Megrendelésállomány nélkül elfelejtheti az építőipar, hogy banki forrást kap
Ingatlan

Megrendelésállomány nélkül elfelejtheti az építőipar, hogy banki forrást kap

Portfolio
A márkaépítés előnyeiről, az építőipar finanszírozási problémáiról, valamint a képzések és a HR folyamatok aktualitásairól is szó volt az Építőipar 2023 konferencián. A legfontosabb megállapítások között volt, hogy azokat az építőipari vállalkozásokat finanszírozzák a bankok, ahol van megrendelésállomány; oktatás kérdésben fontos, hogy a felsőoktatási intézmények vonzó, magas digitalizáltságú, projektorientált kpzéseket biztosítsanak a fiatalok számára; a márkaépítés területén pedig tudomásul kell vennie a cégeknek, hogy befektetett pénz és energia nélkül nem lehet márkát építeni.

Miért költsek el milliókat a márkámra?

A márkaépítés alatt nemcsak az arculatot kell érteni, hanem minden olyan vizuális, kommunikációs, kereskedelmi elem összességét, amelyek azt az érzést alakítják ki az emberekben, hogy az adott termékre, szolgáltatásra szüksége van - ismertette Unger Zsolt, ügyvezető, Unger & Partners, a márkaépítés fogalmát. A szakértő elmondta, hogy azért kell költeni erre az építőiparban is, mert az iparágban nehéz életpályamodellt adni, nehéz vonzóvá tenni a szakmát, de ebben segíthet a márkaépítés. Másrészt versenyelőnyt jelenthet a megbízásoknál, ha van egy összeszedett portfóliója a vállalkozásnak.

Ipacs Géza, grafikus, ügyvezető, Apacs Stúdió, elmondta, hogy sokszor a befektetett energia és a pénz is hiányzik a márkaépítés folyamatából. A vállalkozások csodát várnak, de ezt csak a befektetett tőke és energia tudja elhozni. Egy igazi márkaépítés sok pénzbe kerül, de megéri befektetni, mert arról tud árulkodni, hogy mennyire veszi magát komolyan a cég.

építőipar konferencia
Építőipar konferencia 2023, forrás: Mónus Márton/Portfolio

Ki finanszírozza az építőipart? – Visszatérnek a pénzügyi problémák?

A konferencia soron következő kerekasztal-beszélgetésében a pénzügyi problémákkal foglalkoztak a szakértők. Nagy Gergely, Budapesti Régió - ügyvezető igazgató-helyettes, OTP Csoport, kiemelte, hogy a bankok azokat az építőipari vállalkozásokat fogják finanszírozni, amelyeknek van megrendelésállománya. Fontos továbbá a cashflow fenntarthatóság, vagyis hogy azt lássák, hogy a korábbi működés folytatódik tovább, a kiszámítható, moderált növekedés is jobban mutat, mint a nagy változások az eredményekben. Kevesebb iroda, hotel, logisztikai és lakásfejlesztés van, látható, hogy az építőipari szereplők megrendelésállománya csökken, de a nagyobb vállalkozásoknak vélhetően nem lesz problémája. A bankot általában nem nyugtatja meg, ha azt látja, hogy fogy a munka és az sem, ha költségtúllépést lát a szerződéseknél a gyorsan változó környezet miatt, ami pereskedéshez, egyéb fennakadásokhoz vezethet.

A bankrendszerből kifutottak az olcsó hitelek. Nincs ami alátámasztja a nagy fokú finanszírozási hajlandóságot, de, aki elfogadja a szigorodó feltételeket, és régóta a piacon van, az meg fogja találni a lehetőségeket.

- ismertette a helyzetet Nagy Gergely, majd hozzátette, hogy azt is látják már, hogy az iparág csődkockázata romlott, az NPL ráta (nemteljesítő hitelállomány) emelkedik a kevésbé tőkeerős cégeknél, erre reagálva kell szigorítania a bankoknak a feltételeken.

Schváb Zoltán, vezető-helyettes, Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ), a jogos és jogtalan bankgarancia lehívásokról számolt be részletesen. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban 200 lehívást vizsgáltak, amelyből csupán körülbelül 50-et találtak jogosnak, így a többi 150 lehívást, összesen 17 milliárd forint értékben, meg kellett akadályozniuk. A jogosulatlan lehívás kapcsán felhívta rá a figyelmet, hogy ha ez megtörténik, az a későbbiekben a vállalkozás banki finanszírozását fogja veszélyeztetni, ezek a feljegyzések ugyanis rossz pontot jelentenek a banknál. A jogtalan lehívást egy háromtagú bizottság, igazságügyi szakértővel, néha műszaki ellenőrt bevonva szokta vizsgálni, előfordulhat a jogos és jogtalan eseten kívül az is, hogy részben találja csak jogosnak a kérelmező igényeit a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv. Schváb Zoltán azt is kiemelte, hogy sok pereskedéstől mentesülne az építőipar, ha tisztességes és jó együttműködés jönne létre a megrendelő és a vállalkozó között. Sokszor kapnak kritikát a vállalkozók, de a megrendelő is tisztességes hozzáállásán is sok múlik.

Gegesi Kiss Tamás, ügyvezető igazgató, Gépész Centrál Kft. szerint miután az elmúlt 5-6 év nagyon jól alakult az építőipar számára, így azok a cégek, akik az eddigi eredményeket visszaforgatták, át kell, hogy tudják vészelni a jelenlegi nehezebb időszakot.

Kell, hogy legyen a kkv szektorban is tartalék. Persze, tisztulásra is számítunk.

- tette hozzá Gegesi Kiss Tamás, majd a saját működésük kapcsán elmondta, hogy másfél-két évnyi munkát lát előre, ami teret enged az optimizmusnak. Most az látszik a legjobb taktikának, hogy minél több munkát szereznek, ezek többfélék, hogy a több lábon állással is biztosítsák a működésüket. A költségek lecsökkentése érdekében egy nagyobb cégen belüli átvilágítást végeznek. "Most edzünk, hogy jöhessen a nagy meccs." - tette hozzá.

építőipar konferencia
Építőipar 2023 konferencia, forrás: Mónus Márton/Portfolio

Van jövő? Milyen? – Radikális átalakításra van szükség a képzésekben

Dr. Lovas Tamás, tanszékvezető, BME Építőmérnöki Kar, a beszélgetés moderátora többek között arról kérdezte a képzésekről és a HR folyamatokról szóló kerekasztal-beszélgetés résztvevőit, hogy például digitalizáció terjedése hogyan befolyásolja a képzéseket, és hogyan csapódik le a HR folyamatokban.

Prof. Dr. Medvegy Gabriella, dékán, Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar elmondta, hogy azok a hallgatók, akik most felsőoktatásban vannak, különösen nyitottak a szoftveres megoldásokra, az új trendekre, amihez az oktatási intézményeknek is alkalmazkodni kell, de nehéz is lenne kikerülni, hogy a digitalizáció ne szivárogjon be az oktatásba. Ami még érdekes kérdés, hogy a már meglévő, hatalmas mérnöki munkaerőállomány esetében hogyan fogják mérni a digitális írástudó képességet. Ezzel kapcsolatban sok teendőre számít a dékán. Szóba került az is, hogy az új generáció igényeinek az oktatási intézmények úgy tudnak megfelelni, ha sokkal inkább projektorientált kurzusokat indítanak, ahol valós projekteken tudnak dolgozni a diákok, és akár teljes projektnapokat is tarthatnak, mely során a cégek is bekapcsolódhatnak a szakmai tartalomba.

Bodor Fruzsina, Head of Permanent Placement Services and Headhunting, Prohuman, a fiataloknál azt tapasztalja, hogy úgy választanak egyetemi szakot, hogy az mennyire "fancy". Ha az egyetemi oktatás nem kelti fel a fiatalok érdeklődését, akkor egyszerűen megunják, és elindulhat a lemorzsolódás. A digitalizációval HR oldalról felgyorsultak a jelentkezési, kiválasztási és kommunikációs folyamatok. Lényegében már mindent online elintézünk. Bodor Fruzsina arról is beszámolt, hogy megrendelő oldaláról az önérvényesítő képesség az, amit hiányolni szoktak a jelentkezőknél. Sok jelöltünk azért bukik el, mert ügyes szakmailag, de "megeszik."

Reicher Péter, ország igazgató, Graphisoft SE, a munkáltatói elvárásokkal kapcsolatban olyan képességeket említett, mint az iparági ismeret, a nyelvtudás, a kommunikációs képesség, vagyis, hogy a jelölt tudjon kommunikálni és kapcsolatot tartani ne csak a kollégáival, de szükség esetén az ügyfelekkel, valamint külsős szakértőkkel is. Nagyon fontosak az IT-s képességek, az az attitűd, hogy ne papírokból akarjon megoldani valaki mindent, hanem ha úgy alakul, akkor akár az irodán kívül, például utazás közben, a laptopjával meg tudja oldani az aktuális feladatot.

építőipar 2023
Építőipar konferencia, forrás: Mónus Márton/Portfolio

A konferenciáról készült további beszámolók:

Címlapkép: Mónus Márton/Portfolio

Kiszámoló

Újra van Auchan mobilflotta

Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflotta. Már semmi feltétele nincs a belépésnek, csak az, hogy legyen egy ingyenes Auchan bizalomk

RSM Blog

NIS2 és a kockázatkezelés

A kiberbiztonság kérdése kiemelkedő jelentőséggel bír a digitális kor új kihívásai között. Az Európai Unió NIS2 irányelve egy olyan szabályozási keretet hoz létre, amely az információb

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
london shutter