Ingatlan

Amint ez megvalósul, Budapest belvárosa teljesen más lesz

A WestEnd City Center melletti 9,5 hektáros területen egy új, izgalmas városrész tervezése zajlik. A Central Park fejlesztése egy olyan koncepció kialakítását jelenti, amely a környék többi projektjének bevonásával, egy intelligens városi környezetet, vagy másként fogalmazva élhetőbb Budapestet jelentene. A beépítési koncepcióterv elkészült, 2020-ban a kivitelezés is elkezdődhet. A nyolcéves projekt jelenlegi állásáról, a finanszírozási tervekről és a jövőt illető várakozásairól Ágházi Gyulát, a Gránit Pólus Csoport vezérigazgatóját kérdeztük.

A Central Park projekt nagyon régen várt arra, hogy elindulhasson. Hogy áll most, és melyek a következő lépések?

Amint ez megvalósul, Budapest belvárosa teljesen más lesz

Amikor bejelentettem a Central Park indítását, az azt jelentette, hogy a tulajdonosok megbízták a menedzsmentet a koncepcióterv kidolgozására, ami alapján ez a városfejlesztési elképzelés megvalósulhat. Szándékosan mondtam ezt, mert ez a koncepcióterv nem egy vagy két kereskedelmi ingatlan fejlesztéséről, megvalósításáról, kivitelezéséről szól, hanem egy 9,5 hektáron megvalósuló, a városképet befolyásoló, több százezer négyzetméteres ingatlanfejlesztésről. A jó hír az, hogy a tulajdonosok támogattak bennünket abban, hogy ne különböző fázisokra, hanem a teljes fejlesztési elképzeléssel kapcsolatban tegyünk az asztalra egy olyan anyagot, amit utána le lehet bontani részekre. Ezt a munkát elvégeztük, a beépítési koncepcióterv elkészült. A projekt méretéből fakadóan több önkormányzatot is érintenek majd az építkezések. Velük már folynak az egyeztetések? Valóban, a projekt, a volumene miatt több önkormányzatot is érinthet, fővárosi szintű kérdéssé is válhat, sőt a projektet övező állami infrastruktúrák esetében több tízmilliárd forintos fejlesztési költségek merülhetnek fel, és ez már kormányzati szinten is érdeklődésre tarthat számot. Amiről beszélünk, az a Nyugatiból kiinduló vágányok és a Podmaniczky utca rehabilitációja, zöldterületekkel való gazdagítása. Itt több elképzelés is megvalósulhat; elképzelhető, hogy a sínpárokat leviszik a föld alá, és a Nyugati és Déli pályaudvart alagúttal kötik össze, vagy megvalósulhat egy ún. vágányfelülépítés, amiről kormányzati szinten is volt már szó, sőt, tervek is készültek erre. Mi mindkét koncepcióhoz szervesen tudunk illeszkedni, a megvalósulással pedig egy olyan városrész jönne létre a Városliget és a Central Park között, amely kivételes módon, a belvárosban egyedüliként biztosítana többezer hektáron kulturált, jövőbe tekintő, összetett parkrendszerekre épülő zöldövezeti városképet. Ehhez a célhoz mi, mint magánbefektetők úgy járulnánk hozzá, hogy a rehabilitációs területhez fizikailag közvetlenül kapcsolódó fejlesztési telkünkön további 2 hektár, közcélra megnyitott parkot hoznánk létre. A MÁV-nak véleményem szerint csak pár éve van hátra, hogy megkezdje az infrastruktúrája elengedhetetlen rehabilitációját. Az a vágányrendszer, amelynek önmagában 150 milliárd forintot meghaladó lenne a felújítási költsége, valamint az irányítási rendszer, ami most rendelkezésre áll, éveken belül olyan szinten elavulttá válik, hogy nem lehet majd fenntarthatóan működtetni. Tudomásom szerint a MÁV tisztában van a helyzettel és korszerűsíteni akarja ezeket a rendszereket. Ezzel összhangban kellene egy kulturált, a legújabb igényeknek megfelelő környezetet kialakítani. A lehetőség óriási, nem lenne szabad elszalasztani.

Ágházi Gyula MRICS

vezérigazgató

Gránit Pólus

Ágházi Gyula a Gránit Pólus csoport vezérigazgatója és Igazgatóságának tagja. 2016. júliusában történt vezérigazgatói kinevezése előtt először a cégcsoport gazdasági vezérigazgató-helyettese, majd később működési... Tovább »

Ágházi Gyula a Central Park projektet a Property Investment Forum 2018 konferencián részletesebben is bemutatta, az elhangzott előadások és kerekasztal-beszélgetések összefoglalói itt érhetők el.

