Mennyit spórolhatunk a hőszivattyúval? Mire figyeljen, aki most cserélne fűtési rendszert?
Ingatlan

Mennyit spórolhatunk a hőszivattyúval? Mire figyeljen, aki most cserélne fűtési rendszert?

Portfolio
A beruházási költségeket, a kialakítás kedvező feltételeit, a működtetés kiadásait tekintve is optimális megoldást jelentenek a hőszivattyús megoldások, amelyek révén lényegesen hatékonyabban oldható meg a háztartások és középületek fűtése, illetve hűtése is. Az árammal működő, éppen ezért akár napelemes rendszerekkel is kombinálható hőszivattyúk olyan mértékben csökkenthetik a háztartások energiaigényét, hogy az uniós klímavédelmi célok miatt is várhatóan előírás lesz a kazánok mellé, vagy önállóan telepíteni a technológiát már 2025-től kezdve.

Mind a napjainkban különösen aktuálissá vált részben vagy egészben célzott gázenergia- piaci függetlenedés, mind pedig a takarékosság, a klímaváltozás elleni harc szempontjából fontos tényező a háztartások energia-felhasználásának kérdése, amelyben hatalmas potenciál van Európa-szerte, így hazánkban is. Ebben ráadásul kulcsszerepe van a háztartások fűtésének, hiszen míg a világítás, a háztartási nagygépek működtetése sokat lépett előre az elmúlt évtizedekben, ráadásul az áram forrása egyre inkább lehet fenntartható, addig a fűtést tekintve nem történt ilyen mértékű előrelépés.

Márpedig a fűtés teszi ki egy háztartás energiafelhasználásának nagy részét.

Van benne lehetőség

A Magyar Energiahatékonysági Intézet adatai szerint korszerűsítéssel akár 20-40 százalékkal is csökkenthető lenne az ingatlanok energiafelhasználása. A hazai fűtési rendszerek átalakításában éppen ezért jelentős energia-megtakarítási tartalék van még.

Az egyik legkorszerűbb fűtési rendszer a hőszivattyú, amely jól kiegészítheti, vagy akár teljes mértékben kiválthatja a meglévő fűtési rendszereket.

A hőszivattyús megoldások azért is előnyösek, mert tisztán árammal működnek, így az egyre inkább elterjedő háztartási napelemes rendszerekkel kombinálva összességében egy nagymértékben fenntartható, kifejezetten takarékos és ennek következtében alacsony karbonlábnyomú háztartási fűtési módszer terjedhet el – közölte a Portfolio-val a fűtőkészülékek tervezésében és gyártásában meghatározó piaci szereplőnek számító Immergas Hungária Kft.

Hőszivattyú

Nincs sok megkötés

Fontos, hogy a hőszivattyús rendszerek kialakítása meglehetősen széleskörű lehet. Régi házak felújítása esetén, lakások, társasházak, de akár közintézmények esetén is szóba jöhet, ahogy ipari felhasználásokra is alkalmas. Összességében elmondható, hogy minden fűtés, hűtés és melegvíz felhasználásra szoruló épület esetében alkalmazható megoldásról van szó.

További előny az is, hogy a gázkazánokkal ellentétben nem engedélyköteles a rendszer kiépítése, ugyanakkor a tervezés nem kikerülhető.

A kereskedelemben különféle típusú hőszivattyúk vannak, így például talajszondás, talajkorrektoros megoldás is fellelhető, ám a legelterjedtebb, leggyakrabban alkalmazott a levegős hőszivattyú. Népszerűségének oka alapvetően az, hogy egyszerre kedvező ár-érték arányú a kezdeti beruházási költségeket és a fenntartási kiadások tekintve egyaránt. Emellett kifejezetten környezetbarát választásnak is minősül.

Eltérő rendszerek

A működés szempontjából lehet a split és monoblokkos működés, előbbinél  van kültéri és beltéri egység is, utóbbinál egy kompakt, kinti egység szolgálja ki a rendszert. A split megoldás esetében nagy előny, hogy nem kell a fagyvédelemmel foglalkozni, míg a monoblokkos rendszernél, ha az áramszünetre is fel kell készíteni a rendszer, erre külön figyelmet kell fordítani.

Hőszivattyú

A gyakorlatban megkülönböztethető még az integrált és a hibrid rendszer attól függően, hogy milyen elemekből tevődik össze annak kialakítása. Az integrált rendszerben a hagyományos (meglévő) fűtőkészülékek összeépítése és használata történik egy új hőszivattyúval, szükség szerint   egy rendszerszabályozó segítségével.

Itt tehát már meglévő fűtőkészülék integrálása zajlik új hőszivattyúval.

A hibrid rendszerben a komplett fűtési és hűtési technológia teljes elektronikai és hidraulikai előkészítésben gyárilag tartalmazza a megújuló és hagyományos energiaforrás(gáz) felhasználását, jelen esetben a gázkészüléket és a hőszivattyút. Ez tehát a legegyszerűbb megoldás, vagyis amikor a meglévő kazán mellé hőszivattyút is beszerelnek.

Az EU céljaival is megegyezik

Mindez azért is fontos, mert az energiahatékonyság miatt, mind klímavédelmi, mind pedig geopolitikai okokból megváltoznak a hangsúlyok a háztartások fűtési, illetve hűtési és HMV rendszereit illetően is. Várhatóan 2025-től az Európai Unió a hibrid rendszereket fogja előtérbe helyezni.

Vagyis a várható szabályozás az, hogy amennyiben gázkazánt veszünk, akkor vennünk kell hőszivattyút is.

Dacára annak, hogy engedélyeztetéshez nem kötött a rendszer kiépítése, érdemes szakemberre bízni a tervezést, szakkereskedésben megvásárolni  a rendszer elemeit és általában olyasvalakire bízni  a kivitelezést, akinek komoly tapasztalata van ezen a téren – hangsúlyozta az Immergas Hungária Kft.

A cikk megjelenését az Immergas Hungária Kft. támogatta.

Fotó: Getty Images, Immergas

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Liberty Hotel_big, tribe