STA_3677 (1)
Ingatlan

Építőipar: az ár sem számít, csak érkezzen meg határidőre a termék

Portfolio
Egyre több az olyan épület Magyarországon, amit fel kell újtani, de szerencsére a felújítások már a fenntartható irányok mentén kell, hogy megvalósuljanak. Ez egy új gondolat, vagy csak egy új gazdasági modell? Mennyit hajlandók erre áldozni a piac szereplői? Egyáltalán mennyibe kerül ma négyzetméterenként egy irodaépület fitout-ja? Salamon Adorján MRICS, az ESTON International vezérigazgatójának moderálásában, az Építőipar 2022 konferencián erről beszélgettek a szakértők.

Az ingatlanok a létrehozásukkor a legszennyezőbbek, de ennek mérséklésére egyre több irányelv születik, mint az ESG, aminek egyre fontosabb szerepe lesz az életünkben. A kifejezés 2005 óta létezik, ami a felelős befektetési magatartásról és a jövőképről szól – mondta el Salamon Adorján.

A közönségben ülő cégek képviselőinek több mint fele (60%) legfeljebb 500 eurót áldozna évente a karbonlábnyomuk semlegesítésére, 35%-uk akár 1000 eurót is, de 5000 eurót mindössze 5 százalékuk. Tapasztalatok alapján egy négyzetméter irodaépület fitout költsége a legtöbb esetben már 500 euróból, vagy annál is drágábban jön csak ki.

„A régi házak felújításában az újakkal szemben még inkább előtérbe kerülnek a belső teret javító anyagok, például egy akusztikát javító szőnyeg, ami egyben olcsóbb megoldást is jelent. Az ESG az építőanyagoknál is megjelenik, régóta van már ESG-s burkolat, így számunkra kedvező irány az, hogy ezzel a fejlesztők is elkezdtek foglalkozni. A jövőben még nagyobb teret kapnak majd a fenntartható megoldások. Ha van költségkeret, akkor fel kell állítani egy sorrendet a környezetvédelem szempontjából is – mondta el Lovas Gusztáv, a Decor Floor Magyarország ügyvezető igazgatója, aki szerint a fejlesztők gondolkodásmódja is sokat változott:

már nem az számít, hogy ki tudja olcsóbban, hanem az, hogy ki tudja határidőre idehozni a terméket.

A kerámiagyártóknál például 3-4 hónappal előre kell gondolkodni, ez pár éve még csak 3-4 hét volt, de az sem mindegy, hogy hol készül a termék, egyrészt a karbonlábnyom miatt, másrészt a rizikó miatt, hogy biztosan megérkezik-e. Fontos, hogy már a fejlesztés első szakaszába bevonjuk a megfelelő alvállalkozókat.

STA_3665

„A felújítás mellett a funkcióváltás is gyakran szóba kerül, az Angyal irodaházból például egy B&B hotel lett, a legújabb felújításunk pedig a GOBUDA, vagyis a régi Eurocenter, melyre szintén igaz, hogy felújítás és átalakítás nélkül nem lehetett volna pénztermelő beruházásként működtetni. A fenntarthatóság kapcsán először volt a BREEAM, majd jött a WELL, ami a humán oldalra is kiterjedt, ezt követően a finanszírozásra is kiterjedve az ESG, ami a szereplőket egy közös ernyő alatt szinkronizálja.

Az alacsonyabb beruházási költség sok esetben még mindig fontosabb, mint a hosszútávú üzemeltetés, noha kisebb mértékig a bérlők is hajlandók ennek többletköltségét megfizetni.

A felújításban ma kreatívnak és nyitottnak kell lennie minden szereplőnek, most a határidők szempontjából is néha kompromisszumot kell kötnünk.” – hangsúlyozta Pados Gábor, a Wing Zrt. irodafejlesztésekért felelős projektigazgatója.

„Összesen 17 kórház felújtásást végezte az elmúlt másfél évben a B+N. Ez egy nagyon más szegmens, egy új kórház építése legalább 8 év, mi viszont másfél év alatt 300 ezer négyzetmétert újítottunk meg úgy, hogy közben fenntartottuk a működést. A jelenlegi energiaárak mellett egy ilyen energetikai felújítás 4-5 év alatt megtérül, a felújítás előtti állapotokhoz képest évi 30%-os megtakarítás érhető el. Mi arra figyelünk, hogy a hulladék minél nagyobb része újrahasznosítható legyen, természetesen az árakat is szeme előtt tartva. A fix árakat ma nagyon nehezen lehet tartani, az alapanyagárakban valóban napi árakat látunk, de ezt meg kell fizetni. Attól veszünk, akinek anyaga van.

Az alapanyaghiány ma nagyobb probléma, mint a munkaerőhiány.

Fontos viszont, hogy legyen idő egy felújítás előkészítésére, amivel sok probléma kiküszöbölhető – emelte ki Puskás Péter, a B+N Referencia Zrt. fit-out igazgatója.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos / Portfolio

vlagyimir_putyin_shutter
tőzsdeapp brókerapp részvénykereskedelem
Iroda meeting
sanna-marin-finnorszag-miniszterelnoke
vezetek aram eloszto hosszabbito
bét
HVCA Portfolio Investment Conference 2022
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
2022. november 16.
Private Investor Day 2022/2.
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Prologis_Park_Budapest_Sziget_II_atado04