebb arányban gondolkodnak hitelfelvételben.

Kutatás: egyre többen várnak javulást jövedelmi és megtakarítási helyzetükben

Többet tud megtakarítani 1 év múlva

A megtakarítási képességgel kapcsolatos jövőbeli várakozásokat az mozgatja leginkább, hogy milyen mértékű jövedelmi növekedésre számítanak a lakosság tagjai. 2013-ban a lakosság csupán 4%-a számított arra, hogy 1 év múlva többet tud majd megtakarítani, ezzel szemben 5 évvel később az arányuk elérte a 9 százalékot. Ezzel párhuzamosan, azok aránya, akik azt várták, hogy megtakarítási képességeik valószínűleg nem javulnak, a 2013-as 83%-ról 2018-ban 69%-ra csökkent. A megtakarítási képesség javulására számít a lakosság nagy része, még, ha többségük stagnálással, vagy csak gyenge növekedéssel számol. Nagyobb arányban számítanak a megtakarításaik növekedésével a Közép-Magyarországon, illetve Budapesten lakó személyek, a férfiak, a 30-39 évesek és az 50-59 évesek, valamint a legalább gimnáziumi végzettséggel rendelkező honfitársaink.

Kutatás: egyre többen várnak javulást jövedelmi és megtakarítási helyzetükben

Az adatok visszaigazolják a makro mutatókban és a lakossági jövedelmi helyzet elmúlt években látott növekedést, amit a lakosság tagjai is érzékelnek, ez jelenik meg a várakozásokban is. 2019-ben a jövedelmi helyzet javulására, és ezért a középtávú lakossági várakozások további erősödésére számítunk, de a területi különbségek eltünése középtávon sem valószínű - összegezte az eredményeket Schauermann Péter a Scale Research ügyfélkapcsolati igazgatója. Egyre több honfitársunkban tudatosul, hogy szükséges megtakarításokat képeznie a jövő kiadások fedezésére, mindezt tovább segítheti a jövedelmi várakozások erősödése. Viszont valós, rendszeres megtakarítónak még mindig a lakosság kisebb része tekinthető, amiben drámai fordulatot nem valószínűsítünk 2019-ben sem. A hitel piac elmúlt években megélt és még mindig tartó élénkülése a személyi és jelzáloghitelek iránti kereslet jelentős növekedésének következménye. A lakossági hitelek értéke dinamikusan emelkedett az elmúlt években, erre számítunk az idei évben is, de hitelfelvétel a lakosság egy kis részének a kiváltsága csupán - tette hozzá a szakember. A Scale Research Bankindex kutatása a 18 évnél idősebb magyar lakosságra reprezentatív, személyes kérdőíves felmérés, amely éves szinten legalább 5000 fős mintán vizsgálja a banki és pénzügyi piac trendjeit.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető tőzsde tréder