Megtáltosodtak a magyar bankok, futunk a környező országok után

2018. szeptember 1. 06:30    
nyomtatás
 
Hiába támadt fel a hitelezés Magyarországon az elmúlt két évben, rövid- és talán középtávon is behozhatatlannak tűnik a hazai hitelpiac lemaradása a környező országokéhoz képest. Nyolc összehasonlító ábrán mutatjuk be régiós hitelpiaci pozíciónkat.


Az MNB friss Hitelezési folyamatok kiadványa (amelynek fő üzeneteit itt foglaltuk össze) alapján több mint 12%-kal nőtt a hazai vállalatok hitelállománya 2017 közepe és 2018 közepe között, ezzel minden régiós EU-tagállamot megelőztünk. A lengyel, a cseh és a szlovák vállalati hitelezés növekedési üteme visszaesett.

Megtáltosodtak a magyar bankok, futunk a környező országok után


Az elmúlt két év dinamikus magyar hitelbővülése nem volt elég ahhoz, hogy a vállalati hitelpenetráció (vállalati hitelállomány / GDP) alapján érdemben ledolgozzuk a lemaradásunkat, ez mindössze 17%. Lengyelország hasonlóképp áll hozzánk, Csehország és Szlovákia viszont 21% környékén áll. A válság nálunk vetette vissza a leginkább a vállalati hitelpiacot a gazdaság méretéhez képest.

Megtáltosodtak a magyar bankok, futunk a környező országok után


A lemaradás mellett azért sem véletlen, hogy az utóbbi időben ennyire pörög nálunk a hitelezés, mert az elmúlt egy évben Magyarországon enyhültek a leginkább a vállalati hitelfeltételek. Csehországban és Szlovákiában stagnáltak, Lengyelországban némileg szigorodtak.

Megtáltosodtak a magyar bankok, futunk a környező országok után


A magyar vállalati hitelek nem tartoznak az olcsók közé: az 1 millió euró alatti változó kamatozású vállalati hiteleket átlagosan 3 százalékpontos kamatfelárral nyújtják a bankok (a referenciahozam fölött), miközben ez Lengyelországban és Csehországban 2 százalékpont alatt van, az eurózónában pedig 2,4 százalékpont.

Megtáltosodtak a magyar bankok, futunk a környező országok után


A lakossági hitelezésben kisebb a magyar növekedés, mint a vállalati hitelek területén. A háztartások hitelfelvételében Romániában és Szlovákiában láthatunk kétszámjegyű növekedést, Magyarországon ez alig haladja meg a 4%-ot. Hiába nő bőven 30% feletti mértékben a lakáshitelek és a személyi kölcsönök új kihelyezése, ennek hatását a régi jelzáloghitelek (köztük a szabad felhasználásúak) törlesztése jórészt kioltja.

Megtáltosodtak a magyar bankok, futunk a környező országok után


A vállalati hitelezéshez hasonlóan a háztartási hitelpiac is nagyon esett nálunk a válság hatására, hasonló jelenség nem volt megfigyelhető a többi visegrádi országban. A háztartási hitelpenetráció mindössze 15% nálunk, még a hozzánk legközelebb álló visegrádi országban is ennek több mint duplája.

Megtáltosodtak a magyar bankok, futunk a környező országok után


Magyarországot szigorodtak a lakáshitel-feltételek az utóbbi időben, különösen Csehországban és Szlovákiában. Csehországban a bankok részben a likviditási- és tőkehelyzet miatt szigorítottak, de szerepet játszottak a szigorításban a bankok belső szabályozását érintő jegybanki makroprudenciális intézkedések, illetve az ügyfelek hitelképességének vizsgálatában és a hitelezési politikában alkalmazott változtatások is. Szlovákiában és Lengyelországban elsősorban ciklikus tényezőknek volt köszönhető a szigorítás - olvasható a jegybank említett kiadványában.

Megtáltosodtak a magyar bankok, futunk a környező országok után


Éveken keresztül bírálta az MNB a magyar bankrendszert a lakáshitelek drágasága, pontosabban nemzetközi összevetésben is magas kamatfelára miatt. Úgy tűnik, e téren megtört azonban a jég, és bár más országokban is csökkentek a kamatfelárak, nálunk a legnagyobb mértékben 2017 eleje óta, amiben a bankok közötti verseny fokozódása mellett a Magyar Nemzeti Bank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelének is fontos szerepe lehet.

Megtáltosodtak a magyar bankok, futunk a környező országok után


Mint látható, a pénzügyi mélység (hitel/GDP arány) és a hitelpenetráció szemptonjából jelentős lemaradásban vagyunk nemcsak az eurózónától, de a környezető országokhoz képest is. A Magyar Nemzeti Banknak a Portfolio áprilisi Hitelezés 2018 konferenciáján bemutatott konvergenciapályája azonban arról szól, hogy a lemaradásunkat 2030-ig behozhatjuk. Kíváncsian várjuk, mit sikerül elérni az ambiciózus célokból:

2018.04.18 10:48 Szinte hihetetlen, ami az MNB szerint 2030-ig várhat ránk


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Sales representative
Befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium