Ma már a havi árváltozásoknak is örülni kell, olyan drámai a helyzet az építőiparban
Ingatlan

Ma már a havi árváltozásoknak is örülni kell, olyan drámai a helyzet az építőiparban

Portfolio
Árváltozás árváltozást követ az építőiparban ez pedig hatalmas feszültséget okoz a partnerek között. Korábban évente egy-két áremelés volt az általános, ma meg már a havinak is örülünk - vázolta az ágazat nem éppen rózsás helyzetét Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum vezérigazgatója a Portfolio Építőipar 2022 konferencia alapanyagárakkal foglalkozó panelbeszélgetésén. A Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatójának moderálásában lezajlott szakmai beszélgetésen felmerült még az áremelkedés megrendelőkre való áthárításának lehetőségei, illetve az évre vonatkozó kilátások is.

"Pár évvel ezelőtt még a nagy kérdés az volt, hogy ki fogja megcsinálni a munkát és mennyibe fog kerülni a munkaerő, ma meg már az alapanyagárakkal küzdünk. Úgy tűnik, hogy mindig akar valami új kihívás, de egy dolog állandónak tűnik az elmúlt évekből: hogy valami kiszámíthatatlanság ellen mindig küzdenünk kell" - kezdte Gegesi Kiss Tamás, a Gépész Centrál Kft. ügyvezető igazgatója. Az alapanyagárak már-már heti átárazása és annak megrendelőkre való áthárítása kapcsán Gegesi Kiss Tamás elmondta, hogy van különbség megrendelő és megrendelő között is. Azok a fejlesztők, akik valóban fejlesztenek és a bevételeik felfelé nyitottak (akik például a végső értékesítésnél akár még árat is tudnak emelni), nekik van lehetőségük átvállalni némi árazási kockázatot - még akkor is, ha a kivitelezőnek jogalapja erre nincs. Ez még meg is érné a megrendelőnek, hiszen a kivitelező csak így tudja biztosítani a határidőre való minőségi munka befejezését.

A segítség az volna, ha mindenki kicsit elfogadná ezt a különleges a helyzetet és megértené, hogy neki is megéri átvállalni némi plusz költséget

- zárta a Gépész Centrál Kft. ügyvezető igazgatója.

"A 2021-es év számunkra meglehetősen jól alakult - több, mint 5%-os növekedéssel zártuk az évet. 2022-ben is hasonlóan kezdett az ágazat az első két hónap növekedésével, azonban ez az utóbbi két hónapban visszaesésbe csapott" - kezdte Máté László, a Lasselsberger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója arra a kérdésre válaszolva, hogy miket tapasztaltak az elmúlt bő évben a piacon. A drasztikus áremelkedés kapcsán elmondta, 2019-ben volt egy keresleti boom, amit a gyártók nehezen tudtak kiszolgálni, ez 2020-ban visszaesett és ezt jól le tudta követni az iparág 2021-ben is. "Én nem számítok arra, hogy itt olyan igények lennének, amit mi ne tudnánk kielégíteni, éves szerződéseket kötünk a rendelkezésre álló kapacitásokkal számolva és a partnereinket a szerződött mennyiség mértékéig kiszolgáljuk, nem lesz tehát korlátozás. Éves árakkal számolunk, azokat év közben nem módosítjuk. 2021-ben a budapesti piacon 0% áremelést hajtottunk végre, vidéken infláció mértékűt, 2022-ben az áremelés átlaga 3,5% volt. A megemelkedett energiaárak miatt azonban havi szinten kénytelenek vagyunk energiakompenzációs költségeket kiszámlázni - de bőven 10% alatti mértékben" - magyarázta. Az idei várható volumenekkel kapcsolatban Máté László elmondta, sok minden függ Paks II. elindulásától és a különböző kormányzati ösztönzőktől,

azonban összességében, az első negyedévhez hasonlóan, egész évre tekintve is alacsony visszaeséssel zárhat a szektor, a tavalyi volument nem fogja tudni elérni.

A tavaly nyáron bevezetett extraprofitadó kapcsán még röviden hozzátette, az csak kevés céget érintett a kitermelési piacon, azonban a megszabott árak önköltség alatt voltak, amik mellett egyszerűen teljesen gazdaságtalan fenntartani a termelést – inkább vertikális integráció irányába mozdultak el a helyzet megoldása érdekében. Kiemelte azt is, hogy új belépőkkel hasonló piaci feltételek mellett szívesen versenyznek a piacon.

"Az acélkereskedelemben az idei év eddig anarchia volt, az egekbe szöktek az árak. Ezek most ugyan csökkenni kezdtek, de nehéz még belátni, hogy mennyire fogják a korábbi szinteket megközelíteni" - értékelte az év első négy hónapját Palkovics Milán, az Épduferr Nyrt. igazgatósági elnöke. Az áremelkedés kapcsán elmondta, hogy nemrég volt egy gyártóügyfelünk, akikkel megállapodtak egy árra egy megrendelés kapcsán, majd a szerződés megkötése után mondták, hogy 20%-kal emelnék a költséget - szemléltetve, hogy milyen állapotok is vannak jelenleg a piacon. A megrendelők magatartásának tekintetében kiemelte, hogy sokkal hosszabbra nyúltak a döntéshozatali folyamatok, akár több hónappal is elhúzódtak. "Próbáljuk bevezetni a kockázat megosztását, hogy ne csak a kivitelezőt terhelje az áremelkedés, de a megrendelő is legyen rugalmasabb. A kivitelező nem tud mindent egyedül átvállalni, ez a pedig a megrendelőnek sem lehet érdeke. Hál istennek van olyan ügyfelünk, aki hajlandó együttműködni.

Mi is ugyan azt tapasztaljuk, amit mindenki, hatalmas a bizonytalanság. Árváltozás árváltozást követ, ez pedig nagy feszültséget hoz a partnerek között. Korábban évente egy-két áremelés volt az általános, ma meg már a havinak is örülünk

- vázolta a nem túl rózsás képet Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum vezérigazgatója. Hozzátette, a legnagyobb probléma a falazóelem, tetőcserép, faburkolatok terén figyelhető meg. Itt a háttéroknak leginkább a gyártói kapacitásokat lehet megnevezni. "A kormányzati programok és a pánikhangulat hatalmas keresletet támasztott, ahogy egyre többen betáraznak a további árváltozások ellen védekezve. Az egész ellátási lánc a kapacitáskorlátjáig feltölti magát" - emelte ki. Az ügyfelek által támasztott váltózó igények kielégítése kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a legnagyobb feladat jelenleg a termékellátás.

Ebben korábban még lehetett importra támaszkodni, azonban ez a háború miatt eltűnt, ahogy minden ország inkább a saját piacát védi.

Olyan mértékű áremelkedések vannak, amit a megrendelők egyszerűen inkább az olcsóbb termékkel oldanak meg - a költségvetésnek egyszerűen van egy felső korlátja" - zárta gondolatait.

Címlapkép: Akos Stiller/Portfolio

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
múzeum, kiállítás, unalmas