Nyakunkon a harmadik energiaválság - Mit tehetünk ellene?
Ingatlan

Nyakunkon a harmadik energiaválság - Mit tehetünk ellene?

Portfolio
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a mostani lesz a harmadik nagy energiaválság, melynek az orosz-ukrán háború nem okozója, sokkal inkább következménye - kezdte előadását az Építőipar 2022 konferencián Racsek Dániel, az EcoStruxure, Schneider Electric üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója. A következő lépés a megújuló energiákra való átállás, de ez és az energiatárolás, még egy meglehetősen drága technológia. Milyen megoldásokra érdemes fókuszálni?

Az alapanyagárakban az energia és az üzemanyagköltségek emelkedése most az egyik legnagyobb probléma. A legutóbbi, második energiaválságra adott válaszként elkezdtünk atomerőműveket építeni, de mit tehetünk most, a harmadik energiaválság küszöbén? Természetesen most is meg kell találni erre a választ, melyekhez meg kell ismerni a külső hatásokat és a kiváltó okokat. Ezek között az alábbi területekre érdemes fókuszálni:

  • klímacélok
  • energiaválság
  • energiatárolás
  • technológiai elektrifikáció
  • energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR)
  • új építésű ingatlanok energetikai elvárásai
  • energiaárak növekedése: eddig nem foglalkoztunk a megtakarítással, ez most változhat
  • elektromosautók térnyerése: nemcsak a gyártók, de a lakásfejlesztőket is érinti
A Property X az első olyan hagyományos konferenciáink alapjain nyugvó rendezvényünk lesz, ahol a találkozás, a networking, az élmény és a hangulat egyaránt kiemelt szerepet kap.

Az új irány meghatározásának része kell, hogy legyen az értékteremtő tudatosság és a hatékonyságnövelés. Az energetikai követelményeknek köszönhetően ma egy korszerű társasházban például már hőszivattyú működik, de az energiaárak növekedésének hatásaként az energiamegtakarításra is nagyobb hangsúlyt kell helyezni. A fogyasztók mellett a szolgáltatói oldalnak is részt kell ebben venni, az energiahatékonysági kötelezettségi rendszert (EKR) kimondottan az áramszolgáltatóknak találtak ki. Meg kell határozni, hogy a vevői tudatosság és az igények hogyan befolyásolják az új energiarendszert. Eddig meglehetősen alacsonyak voltak az energiaárak, ami nem ösztönözte a hatékonyságot, ebben most változás következhet be. A legnagyobb kihívások a lakossági és társasházi kérdésekben vannak, az iparinál egyszerűbb a helyzet. A napelem társasházak tetőfelületére történő felszerelése például most tulajdonjogi kérdés.

Elektromos autózás

Másik fontos téma az elektromos autózás jövője, amibe jelentős tőkebefektetés érkezik. Az elektromosautó-töltés során az alábbi ábra kettes és a hármas pontja között most van az az inflexiós pont, amikor már megéri arra váltani. A harmadik pont szerint már megéri így megoldani a töltést, így egyre többen fognak átállni ilyen megoldásokra.

Az elektromosautó-töltés társasházi szinten viszont ma hatalmas kihívás. Létrehoztuk az ország első dinamikus terhelésmenedzsment rendszerét elektromosautók számára, amivel csökkenthetők a helyigények. A társasházkezelőket fel kell készíteni az üzemeltetésre (műszaki problémák, karbantartás, fogyasztás alapú új közös költség elem, nem fizetés esetén rendszerből kizárás, TAO/SZMSZ kiegészítések), de kérdés, hogy vajon a terhelésmenedzsmentet át tudjuk-e tenni a jövőben társasházi szintre - mondta el a szakember.

A Schneider Electric elindította eddigi legnagyobb szabású oktatásfejlesztési programját, letelepítették az első dinamikus terhelésmenedzsment rendszert és ezt használják oktatásra is. Emellett egyetemek oktatásfejlesztésével is foglalkoznak, hogy a diákok már az egyetemi képzésük során is minél kézzelfoghatóbb, minél hasznosabb tudást kaphassanak.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos / Portfolio

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Liberty Hotel_big, tribe