Egyszerűsödhet az életünk: fontos változások a hazai városokban

2018. december 19. 10:18    
nyomtatás
 
Az okos város központi platformszolgáltatás létrehozásáról és működtetéséről jelent meg egy kormányrendelet a Magyar Közlöny 202. számában. Az új platformot a következő évben alakítják ki, csatlakozni a projekthez azonban legkorábban 2020. július 31-től van lehetőség. A platform egyaránt tartalmaz olyan IT megoldásokat, amelyek az okos város projekteket tudják támogatni, valamint a helyi fejlesztések (okos zebra, okos iskola, térfigyelő rendszer) megvalósítását is magába foglalja.


A kormányzat részéről is egyre nagyobb a szerepvállalás az okos városok kialakításában, támogatásában, a legújabb kormányrendeletek között ugyanis az is szerepel, hogy a következő két évben egy okos város központi platformszolgáltatást alakítanának ki. A hivatalos meghatározás alapján ez:

A központi szolgáltatók által nyújtott, az 1. melléklet szerinti központosított közszolgáltatások nyújtását, igénybevételét biztosító központi alapinfrastruktúra és az ahhoz kapcsolódó helyi érdekű fejlesztések összessége.


A központosított szolgáltatások megnevezés alatt négy online platform kidolgozása érthető, ezek mind olyan IT megoldások, amelyek az okos város projekteket támogatják:

 • Települési Térinformatikai Platform

Ami lényegében egy webes térinformatikai megjelenítő és lekérdező felület, ahol többek között ingatlan-nyilvántartási alaptérkép, 3D-s városmodell és az adott település későbbi fejlesztései során előálló szenzor adatainak megjelenítésére is lesz lehetőség.
 • Települési Középület Kataszter

Ez tartalmazza többek között az önkormányzati ingatlanok energia-menedzsmentjét és épületüzemeltetését támogató alkalmazás kidolgozását a Lechner Tudásközpont támogatásával.
 • Települési mobilalkalmazás szolgáltatás (önkormányzati szolgáltatásokat tartalmazza)
 • Központi városkártya-rendszer


A helyi érdekű fejlesztések alatt pedig olyan projekteket értenek, mint:
 • Közvilágítás fejlesztése
 • Intelligens épületüzemeltetés
 • Okos utca (okos gyalogátkelőhely, okos pad és járda)
 • Okos iskola (notebook, tablet biztosítása, okos tábla, e-számla kibocsátás)
 • Várostárca (gyorsabb, a csatlakozott településre szabott tájékoztatás)
 • Térfigyelő rendszer korszerűsítése
 • Intelligens kisvárosi közlekedés


2020. július 31-től lehet csatlakozni a központi platformszolgáltatáshoz, ennek kiépítésére a kormányzat mintegy 1,45 milliárd forintot csoportosít át a költségvetésből.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 


hirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium