A távhőrendszer mentheti meg Budapestet a szmogtól

2019. április 16. 08:24    
nyomtatás
 
Az OECD felmérése szerint Magyarországon hasonlóan súlyos a helyzet légszennyezettség terén, mint Kínában, de a KSH szerint is 8 ezer ember halálát okozta a rossz levegő 2017-ben. Budapest, mint a legsűrűbben lakott terület kiemelkedően rossz helyzetben van, és bár sokan főleg a közlekedési dugókat vádolják a tarthatatlan helyzet miatt, a közvélekedéssel ellentétben - legalábbis télen - legalább annyira tehető felelőssé a háztartások fűtése, mint az utakon pöfögő autók. Ha azonban a több tízezer kémény helyett, csak néhány, városszéli hőerőmű bocsátaná ki a szűrt és ellenőrzött füstöt, sokat javulhatna a helyzet. A 2022-re olyan hőgyűrűt építene ki a FŐTÁV a város körül, ami lehetővé tenné egy zöldebb alternatíva választását a háztartások számára. Dióhéjban ennek megvalósítására készül a Főtáv Zrt. - derült ki a Budapest PropTech Forumon.


Az Európai Számvevőszék (ECA) jelentése szerint Bulgária, Csehország, Lettország és Magyarország lakossága még a kínai és indiai embereknél is több évet veszít életéből a légszennyezettség miatt. Magyarország esetében ez 1,8 évet jelent száz lakosra vetítve, ami több mint kétszerese az EU átlagának, és magasabb, mint a kínai vagy indiai értékek. A magyar kormány is készített méréseket, bár ez csak a kisméretű szállóporra vonatkozik: ennek a határérték feletti mennyisége miatt évente 1500-1800 ember hal meg korábban csak Budapesten. Bár a légszennyezésnek számos természetes és az emberi tevékenységre visszavezethető oka van, Budapesten hajlamosak az autók számlájára írni a problémát, ez azonban csak részben igaz.

Nemcsak az ipari üzemek, erőművek, vagy a helyzeten valóban sokat rontó dízeljárművek felelősek Budapest rossz levegőjéért, hanem - legalábbis fűtési szezonban - a háztartások is. Mivel olcsóbb, mint a gáz, az utóbbi évtizedben jelentős mértékben megnőtt a szilárd tüzelőanyagot használók száma: országos szinten a háztartások több mint egyharmada vagy kizárólag fával, vagy részben azzal fűt. De legalább százezer háztartás fűt a rendkívül szennyező lignittel és a kommunális hulladékkal való fűtés sem ritka. Budapesten a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. adatai szerint több mint 50 ezer szilárd tüzelésű egyedi kémény van. Összehasonlításképpen Koppenhágában 16 ezer szilárd tüzelésű háztartás van, ezek a kémények a dán főváros szállópor-szennyezésének 30 százalékáért felelősek. Budapesten ugyanez - ebből kiindulva - 30-50 százalék körül lehet.

A megoldás kézenfekvő, csak a szemléleten kell változtatni

A távhőről a legtöbb embernek a pazarlóan túlfűtött panellakások jutnak eszébe, ahol időnként a legnagyobb mínuszok idején is ablakot kellett nyitni - a hőszabályozó hiányában kialakuló - trópusi hőség miatt. Mára ennél jóval kifinomultabb rendszerek léteznek, ahol nemcsak a lokális vezérlés megoldott, de a megfelelően szigetelésnek köszönhetően 94 százalékos hatékonysággal működnek ezek az erőművek. Külföldön is már több városban felfedezték a megoldásban rejlő potenciált. Az talán senkit sem lep meg, hogy Izlandon a fűtést 95 százalékban a geotermikus forrásokból származó hőből, távfűtéssel biztosítják, de Dániában (60%), Lengyelországban (52%), Csehországban (49%) és Szlovákiában (40%) is magas a távhő aránya, amíg Magyarországon mindössze 16 százalék.