A Westend kapcsán felmerült a Szabályozott Ingatlanbefektetési Társaság ("SZIT") vállalkozási forma mint egy lehetséges finanszírozási megoldás. A Central projektnél vannak hasonló tervek? A SZIT-ek jellegükből adódóan már megvalósult ingatlanberuházások tulajdonlására alkalmasak. Emiatt a Central Park esetében a fejlesztés ideje alatt nem gondolkodunk SZIT-ben. A SZIT tőzsdei bevezetést jelent, azt, hogy például a Westend nyílt körben működő részvénytársasággá alakul, és a részvényeit idővel bárki megvásárolhatja a tőzsdén. Ismerve a Westend eredményességét, stabilitását, véleményem szerint ez egy vonzó befektetési forma lehet. Ezen projekten már dolgozunk egy ideje. A hatóságokkal felvettük a kapcsolatot, az utolsó szakaszban vagyunk, az első körös befektetői körrel még le kell zárnuk a tárgyalásokat, és ha a piac is úgy akarja, akkor az első negyedévben megvalósítjuk a tőzsdei bevezetést. Korábban olyan portfóliókat hoztunk létre, ahol bebizonyosodott, hogy többszöri tranzakción keresztül is mindenkinek hasznot hoz. Utóbbi egy több százmillió eurós beruházás, aminek a finanszírozására már most több bank bejelentkezett. Az ingatlanpiac most növekedési szakaszban van, nagy a likviditás, a bankok részéről pedig finanszírozási kényszer van. Kedvező a helyzet a hitelfelvevői oldalon. Visszatérve a SZIT-ekre általában; ha megvalósul a WestEnd tőzsdei bevezetése, és olyan a gazdasági környezet, akkor ez a társasági forma ideális lehetőséget biztosíthat arra, hogy a piacon már megnyitott, működő kereskedelmi ingatlanok esetében vevőként lépjen fel, és megvásárolja azokat. Hogy a Central Park SZIT lesz-e valaha, azt az idő eldönti.

Amint ez megvalósul, Budapest belvárosa teljesen más lesz

Portfolio Ingatlanmagazin - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar ingatlanpiacon 2018/2. A témáról részletesebben a Portfolio Ingatlanmagazin legújabb számában olvashatnak, ami a Portfolio Könyvesboltban vagy a nagyobb újságárusoknál vásárolható meg.

Lesznek a projektben akár a finanszírozás, akár a befektetés szempontjából jól elhatárolt egységek? Az egész projekt ideális esetben egy nyolcéves program 2019-től számítva. Két fázisra osztjuk a megvalósítást; az első egy nagy fázis, ebben iroda-, kereskedelem-, lakás-, hotel- és parkolófunkció is van, illetve a közpark is ebben valósulna meg, a második rész pedig önmagában kilenc különálló fázist takar. A telekmegosztás is úgy történik, hogy minden egyes ingatlan egy fázisnak minősül a telkével együtt, ezáltal tudunk válaszolni a piac kilengéseire, a keresletre és kínálatra, a finanszírozásra; vagyis rugalmas lesz a projekt. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a fázisolás egy koncepcióra épül, egységes városépítészeti és egységes épületszerkezeti elképzelésen alapul. 2020-ban kezdjük el a kivitelezést, 2022-23 körül már itt fognak lakni, dolgozni, vásárolni, vacsorázni és a parkban sétálgatni az emberek.

Hogyan lehet árazni egy nyolcéves projekt esetében? Nem hiszünk abban, hogy mindent látunk előre. Alaposan és óvatosan figyeljük a piacot. Elemezzük a világgazdasági, makro- és mikropiaci környezetet. Vizsgáljuk a trendeket, a kamatok, a fogyasztás, a kereslet-kínálat viszonyait. Figyelünk mások véleményére, rengeteg tanácsadóval beszélünk, figyeljük a magyar és nemzetközi piacot, egy szisztematikus, erős alapokra épített feltételrendszerre építettük a költségvetésünket. Megalapozottan tervezünk, és nem értékeljük túl a telkünk elhelyezkedését, amely a legjobb a városban ugyan, de ez önmagában nem elég a döntéshez egy ilyen volumenű projekt esetében. Nyilván változni fognak az építési árak, a finanszírozási, a kivitelezési költségek, minden változhat, de a Gránit Pólus csoport már legalább két olyan kritikus időszakon van túl, amikor meg lehetett figyelni, hogy ilyen esetben mi történik a piacon, hogyan változnak az árak és egyéb befolyásoló tényezők. Ez a tapasztalat óriási érték. Konjunktúrában könnyen elszáll minden, a kivitelezési költség is, de amikor recesszió jön, hirtelen nagyon sok lesz a munkaerő, minden olcsóbb lesz, és akinek akkor van likviditása, az nagyon jól tud haladni.

Holdblog

Amerikai sajátlakás = 347 ezer dollár

Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 2024 februárjában a Zillow Home Value Indexe szerint. A \"tengerentúli ingatlan.com\" egy... The

Kiszámoló

Ez történt a héten 03.17

A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy szétesik valami valamelyik gépükön. A részvényárfolyam is ennek megfelelően alakul idén: B

Holdblog

Krúbi, Zsiday és az aranystandard

HOLD After Hours. Krúbi, Zsiday, aranystandard és az S&P500, ami még mindig több mint 3000 pont. Jó szórakozást! 00:45    Celebet keresünk! 01:45    Az izlandi zú

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új befektetési őrület hódít, napok alatt lesznek emberek milliárdosok

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Megszólaltak a városvezetők a jövő Budapestjéről