Nyakunkon a harmadik energiaválság - Mit tehetünk ellene?
Ingatlan

Nyakunkon a harmadik energiaválság - Mit tehetünk ellene?

Portfolio
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a mostani lesz a harmadik nagy energiaválság, melynek az orosz-ukrán háború nem okozója, sokkal inkább következménye - kezdte előadását az Építőipar 2022 konferencián Racsek Dániel, az EcoStruxure, Schneider Electric üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója. A következő lépés a megújuló energiákra való átállás, de ez és az energiatárolás, még egy meglehetősen drága technológia. Milyen megoldásokra érdemes fókuszálni?

Az alapanyagárakban az energia és az üzemanyagköltségek emelkedése most az egyik legnagyobb probléma. A legutóbbi, második energiaválságra adott válaszként elkezdtünk atomerőműveket építeni, de mit tehetünk most, a harmadik energiaválság küszöbén? Természetesen most is meg kell találni erre a választ, melyekhez meg kell ismerni a külső hatásokat és a kiváltó okokat. Ezek között az alábbi területekre érdemes fókuszálni:

  • klímacélok
  • energiaválság
  • energiatárolás
  • technológiai elektrifikáció
  • energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR)
  • új építésű ingatlanok energetikai elvárásai
  • energiaárak növekedése: eddig nem foglalkoztunk a megtakarítással, ez most változhat
  • elektromosautók térnyerése: nemcsak a gyártók, de a lakásfejlesztőket is érinti
A Property X az első olyan hagyományos konferenciáink alapjain nyugvó rendezvényünk lesz, ahol a találkozás, a networking, az élmény és a hangulat egyaránt kiemelt szerepet kap.

Az új irány meghatározásának része kell, hogy legyen az értékteremtő tudatosság és a hatékonyságnövelés. Az energetikai követelményeknek köszönhetően ma egy korszerű társasházban például már hőszivattyú működik, de az energiaárak növekedésének hatásaként az energiamegtakarításra is nagyobb hangsúlyt kell helyezni. A fogyasztók mellett a szolgáltatói oldalnak is részt kell ebben venni, az energiahatékonysági kötelezettségi rendszert (EKR) kimondottan az áramszolgáltatóknak találtak ki. Meg kell határozni, hogy a vevői tudatosság és az igények hogyan befolyásolják az új energiarendszert. Eddig meglehetősen alacsonyak voltak az energiaárak, ami nem ösztönözte a hatékonyságot, ebben most változás következhet be. A legnagyobb kihívások a lakossági és társasházi kérdésekben vannak, az iparinál egyszerűbb a helyzet. A napelem társasházak tetőfelületére történő felszerelése például most tulajdonjogi kérdés.

Elektromos autózás

Másik fontos téma az elektromos autózás jövője, amibe jelentős tőkebefektetés érkezik. Az elektromosautó-töltés során az alábbi ábra kettes és a hármas pontja között most van az az inflexiós pont, amikor már megéri arra váltani. A harmadik pont szerint már megéri így megoldani a töltést, így egyre többen fognak átállni ilyen megoldásokra.

Az elektromosautó-töltés társasházi szinten viszont ma hatalmas kihívás. Létrehoztuk az ország első dinamikus terhelésmenedzsment rendszerét elektromosautók számára, amivel csökkenthetők a helyigények. A társasházkezelőket fel kell készíteni az üzemeltetésre (műszaki problémák, karbantartás, fogyasztás alapú új közös költség elem, nem fizetés esetén rendszerből kizárás, TAO/SZMSZ kiegészítések), de kérdés, hogy vajon a terhelésmenedzsmentet át tudjuk-e tenni a jövőben társasházi szintre - mondta el a szakember.

A Schneider Electric elindította eddigi legnagyobb szabású oktatásfejlesztési programját, letelepítették az első dinamikus terhelésmenedzsment rendszert és ezt használják oktatásra is. Emellett egyetemek oktatásfejlesztésével is foglalkoznak, hogy a diákok már az egyetemi képzésük során is minél kézzelfoghatóbb, minél hasznosabb tudást kaphassanak.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos / Portfolio

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Üzemanyagválság felé halad Magyarország, kiadták a figyelmeztetést
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
airbnb szoba nappali