Ingatlan

Duplázódhatnak a lakásárak a következő években - Mutatjuk, hogy miért

Portfolio
Olvasóink körében nagy port kavart a legújabb KSH lakásstatisztika, ami szerint pl. Nyíregyházán mindössze 300 ezer forint volt az új építésű lakások átlagos négyzetméterára. Több olvasónk is kifogásolta a kimondottan alacsony számot, mondván, ennyiből biztosan nem jön ki egy új építésű lakás, és csatolták is a jelenlegi kínálati árakat. Ezzel pedig mindenki tökéletesen egyetért, és utána is jártunk az okoknak. A kérdést megvizsgálva és a KSH véleményét is kikérve, az alábbi megállapításra jutottunk: Közel duplázódni fognak a statisztikában megjelenő új lakás árak a következő 2 évben, és hol van még a visszatérő 27%-os áfa.

Fontos! A cikk nem holmi riogatás. Szinte biztosan nem lesz 1,5-2 millió forint egy átlag magyar használt lakás négyzetméterára. Ez most kizárólag a hazai piac elmúlt 2 éve miatt tapasztalt átrendeződés statisztikai következménye az új építésű lakások esetében. Lentebb a magyarázat.

Az új építésű lakások a KSH statisztikáiba a használatbavételi engedély megszerzése után (beköltözhetővé válik az ingatlan), amikor kifizetik a végső számlát és a NAV rögzíti az adásvételt, kerülnek csak be, azonban a fejlesztők rendszerint már a tervezési szakaszban, az építési engedélyeket követően értékesíteni kezdik azokat, amelyeket akkor még rendre bevezető áron kezdenek el kínálni. Az építkezés előrehaladtával organikusan is (1-2 év alatt) akár 10-15 százalékkal is feljebb mehetnek az árak (ahogy készül, és egyre kézzelfoghatóbb a projekt, úgy drágul is), amire még extraként rájön a mostanában (elmúlt 2 év) kikerülhetetlen kivitelezési költségek brutális emelkedése, és a kivitelezési idő csúszása miatti extraköltségek, így a használatbavételi engedély megszerzésekor már egy teljesen új árszint jellemzi a piacot és az adott projektet. Egy társasház felépítése, ha minden gördülékenyen halad, akkor is legalább másfél évig tart, ami alatt fontos piaci változások mehetnek végbe. Ilyen például a lakások árának az emelkedése, ami a kivitelezési költségek emelkedéséből is adódik. A mostani, munkaerőhiánnyal terhelt piaci környezetben azonban nem ritka, hogy egy lakás felépítése az engedélyek megszerzésétől kezdve a végső átadásig 2-2,5 évig is eltartson, extrém esetekben még tovább.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
Németvölgyi Residence

Németvölgyi Residence

1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 29-33
 
41 db lakás49 - 149 m2 alapterület
Átadás:2019 Q4
0 - 0 M Ft
Ajánlatot kérek

Ha tehát 2019 nyarán a KSH közzéteszi a 2018-ban használatbavételi engedélyt kapott és hvatalosan is értékesített lakások árait, akkor az azt jelenti, hogy olyan projektek és árak is nagy számban szerepelnek benne, amelyeket 2016-ban szerződtek és előlegeztek le az akkor még csak tervasztalon szereplő lakásokért. Nem csoda tehát, hogy 3 évvel később rendkívül alacsonynak tűnhetnek az akkori átlagos négyzetméterárak, a módszertan azonban nem teszi lehetővé a rövidebb átmenetet.

Duplázódhatnak a lakásárak a következő években - Mutatjuk, hogy miért

A másik lehetőség az, hogy megnézzük az elmúlt negyedév kínálati árait, ebben az esetben azonban az a probléma, hogy nincs garancia arra, hogy az adott épület végül valóban el is készül és megkapja a használatbavételi engedélyt. Illetve érdekes kérdés, hogy valóban a kínálati árakon történik-e a végső adásvétel, főleg egy kisebb projekt, esetleg egy generálkivitelezős családi ház esetében, hiszen illetéket mindenképp fizetnünk kell a bevallott vételár után, ami pedig nem két fillér.

Portfolio Ingatlan Adatbázis
Emerald Residence

Emerald Residence

1052 Budapest, Szervita tér 6
 
86 db lakás32 - 142 m2 alapterület
Átadás:2019 H1
0 - 0 M Ft
Ajánlatot kérek

Árrobbanás jön a statisztikákban

A fenti okok miatt tehát biztosan tudjuk azt, hogy a következő évek KSH statisztikáiban az új lakások ára fel fog robbanni, a mostani 300 ezer forintos árak helyett ugyanis a megyeszékhelyeken ma már sokkal inkább 500 ezer forint feletti árakkal találkozunk, Budapesten pedig a 600-700 ezer helyett mostanra 900 ezer körüli átlagok a jellemzők. Ezek azonban csak 2020-2021-ben fognak megjelenni a statisztikákban, így, ha naprakész információkat szeretnénk, muszáj az aktuális kínálati árakra hagyatkoznunk, de mint látjuk, ennek is vannak hátrányai. A budapesti átlagárárak, az elemzésekben megjelenő, további drasztikus emelkedését ráadásul az is előrevetíti, hogy jelenleg több olyan luxustársasház is épül - Szervita téri projektek, Rózsadomb, Hegyvidék - ahol a várható négyzetméterárak jóval 1 vagy akár 2 millió feletti szinten realizálódnak, ami bőven átlag feletti, így szintén extrém módon felfelé húzza majd a statisztikai átlagot.

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1