Belefulladunk az épített környezetbe - Máshogy kell felhasználni az építőipari anyagokat
Ingatlan

Belefulladunk az épített környezetbe - Máshogy kell felhasználni az építőipari anyagokat

Portfolio
Gombamód nőnek ki az épületek a földből, olyan tempóban, és olyan nyersanyagfelhasználás mellett, ami komoly veszélyeket teremt a környezetünk számára. Kétségtelen, hogy az építőipar igen jelentős környezeti igénybevételt eredményező ágazat, éppen ezért szükséges minden felhasznált anyag a lehető leghosszabb felhasználására, ismételt beépítésére, vagy újrahasznosítására törekedni. A körforgásos szemlélet építőipari vonatkozásairól volt szó az Építőipar 2022 konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésében.

Az építésgazdaság fenntarthatósági dilemmáiról tartott előadást Dr. Boros Anita, a Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont vezetője, ESG tanácsadója. Az építésgazdaság rendkívül fontos fenntarthatósági szempontból, amellett, hogy a globális GDP 6%-át adja az ágazat, a szociális tényezőkben - többek között a lakhatásban is - nagy szerepet játszik.

A jelentősége egyben azt is jelenti, hogy a környezetre is nagy terhet ró: az üvegházhatású gázok kibocsátásának 40%-áért, a primer energiafelhasználás 50%-áért, a keletkező hulladék 30%-áért, az édesvíz felhasználás 15%-áért felelős ez az iparág.

2050-re az építőipar szén-dioxid-kibocsátásának fele az új építésű épületekből származik majd, a mostani 28%-kal szemben

A világ acéltermelését is ez az iparág generálja a leginkább, ennek 50%-áért felelős, míg egy másik súlyos szám, hogy évente 3 milliárd tonna nyersanyagot használnak fel az építőipari termékek gyártásához. Ezekből a számokból is látszódik, hogy fenntarthatósági szempontból mennyire jelentős az ágazat - mondta el Boros Anita. Az innovációknak, a digitalizációnak és robotizációnak, az újabb technológiáknak, valamint a moduláris építészetnek is szerepe van abban, hogy a szektor fenntarthatósági céljai megvalósulhassanak. Az előadó kiemelte, hogy a fenntarthatósági stratégiák az előírások szintjén is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak, az építőiparban ezeknek a stratégiáknak az épületek teljes életciklusára kellene vonatkozniuk. Ennek része, hogy az egyes innovációk ne legyenek elszigetelve, illetve az is, hogy a szereplők az építőipari anyagokról rendelkezzenek megbízható adatokkal, mert egyelőre nincs egységes, a fenntarthatósági ismérveket is leíró adatbázis. Szintén segíthetnék az ágazat átalakulását a fenntarthatósági képzések.

építőipar konferencia
Boros Anita, Építőipar 2022, kép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

Körforgás

Az Építőipar konferencia közönsége szerint a körforgásos gazdaság leglényegesebb eleme az, hogy az elhasznált anyagokat újrahasznosítsuk (51%), illetve, hogy az anyagok minél hosszabb ideig használatban maradjanak (43%). Budai Henrietta, a HuGBC titkára, a körforgásos gazdaságról szóló beszélgetés moderátora elmondta, hogy bár mind lényeges elemnek számít a felsoroltak közül, az anyagok minél hosszabb ideig tartó felhasználása a legjelentősebb.

korforgasos gazdasag_kozonsegkerdes

Horváth Bálint, a Holland Királyság Nagykövetségének regionális körforgásos gazdasági szakértője elmondta a szavazás kapcsán, hogy a két legnépszerűbb válasz a hulladékmentes alapelvekhez kapcsolódik, és valójában a lebomló anyaghasználat az, amit a körforgásos gazdaság hozzátesz ezekhez a törekvésekhez.

Napjainkra az épített környezet már meghaladta a természetes környezetet. A következő 40 évben várhatóan ez tovább növekszik, annyira, mintha egy Párizsnak megfelelő nagyságú várost minden egyes héten felépítenénk innentől kezdve 40 évig.

Horváth Bálint elmondta, hogy a termelésalapúsággal - vagyis ahogy értelmezzük a gazdasági növekedésünket - van a legnagyobb probléma. Nem fog segíteni, ha az elsődleges nyersanyagtól elfordulunk a másodlagos felé, mert nincs annyi nyersanyag, amit a végtelenségig tökéletesen visszaforgathatnánk, még a fém sem ilyen. Másrészt minden nyersanyag megmunkálása energiát igényel, ezért is lenne fontos, hogy minél tovább tartsuk használatban az egyébként lebomló anyagokat.

Bellaagh Mátyás, a Colas Hungária Zrt. integrált irányítási rendszerek igazgatója szerint a legnagyobb motiváló tényezők egy vállalat számára: a szabályozási környezetben megjelenő kötelezettségek, a tőzsdei követelményeknek való megfelelés, a gazdasági nyomás - hiszen a nyersanyagok kitermelése egyre költségesebb -, illetve a negyedik a generációs szempont. Tapasztalataik szerint, amikor a cégcsoport nemzetközi vezetőségébe fiatalabb generáció került, akkor az egész szervezet fogékonyabb lett a fenntarthatósági célok elérésére. Bellaagh Mátyás elmondta, hogy folyamatosan törekednek arra, hogy az anyagáramba bekerült termékeket megtartsák, minél többször felhasználják, és minél magasabb szinten újrahasznosítsák. A teljes cégcsoport 8,9 millió tonna anyagot hasznosított újra, ennek része volt például Magyarországon 45-50 ezer tonnányi mart aszfalt újrahasznosítása.

A mélyépítési szektorban nagy hatékonyságnövekedést lehetne elérni, ha az egyes szereplők összedolgoznának.

- hangsúlyozta a szakértő.

építőipar 2022
Építőipar 2022, kép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

Simon Anita, az Alteo fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese szerint ma már veszélybe kerülhet egy vállalat versenyképessége, ha nem fenntarthatóan működik. Sokat foglalkoznak a városi kérdéskörrel, főleg azzal, hogy az épületek hogyan kapcsolhatók be a körforgásba, hogyan kell úgy épületet tervezni, hogy a megtermelt és felhasznált energia is része legyen a körnek. Hosszú távon azt szeretnénk, ha egyre több olyan pont lehetne az országban, ahol szabályozni lehet az elektromos pontokat.

Prof. Dr. Boros Anita, a Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont vezetője szerint nagyos sok feladat van, hogy átállhassunk a körforgásos modellre. Számos nemzetközi példa van előttünk, ahol már az ösztönzőket is átállították az életciklus elméletre, és egy épület megépítésének az egyes szakaszai nem darabolódnak szét a különböző szakterületek érdekei alapján, hanem az egészet egyben kezelik a tervezéstől, egészen az üzemeltetésen át, a lebontásáig. Erre a nézőpontra lenne szükség Magyarországon is. Hozzátette azt is, hogy segítene egy adatbázis, ami tartalmazná az egyes innovatív anyagokat, termékeket, hogy ezáltal szélesebb körben is megismerje és alkalmazza ezeket a piac.

A konferencia további beszámolói:

Címlapkép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

Kiszámoló

Újra van Auchan mobilflotta

Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflotta. Már semmi feltétele nincs a belépésnek, csak az, hogy legyen egy ingyenes Auchan bizalomk

RSM Blog

NIS2 és a kockázatkezelés

A kiberbiztonság kérdése kiemelkedő jelentőséggel bír a digitális kor új kihívásai között. Az Európai Unió NIS2 irányelve egy olyan szabályozási keretet hoz létre, amely az információb

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
london shutter