Új benzinárstop az asztalon, a kormány jövő héten tárgyal róla
Gazdaság

Új benzinárstop az asztalon, a kormány jövő héten tárgyal róla

Jövő héten ül össze a kormány, hogy döntsön az üzemanyagárak letöréséről, mivel régiós összehasonlításban felfelé lógnak ki a magyarországi benzin- és gázolajárak – ismertette Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A politikus elmondta, hogy egy új üzemanyagárstop sincs kizárva.

Mint arról beszámoltunk, a Központi Statisztikai Hivatal a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében péntektől heti rendszereséggel közzéteszi új statisztikai gyűjtését a régiós üzemanyagárakról, a friss számok alapján elmondható, hogy a hazai üzemanyagárak a környező térség átlagárai felett vannak.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az üzemanyagárakról készített statisztikát minden péntek reggel frissíti majd a KSH, uniós adatokból dolgoznak, kivéve Szerbia esetében, amelyre nincsenek ilyen statisztikák, ott más gyűjtési módot alkalmaznak.

A miniszter ismertette, hogy a benzinnél 3,2%-os, a gázolajnál 5%-os eltérés látszik, ami a benzinnél 20, a gázolaj esetében 30 forintot jelent, ami a régiós átlaghoz képest felfelé lóg ki.

Nagy Márton bejelentette, hogy a jövő héten a kormány össze fog ülni és vizsgálni fogja a kérdést és el fog gondolkodni azon hogy szükséges-e beavatkozni annak érdekében, hogy a piaci szereplőkkel korábban kötött megállapodást erősebben nyomatékosítsa. Ez arról szól, hogya hazai üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük.

„A jövő héten ki fog derülni, hogy a kormány mit lép, szerdáig, csütörtökig kérem a türelmüket” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy

nincs kizárva a benzinárstop újbóli bevezetése.

Mivel az üzemanyagárnak vannak egyéb összetevői is a nagykereskedelmi árazáson túl – példaként említette az árrést – így vannak egyéb opciók is az ármeghatározáshoz. További részleteket azonban nem akart közölni a tárcavezető.

Múlt héten egyeztetett Nagy Márton a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel a magyar üzemanyagárakról. Akkor a miniszter arról beszélt, hogy korábban a felek megállapodtak, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük, de ez már hetek óta nem érvényesült szerinte. Akkor viszont nem említette még, hogy új, effektív, az árakat és így a piaci folyamatokat közvetlenül érintő kormányzati beavatkozás lenne napirenden.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vihar villámlás