Nincs más út - Erre kell mennie az építőiparnak, ha versenyképes akar maradni
Ingatlan

Nincs más út - Erre kell mennie az építőiparnak, ha versenyképes akar maradni

Portfolio
Az építőipar a legnagyobb és egyben legkevésbé digitalizált iparág ma Magyarországon, ami leginkább az ágazat vertikális széttagoltságára vezethető vissza. A rettentően kompetitív piacon ugyanakkor csak az maradhat talpon aki mégis rálép a digitalizáció útjára - hangsúlyozta a Portfolio Építőipar 2022 konferenciáján tartott előadásában Dálnoki Ádám, a BauApp Kft. igazgatója. Kiemelte továbbá, hogy ma már az építőiparban is általános vélekedés, hogy az adat az új olaj, hiszen mindenki felismerte, hogy csak az tud befolyást szerezni a piacon, aki pontosan tudja mérni, hogy mit is csinál.

"Az építőipar a legnagyobb és egyben legkevésbé digitalizált iparág ma Magyarországon. Ennek elsősorban az az oka, hogy az ágazat sok szinten dolgozik egyszerre, ráadásul a szereplők is csak egy-egy projektre kötnek szerződéseket, nem pedig mondjuk 10-20 évre" - kezdte előadását Dálnoki Ádám. Hozzátette, egy nagyobb építkezésen egyszerre akár 30 cég is dolgozhat, ami körülbelül 1000 dolgozót jelent.

Pont emiatt, elmondása szerint, az építőipar digitalizációját tekintve a legnagyobb kihívást mindenképp a különböző szinteken (beruházók, tervezők, kivitelezők, stb.) működő vállalatok közös koordinációja jelenti. Ezen vállalatok sokkal szorosabb informatikai integrációjára lenne szükség ahhoz, hogy valóban digitalizálódhasson az iparág - például kezdetnek nem árt, ha mindenki ugyan azokat a számlázó szoftvereket használja. Mindez azonban egy projektszinten működő iparágban szinte teljesen lehetetlen.

Külön-külön egyik szereplő sem tudja digitalizálni az építőipart – ez csak akkor lehetséges, ha mindenki be van vonva ebbe

- emelte ki, hozzátéve, hogy egy magyar munkavállaló produktivitása harmada a nyugati társaiénak, ami egyértelműen a digitalizáció elmaradásából fakad.

Dálnoki Ádám előadása során kitért még az alapanyagok digitális, integrált nyomon követése is, ami szerinte van olyan fontos probléma, mint a koordináció kérdése - ez viszont tovább bonyolítja a helyzetet, hiszen ezáltal csak még több szereplőt kell bevonni a folyamatba. Ebben például az intelligens, QR-kóddal ellátott szállítólevelek lehetnek a cégek segítségére.

Véleménye szerint mindazonáltal a projekt alapú működés ellenére sem lehetetlen digitalizálni az ágazatot, csak más megközelítést kell alkalmazni. A cégnél tavaly például a legnagyobb projektjükként többszintű hibajegyek, tervrajzok kezelését segítő programot vezettek be az applikációjukban, amibe egy építkezésen a különböző szinteken lévő cégeket is be tudták vonni.

Zárógondolatként aláhúzta, hogy ugyan minden iparágban szó van a hatékonyság növeléséről és a profit optimalizálásáról, ma már az "adat az új olaj" is egyre inkább elterjedtebb nézet.

Napjainkban már általános tény, hogy az a vállalat, akinek több adata van arról, hogy mit és hogyan csinál, annak lényegesen nagyobb a piaci kontrollja, befolyása.

Egy építkezésen minden szereplőnek az a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb adata legyen a saját tevékenységéről - ezt kellene mindenkinek felismernie.

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1