De a legrelevánsabb példa talán Bécs, ahol összekötötték a szigetszerűen működő hőkörzeteket, és ma egységes megújuló-, hulladék és kapcsolt energiaforrásokkal működtetett hálózatról kapnak olcsó távhőt a fogyasztók. Budapesten is több önálló távhősziget van, amelyek jelenleg nincsenek összekötve, de az utóbbi években indult el a FŐTÁV Zrt. fővárosi hőgyűrű és a Kéménymentes Belváros projektje, melynek keretében átvezetik a távhőt Budáról Pestre, s a tervek szerint 2023-ra egységes hálózattá épül majd ki a budapesti hőgyűrű. A belvárosba tartó vezetéket az Erzsébet hídon keresztül viszik át a Duna fölött a Rác fürdőtől a Döbrentei tér érintésével, a híd alján át a Március 15. térig, onnan pedig a Kossuth Lajos utcán a Városháza utcáig jut majd a forró víz. További vezetékek fektetésével, összesen 40 milliárd forintos beruházással jöhet létre a budapesti hőgyűrű, amely összességében 200 MW-os fogyasztói piacbővítést jelent a Főtávnak, ami egyben tüzelőanyag megtakarítást és szállópor-terhelés-csökkenést hoz magával, így lényegében jelentősen tisztulhat a főváros levegője.

A távhőrendszer mentheti meg Budapestet a szmogtól

Részletekért kattints ide!

Többet is megtudhatsz a Főtáv vezérigazgatójának előadásából a május 8-án megrendezésre kerülő FM & Office konferencián, ahol az irodapiac és az üzemeltetés mellett is a jövő energiaellátása a központi témák között lesz.


A rendszer marad, az energiatermelők zöldülnek

A cég becslése szerint csak Budapesten mintegy 45 ezer belvárosi gáz-, illetve szilárd tüzelésű háztartás távhőre állítása évente megközelítőleg 67 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás-csökkenést, ezen felül éves szinten csaknem 80 tonna egyéb károsanyag kibocsátásának csökkenését eredményezné, ezen belül is évente 13 tonna por kibocsátásától is mentesülne Budapest. A teljes fővárosi távhőrendszer egységesítésével pedig évente 150-170 kilotonna szén-dioxid-kibocsátás lenne megelőzhető, amivel megmaradna évente 12 ezer hektár erdő.

Igaz, jelenleg az erőművek fűtőanyagának durván 95 százaléka földgáz, a maradék 5 százalékot pedig a rákospalotai hulladékhasznosító, vagyis a szemétégető adja.

A FŐTÁV Zrt további célja, hogy amennyire lehet, kiváltsa a fosszilis forrásokat napkollektorokkal, biomassza erőművekkel. A rendszer nagy előnye, hogy miután a vezetékrendszer kiépül, akkor bármilyen későbbi modernebb, hatékonyabb technológiát is képes befogadni, hiszen az átállás a városon kívül elhelyezkedő energiatermelőknél történik

- hangzott el a Budapest PropTech Forumon.

A távfűtés lényege, hogy nem a város közepén pöfögnek a kályhák, hanem a városhatár közelében, ellenőrzött körülmények között, jó hatásfokkal termelik az energiát. A Főtáv célja pedig, hogy zöldmezős beruházásként a saját hőtermelését is javítsa: két 20 megawattos biomassza-erőmű építését tervezik, amelyek belépésével évi 90 millió köbméterrel kevesebb földgázra lenne szükség. Ezzel a Főtáv kiszolgáltatottsága is csökkenne a hőtermelőktől. A kilátások minden estere nem rosszak: évente több, mint 30 megawattal bővül a távfűtés piaca, ami nagyjából Kaposvár éves fogyasztásának felel meg.

Illusztris épületek a kapcsolódók között

A már működő új Telekom-székház mellett a belvárosban elsőként a Városháza csatlakozhat a hálózathoz, de a Városliget meglévő és leendő intézményei, valamint a Készenléti Rendőrség, az MTK-stadion, , több egyetem, a MOM Park és a Bálna is a leendő fogyasztók között szerepel. De a Kopaszi-gátnál kialakuló komplett városnegyed és a Duna túlpartján, a Vágóhíd utca mögött épülő lakópark is teljes egészében távfűtéses lesz.


 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését a Főtáv Zrt. támogatta.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium