Felkerült a Balaton Európa kulturális térképére
Gazdaság

Felkerült a Balaton Európa kulturális térképére

Portfolio
A Balaton Konferencia 2024 keretében Isola Anna, az MFOI veszprémi képviselet-vezetője bemutatta, hogyan juthatnak uniós forráshoz a hazai cégek, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója pedig összefoglalta az elmúlt év Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit.

Nem ismerik a cégek az EU-s pályázati lehetőségeket

Egy éve jött létre a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft. (MFOI), amely a közvetlen uniós források minél hatékonyabb lehívását segíti. “Ezeket a pályázati lehetőségeket még kevés cég, egyetem, vagy önkormányzat ismeri és használja, a pályázat menete szintén sok esetben ismeretlen, ugyanakkor a következő években ezek szerepe egyre fontosabbá válik” – mondta el a konferencián Isola Anna, az MFOI veszprémi képviselet-vezetője.

Isola Anna, az MFOI veszprémi képviselet-vezetője
Isola Anna, az MFOI veszprémi képviselet-vezetője.

Az EU költségvetésén belül a közvetlen támogatások aránya folyamatosan nő, a 2021-2027-es ciklusban ez az összeg már 377 milliárd euró. Magyarország 161 millió eurót tudott ebből pályázat útján lehívni, a legnagyobb nyertes Németország közel 2000 millió euróval, de a méretben és népességszámban hasonló Ausztriában is közel háromszor annyi, 465 millió euró forráshoz jutott. 

Jelentős a különbség az egyes országok között az 1 fő kutatóra eső támogatásban is, hazánkban ez az összeg 2986 EUR, míg Ausztriában közel hatszorosa, 16800 EUR. A lakosságarányos támogatás-összeg az utóbbi 3 évben jelentősen, 4-ről 13 EUR-ra emelkedett, de az eltérés tovább nőtt. A lakosságarányos pályázati darab-számban nagy az elmaradás, ez a fő oka annak, hogy kevés forrást nyerünk az EU-közvetlen alapokban. 

Veszprém és a régió szempontjából 2 közvetlen EU-s alap emelkedik ki:

  • Kreatív Európa Program: a kulturális és kreatív ágazat dedikált támogatási forrása, amelyben a 2021-2027-es ciklusban 2,44 milliárd euró pályázható
  • Life program: 2 éve volt 30 éves, eddig több mint 6000 projektet támogattak belőle, jelenleg is elérhetők nyitott pályázatok, amelyek beadási határideje szeptember, a programhoz nagyvállalatok, startupok, önkormányzatok, kis- és középvállalatok is tudnak csatlakozni.

Ezeknek a programoknak mindenhol az a legelső kritériuma, hogy egy európai dimenziót kell megvalósítani. Egy olyan metódust, egy olyan programötletet, ami ugyanúgy tud működni Veszprémben, mint akár Portugáliában

– emelte ki Isola Anna.

Az Európai együttműködési projektek kiírása őszre várható, 2025. januári beadással, amelyek prioritása a közönségfejlesztés, a társadalmi befogadás és a fenntarthatóság (az Európai Zöld Megállapodással és az Új Európai Bauhaus-szal összhangban).

Európa kulturális kreatív régiója

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa Veszprém volt, amelynek keretében 3500-nál több esemény​​t tartottak, amelynek csak 52 %-a volt Veszprémben, 48%-a pedig bakonyi régiótól Zaláig több mint 100 településen. A rendezvények 45%- a zenei program volt, az összes esemény 80 %-s pedig ingyenes volt.

„116 településen, 3 megyében, ​​több mint ötszáz pályázati partnerrel dolgoztunk együtt, Veszprém belvárosában pedig több mint 1 millió 600 ezer látogató járt” – foglalta össze az évad eredményeit előadásában Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

A kezdeményezés további eredménye, hogy a szezonon kívül időszakban jelentősen nőtt a látogatók és a szállóvendégek száma is, 17%-kal több külföldi szállóvendég volt Veszprémben 2023-ban az előző évhez képest, a programokra a közönség 38 %-a közösségi közlekedéssel érkezett​.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója
Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója

A zenei programok felülreprezentáltsága azért is fontos volt, mert ezek kevésbé voltak kitéve a szezonalitásnak, alkalmasak voltak a helyi közösségek megerősítésére. Rendhagyó helyszíneket is behoztak a szervezésbe, ilyen volt az inotai hőerűmű, ahol zenei fesztivált rendeztek, de tartottak úgynevezett romkoncerteket is számos vár – és kolostorromoknál.

A történelmi belváros elnéptelenedésének problémájára is próbáltak megoldást keresni, erre találtak ki az utcakép programot, amely 25 helyszínen hozott fejlesztést. Ezek a fejlesztések nemcsak 2023-nak szóltak, de hosszútávon is éreztetik hatásukat.

