Dagad az élelmiszerbotrány, a cseheknek is elegük lett
Podcast

Napról napra szorul vissza a magyar élelmiszer: árstop, Ukrajna, infláció a ludas

Portfolio
Előtérbe kerül a hazai élelmiszer-kereskedelemben az importáru, miután a magas infláció és az árstopok miatt is elfordulnak a kereskedők a magyar beszállítóktól. Mindez azért is fájdalmas Győrffy Balázs NAK-elnök szerint, mert sok vita után az elmúlt években stabilizálódni látszott a magyar beszállítók és a kereskedelmi láncok viszonya. Az Alapvetésben, a Portfolio agráriummal és élelmiszerrel foglalkozó legújabb adásában szó esett az ukrán importnyomásról is, amelynek egyenlőtlen feltételei mellett nem tud győztesen kikerülni a magyar mezőgazdaság a mostani helyzetből.

Korábban nem látott ellentmondások feszítik Magyarország agrofood-szektorát, amelynek olyan kihívásokkal kell megküzdenie, mint a kirívó élelmiszerinfláció, a piacokat alaposan felforgató ukrán import jelenléte, a hazai unortodox szabályozási környezet, köztük az árstopok, valamint a kiskereskedelem számára előírt kötelező akciók.

Rövid- és hosszútávú problémák

A látszólag rövidtávon ható pontok mellett olyan trendszerű problémákkal is szembe kell nézniük a termelőknek és a feldolgozóknak, mint a klímaváltozás, amelyből különösen a tavalyi év adott igazán keserű ízelítőt. A szomszédban zajló háború világított rá arra is, hogy Magyarország, azon belül a magyar mezőgazdaság és élelmiszerfeldolgozás gázfüggősége negatívumként jelentkezik, és – amennyiben nem kezdünk ezzel valamit – komoly és tartós hátrányt jelenthet a jövőben is.

Az agrofood-szektor hagyományos kihívásai mellé tehát több olyan tényező is felsorakozott, amelynek megoldása korántsem egyértelmű, sőt, talán még a probléma rövidtávú kezelése sem.

Az Alapvetés vendége Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke volt, aki beszélt az ukrán import által okozott problémákról, és az árstopok negatív hatásairól is. A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

KÖVESS MINKET

Fotó: Shutterstock

további epizódok
debrecen-magyarorszag
Szír polgárháború Aleppó ostroma
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
Benzin
GettyImages-667612203factoryworker
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!