A BIM az építőipar válasza a digitalizációs kihívásokra
Ingatlan

A BIM az építőipar válasza a digitalizációs kihívásokra

Portfolio
A covid időszak a hazai építőiparra jellemző alacsony digitalizációs szint emelkedésében is éreztette gyakorlati hatását, az utóbbi években láthatóan felgyorsult az ágazaton belül a különböző új technológiákon alapuló rendszerek bevezetése és használata. A digitalizációs lemaradás azonban továbbra is jelen van, a felzárkózást pedig nem támogatja, hogy még nincs olyan szabályozás, amely előírná az építőipar számára az épületinformációs modellezés (BIM) használatát. Ahogyan a Portfolio ötödik alkalommal megrendezett Építőipar konferenciáján is elhangzott, a BIM alapfeltétele az ágazati szereplők együttműködése és a nemzeti BIM kézikönyv miharabbi megalkotása.

“Jelenleg a hazai szakemberek szinte alig, átlagosan 8%-ban használják ki a BIM lehetőségeit, miközben a nemzetközi eredményekből látható, hogy akár 70%-os tartalom-kihasználtság is elérhető” - mondta el a konferencián Reicher Péter, a Graphisoft SE ország igazgatója. 

0W3A4012

A már kész külföldi nemzeti BIM kézikönyvek sztenderdjei alapján látható, hogy a mély és magas építési rendszerek nem párhuzamosan fejlődtek, ami alapján a szakemberek abban bíznak, hogy ezekre majd hazánkban is egységes előírások vonatkoznak.

Az építmények fizikai és funkcionális jellemzői mellett a szabályozás megalkotása során fontosnak tartják az információs csatornák és az információ-megosztás módjának meghatározását is, valamint a keletkező adatok hozzáféréséhez való szabályozást.

“Általában 2 év alatt készül el egy BIM kézikönyv rendszer, egy szoftverfejlesztési ciklus pedig 3 év, tehát ahhoz, hogy az építészek meg tudjanak majd felelni az előírásoknak, célszerű lenne nem akkor elkezdeni a fejlesztéseket, amikor már elkészült a kézikönyv” - tette hozzá Reicher Péter. A nemzetközi tapasztalatok alapján, mire egy ilyen struktúrára gyakorlattá válik a piacon, ahhoz 5-8 évre is szükség van. Jó példa Chile, ahol ráadásul ugyanazokkal a fogalmakkal dolgoznak, mint Magyarországon. A szakmai szövetségük 10 éves program megvalósításában gondolkodik, a döntéseket pedig más országok szabványainak megismerését követően hozták meg, amit szintén követendő lehet.

0W3A4058

“A BIM az építőipar válasza a digitalizációs kihívásokra. Az épületinformációs rendszer a folyamatokat egy olyan egységes formában kezeli, amely megosztja az adatokat a különböző szakágak között, ez pedig a hatékony információáramlást és az átláthatóságot segíti” - hangsúlyozta Knébel István, a  Construsoft Kft. ügyvezető igazgatója, alapítója.

A rendszer használatával lehetőség van rá, hogy előre meghatározzuk, pontosan milyen anyagra lesz szükség az adott szerkezethez, de ami még fontosabb, az is látható, hogy a tervek változása milyen hatással van a folyamatokra.

Mindezek a cégek versenyképességének javulásához, a hibák elkerüléséhez és a költségek csökkentéséhez is nagyban hozzájárulnak.

A BIM modell adja a gyártásvezérlés alapját. Ma már hazánkban is egyre több olyan acélszerkezetek gyártásával foglalkozó üzem van, ahol CNC vezérelt berendezésekkel dolgoznak. “Az előregyártott vasbeton esetében is ugyanez a helyzet, azok a BIM adatok, amelyek a modellből származnak, adják az alapját annak, hogy a gyártósorokon az automatákat BIM-ből vezéreljék, ami által a gyártás nagyon kevés hibával tud megvalósulni” - mondta Knébel István.

0W3A4111

“Egy projekt során az esetleges tervváltozás, tervhiba, vagy egy visszabontás óriási gondokat okozhatnak. A BIM alapú tervezés, projekt-előkészítés, gyártás és kivitelezés biztosítja a megbízható teljesítést, ami által sok jellemző probléma kiküszöbölhető” - mondta el Csúsz István, az Ineton Kft. üzletfejlesztési igazgatója.  A BIM alapú termelés során a 3D-modellek felhasználásával BIM látványtervek hozhatók létre, amelyeket felhőn keresztül küldenek tovább egy Ipar 4.0-ás üzembe. A tervek a szerkezetépítésben és adatgyűjtésre is felhasználhatóak.

Ezekkel a rendszerekkel tökéletes méretpontosság és kontroll érhető el a betonelemek gyártása során is, egészen a szerkezetszerelés végéig.

Az iparosított technológiai folyamat lehetővé teszi a gyors, hosszú soros betonelem-gyártást az építkezési területen kívül, valamint a szabványosított alkatrészek felhasználását és az elemek pontos pozicionálását. 

“A gyártási folyamat teljesen integráltan képes működni. Az öntéshez szükséges beton pontos mennyiségét a gépek rendelik meg a betonüzemből, majd automatikusan öntik ki a lézeresen kimért, automata zsaluzással és vasalással előkészített elemeket. Minden egyes elem ugyanazzal a tónussal kerül ki az üzemből” - emelte ki Csúsz István. 

0W3A4172

A digitalizációs alapú technológiai megoldások közül különösen izgalmas a drónok felhasználásának lehetősége az épülettervezés, -kivitelezés és -üzemeltetés területén. “Az adatgyűjtések különböző folyamatai során a kihívást jelentő terepek felmérésekor már nem szükséges, hogy az emberi kezelők a fizikailag nehezen megközelíthető vagy veszélyes helyeken jelen legyenek. A dróntechnológia használatával akár nyolcszoros hatékonyságnövekedés is elérhető” - mondta a konferencián Damak Ferenc, a Myactioncam Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. A 2 és 3D-s képi anyagok elemzése pozitívan befolyásolja a tervezési, kivitelezési folyamatok minden lépését, valamint a létesítmény üzemeltetését.

a drónok használatával Képesek felmérni a területeket, folyamatos és pontos értesítéseket biztosítanak a projektről, javítják a biztonságot, a balesetek megelőzésében is jelentős a szerepük.

A projekt előrehaladásának nyomon követése, valamint a 3D-s modellek készítése is alapulhat dróntechnológián, a tervezés során az épületek változásait ábrázoló digitális másolatok pedig összehasonlíthatóvá, így jóváhagyható válnak, aminek egy nagyobb projekt esetén különösen jelentős szerepe lehet, akár egy nagyobb visszabontás is kiküszöbölhetővé válik. A vagyonbiztonságra is pozitív hatással van, kiszűri az illetéktelen jelenlétet, segíti a vizuális ellenőrzést, de a különböző veszélyhelyzetek is könnyebben azonosíthatóvá válnak. 

“Az üzemeltetés során a megfelelő személyi állomány hiánya okozhat problémát, ami végső soron az autonom rendszerek használatához vezet. A technológia már elérhető és egyre kiforrottabb ezek integrálása, amelyhez a jogszabályi környezet is hozzájárul” - emelte ki Damak Ferenc.

0W3A4258

“Ma már rengeteg megoldás érhető el a vállalatokon átívelő üzleti folyamatok támogatására, amelyek egy adott alapról indulva egyedi igényekre szabhatóak. Az építőipari projektek kezelésére tipikusan jellemző jelenség a fő- és alprojektstruktúra, ezek kezelése és a folyamatkezelés is ma már sokkal egyszerűbben megvalósítható” - mondta Németh Tamás, Head of Sales, Cosmo Consult Kft. 

Az építőipari cégek igényeire specializált megoldások használatával a kivitelezői és alvállalkozói folyamatok is követhetővé válnak. Egy felületen valósítható meg a kivitelezési adatok begyűjtése, az időnyilvántartás, a rendelések teljesítésének kezelése és a gépek üzemeltetésével kapcsolatos adatok kezelése is. “A költségvetési sorokon külön jeleníthetők meg az egyes tételek, mind az alvállalkozók, mind a megrendelők felé, az ártükörmátrix segítségével pedig az árajánlatok összehasonlíthatóak, így a beszállítók versenyeztetésénél több szempont alapján is egyszerűbbé válik a választás” - tette hozzá Jelfy Dóra, team supervisor, Cosmo Consult Kft.

0W3A4278

Az alvállalkozói szerződések is integrálhatók a rendszerbe, amelyek később a teljesítés alapját fogják képezni. A teljesítési igazolások kiállítására akár az építési területeken is lehetőség van, mobilapplikáción keresztül távolról is megvalósulhat ezek létrehozása. 

Fotók: Kaiser Ákos/Portfolio

A konferenciáról készült beszámolók:

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
zelenszkij public domain