Ingatlan

Mindenki össze-vissza beszél - Érdekel, mégis mennyit érhet a lakásod?

862 ezer, 758 ezer, 610 ezer. A három szám közötti összefüggést a lakásárakban kell keresni, ennyi ugyanis egy V. kerületi lakás átlagos négyzetméterára. Jogos viszont a kérdés, hogy a három érték közül melyik is a helyes. A különböző elemzések gyakran ugyanarra a városrészre is eltérő lakásárakat adnak, ezért az alábbiakban megmutatjuk, hogy mi okozza a különbségeket és mire kell figyelni, ha a lakásárakról olvasunk elemzéseket.

1 2

Miért különböznek az elemzésekben szereplő árak?.
A lakások árának egy adott településre vagy városrészre történő meghatározása az ott meghirdetett vagy eladott ingatlanok árainak átlaga alapján történik, így különösen fontos, hogy mekkora és mennyire pontos a rendelkezésre álló adatbázis. Magyarországon a legrészletesebb adatokat a NAV adja, ami a már megtörtént adásvételek információit tartalmazza. Hátránya ugyanakkor, hogy egy élénkebb piacon az árak akár egy-két hónap alatt is változhatnak, így amire egy lezajlott adásvételből statisztikai adat majd elemzés lesz, akár fél év is eltelhet, így addigra már nem a legaktuálisabb folyamatokat mutatja.

Erre adhatnak megoldást a kínálati adatokból készített elemzések, amelyek előnye, hogy az aktuális legfrissebb adatokkal dolgozik, hátránya viszont, hogy nem veszi figyelembe az áralkut, így az abból kiszámolt lakásárak szinte minden esetben magasabbak, mint a valóságban.

El kell tehát dönteni, hogy a kicsivel régebbi, de sokkal megbízhatóbb megtörtént tranzakciókon alapuló adatokat használjuk, vagy a pillanatnyi folyamatokat mutató, de kevésbé megbízható kínálati árakat.

A legismertebb árindexeket - KSH, FHB, OTP, MNB - készítő intézmények a részletesebb elemzéseikhez a NAV adatbázisát használják, azonban még így is előfordulhat valamekkora különbség a kiszámított eredmények között. Ennek magyarázata lehet, hogy a NAV adatainak feldolgozási módszerében is vannak eltérések, így a végső árindexek sem egyeznek meg tökéletesen.

Mindenki össze-vissza beszél - Érdekel, mégis mennyit érhet a lakásod?
Más a helyzet azoknál a nagyobb ügynökségeknél, akik az árak kiszámításához a saját maguk által értékesített ingatlanok adatait veszik alapul. Az ő adatbázisaik egyik előnye - a kínálati adatoknál már említett - naprakészség, hátránya viszont, hogy a piacnak csak egy szeletéről vannak adataik, ami különösen azokon a területeken nehezíti a becslést, ahol alacsony az adásvételekből való részesedésük. Főként az olyan kisebb településeken, ahol az ingatlanok értéke alacsony, az adásvétel sokszor nem közvetítőn keresztül történik, így az ügynökségek adatai között sem jelenik meg. Noha Budapesten az adásvételek nagyobb részét mostanra közvetítőn keresztül kötik, a kisebb értékű ingatlanok így is alacsonyabb aránnyal szerepelnek az ügynökség kínálatában, így az adott kerületre kiszámolt átlagárak is valamivel magasabbak, mint a NAV adatbázist használó elemzések esetében.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A már említett V. kerületben látható, hogy a legmagasabb - kínálati árakon alapuló - árak és a - NAV adatbázisán alapuló - legalacsonyabb árak között több mint 250 ezer forint a négyzetméterenkénti árkülönbség, ez azonban nem jelenti azt, hogy bármelyik érték hibás lenne, a különbség az eltérő módszerekből és adatokból adódik. Hogy pontosan mekkora a különbség a többi kerületben és a megyeszékhelyeken, részletesebben is megnézhetjük a következő oldalon található ábrákon.
Ez a cikk folytatódik
1 2
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1