STA_2965
Ingatlan

Scheer Sándor: az építőipari áremelkedés fele az alapanyaggyártók indokolatlan haszonszerzése

Portfolio
Az építőipar egyik legfőbb problémája már korábban is az anyagárak kérdése volt, azóta viszont újabb problémák jöttek. Mi jelenti most a legfőbb kihívásokat az iparág számára? Mennyire lehet az alapanyagárak letörésével fenntartani az építkezési volument? Hogyan lehet hatékonyabb a hazai építőipar úgy, hogy megfeleljen a fenntarthatósági követelményeknek is? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgetett a legnagyobb piaci cégek vezetőivel Ditróy Gergely, a Portfolio ingatlandivízió-vezetője, az Építőipar 2022 konferencián.

"Az építőanyagárak kérdése ma ugyanúgy probléma az ágazat számára, mint egy éve ilyenkor, de más tekintetben sem lehetünk optimisták. A privátberuházások, főleg a lakásépítések száma drasztikusan csökkenni fog, miután az építőanyagárak átlagosan 2-300 ezer forinttal emelték meg a négyzetméterárakat és ezt a bérek emelkedése sem fogja tudni kompenzálni. Ezzel együtt a kamatok is nagyon gyorsan emelkednek, ami a finanszírozás szempontjából jelent problémát, ezt mi kötvénykibocsátásokkal próbáljuk áthidalni. Ki kell mondani, hogy

a mostani körülmények fennmaradása esetén Magyarországon a lakáspiac nagyon le fog lassulni.

A magyar építőanyaggyártást fel kellene gyorsítani és ebben van is tartalék. Miközben a német béreket közelítjük, a termelékenység ott háromszor ekkora. Az oktatás nagyon fontos, amibe sokkal többet kellene invesztálni, de emellett az újraiparosításra, modernizálásra is nagy hangsúlyt kellene fektetni, ami a fiatalok számára is vonzóbbá tenné ezt az életpályát." - mondta el Balázs Attila, a Bayer Construct Zrt. vezérigazgatója.

STA_2952

"Az építőiparban most azért kell küzdeni, hogy a beruházók ne veszítsék el a beruházási kedvüket. A mostani árak mellett természetes, hogy az állam is visszafogja a beruházásokat, így a hatékonyságon legalább annyit kell javítani, hogy a beruházások megmaradjanak. Mivel a határértéket elérték az építési árak, ezért mindenkinek optimalizálnia kell, most az alkalmazkodóképességnek van itt az ideje.

A mostani áremelkedés fele valós, a másik fele az alapanyaggyártók indokolatlan haszonszerzése, de ezen a többi szereplő veszít.

Nyugat-Európában messze nem ment végbe ilyen mértékű áremelés, de Magyarországon nagyon kiszolgáltatott helyzetben van a szektor. Komplex állami intézkedés kellene a piac szabályozására, az uniós források egy részét el lehetne különíteni iparfejlesztésre, hogy a befektetett tőke hatékonyabban tudjon termelni. Pozitív, hogy az építőipar felkerült a gazdaság térképére - a GDP-ből a kiegészítő tevékenységekkel együtt 11 százalékos a részesedése, ami szinte megegyezik a hazai autóipar méretével - de

szerencsés lenne, ha az építésgazdasági szabályozás egy körbe, egy államtitkár alá tartozna.

A digitalizációt ki kellene kényszeríteni, a BIM-et is bevezetve, annak érdekében, hogy emelkedjen a hatékonyság. Az energetikai kibocsátást is tovább kellene szigorítani, de ezt ellensúlyozni kell más lehetőségekkel, például az építőipar újraiparosításával. Az elmúlt 5 évben megtermelt pénzből kell megoldani, hogy szebb jövőnk legyen." - hangsúlyozta Scheer Sándor FRICS, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója.

"A számok a jelen helyzetről és a múltról szólnak, előretekintve azonban az idei még egy jó éve lesz az építőiparnak, miután a mostani fejlesztések be fognak fejeződni. Az alapanyaghiány és a dráguló munkaerő miatt az építőipari szereplőknek együtt kell működniük. Fontos kérdés, hogy mi lesz az állami támogatásokkal, miután ez kiderül, azután lehet majd tervezni. Az anyagáraknál is realitásokban kell gondolkodni: messze nem állt még meg az építőanyagár-emelkedés, így ez a működési modell fenntarthatatlan. Nincs az alapanyaggyártók között versenyeztetés, nincs áralku, ami a végső árban is megjelenik, de ezt vissza kell terelni a normális mederbe, különben felborul a piac." - emelte ki Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke.

A magyar ásványvagyonnak nemzeti tulajdonban kellene lennie, ez külföldön is így van.

Rövidtávon kiszámíthatóságra van szükség, fontos lenne, hogy legyen egy összevont, integrált felelőse a kormányzatban az építőiparnak, aki az állam szabályozói szerepét is jól végzi. Amikor a rezsicsökkentés ilyen költségvetési lyukat okoz, akkor célzott támogatások kellenek, a hazai épületállomány szigetelésére kellene fókuszálni - tette hozzá a szakértő.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

forint
Ausztrália Franciaország
Budapesti Értéktőzsde
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
iroda hr járvány koronavírus