A vezérigazgató erre többek között példaként említette: ​

  • a kulturális-kreatív ipari régió megalapozása​​
  • a Bakonyi falvak együttműködésének elősegítését (Bakonynána, Jásd, Nagyesztergár, Borzavár)​​
  • Lesence-vidéki összefogás​át

A következő panelbeszélgetés a kultúra üzleti megtérülésének lehetőségeiről szólt. A beszélgetés moderátora, Gauder Péter, építész, az ENSZ Emberi Települések Bizottságának városmenedzsment tanácsadója szerint a Balatonnál meg kell találni azokat a kulturális pontokat, ami köré fel lehet építeni a kultúrát. Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója szerint a tavalyi Európa Kulturális Fővárosa programmal felhelyeztél a térséget Európa kulturális térképére, és az itt élőkkel egyeztetve a meglévő kulturális elemeket erősítették fel.   

STA_9309

Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója szerint hatalmas kulturális potenciál van a balatoni régióban, és attól még hogy állami finanszírozás nélkül nem működnek kulturális kezdeményezések, attól még esszenciális kérdés a meglétük, a városnak, a régiónak az élhetőségi faktorait teremtik meg.

Ha piaci alapon nem is biztos, hogy megélnének ezek a kezdeményezések, vonzóvá teszik a turisták és az ottlakók szempontjából is, az élhető város szempontjából fontosak

– tette hozzá. Példaként említette az inotai fesztivált, amely tavaly még állami támogatással működött, de idén például már anélkül kerül megrendezésre.

A források elosztása szempontjából ott lát még problémát, hogy nincs önálló régiós intézmény, amely források fölött rendelkezne, több megyére oszlik a térség, amelynek intézményei nem egy régióként gondolnak területre, azok, amelyek az egész régióval foglalkoznak, pedig nem rendelkeznek olyan mértékű forrásokkal.              

Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója elmondta, hogy a program keretében elindult sok új kezdeményezést félelemmel vegyes izgalommal nézték, hiszen versenytársak, de nem tartja bajnak, hogy végre nem csak Budapesten van a turizmus fókusza.

Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke szerint akkor állíthatjuk, hogy elismert kulturális vidék a Balaton, ha ezt már kutatások és statisztikák igazolják.

A piramisokhoz azért utaznak, mert meg akarják nézni, meg van a kulturális indíttatás hozzá, de ez a Balaton esetében még nem ilyen egyértelmű

– mondta Semsei, aki szerint rendszerben kéne gondolkodni, nem szigetszerű fejlesztéseket végezni, hiányzik a kooperatív stratégiakészítés, a Váci utcában megálmodott tervek nem fognak működni az adott területen a résztvevők, ott élők bevonása nélkül.  

A generációváltás tulajdonképpen szemléletváltást jelent

A családi vállalkozások minden esetben egyediek és kiemelkedő értékkel bírnak, és bár nincs közöttük két teljesen egyforma, sok meghatározó pillanat közös a működésükben - többek között ezekről is kérdezte Tobak Júlia, a Pannon Egyetem tudományos munkatársa a Családi vállalkozások a Balatonon c. panelbeszélgetés résztvevőit.

Papp Imre, a Sümegi Vár kapitánya, a Hotel Kapitány**** Wellness tulajdonosa, vezetője elmondta, hogy a második és harmadik generáció figyelmét is kifejezetten igyekeztek felkelteni az olyan tevékenységek, szakmák iránt, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a Sümegi Vár üzemeltetéséhez. A családtagok fokozatosan nőttek bele a vállalkozással kapcsolatos munkákba, “mi, idősebbek, igyekszünk szépen fokozatosan kikopni a napi feladatokból”.

STA_9490

Böjte Éva, a HOT-ÉP Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a következő generáció irányítása, terelgetése náluk természetesen alakul, akik jól érzik magukat ebben, hiszen a vállalkozásukban rengeteg féle terület megtalálható. Nagyon szerencsésnek érzik magukat az utódlástervezés vonatkozásában. “Egy családi vállalkozás működtetése azonban egy külön életforma, aki ebbe belevág, számára nagyon nehéz lesz a váltás.”

Szabadics Zoltán, a Szabadics Zrt. résztulajdonosa, a BAHART igazgatóság elnöke szerint a családi vállalkozásokban az egyik legfontosabb, hogy a fiatalabb generáció is merjen döntést hozni és szabad vállalkozói szemlélet alapján bontogassa a szárnyait. “A sikeres átadás csak tudatosan valósulhat meg, de nagyon nehéz az elengedés az alapítók számára, készülni kell a visszavonulásra is. Ha az alapítók nem tudják az elengedést megvalósítani, akkor könnyen sikertelen lehet az átadás.”

Vincze Péter, a Kikötő Étterem, a Mérce Mediterranian Bar és a Kardamom Studio Apartman tulajdonos-ügyvezetője úgy látja, hogy az az erő, amit egy család tud képviselni az üzleti egységben, kifejezetten nagy horderővel bír. A generációváltás folyamata kihívások elé állítja a tulajdonosokat, akik sok esetben ugyanolyan értékű, saját gyermekükként tekintenek a vállalkozásukra. A nehézségekről szólva elmondta, hogy nincs más választásuk, egy családi cégekben a feladatokat akkor is el kell végezni, ha az adott kolléga valami miatt nem érhető el, az alkalmazkodásnak nagyon magas szintűnek kell lenni, mert bármelyik pillanatban történhet olyan, amitől összeomolhat a vállalkozás. 

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
moldova