Korábban nem látott ellentmondások feszítik Magyarország agrofood-szektorát, amelynek olyan kihívásokkal kell megküzdenie, mint a kirívó élelmiszerinfláció, a piacokat alaposan felforgató ukrán import jelenléte, a hazai unortodox szabályozási környezet, köztük az árstopok, valamint a kiskereskedelem számára előírt kötelező akciók.
Rövid- és hosszútávú problémák
A látszólag rövidtávon ható pontok mellett olyan trendszerű problémákkal is szembe kell nézniük a termelőknek és a feldolgozóknak, mint a klímaváltozás, amelyből különösen a tavalyi év adott igazán keserű ízelítőt. A szomszédban zajló háború világított rá arra is, hogy Magyarország, azon belül a magyar mezőgazdaság és élelmiszerfeldolgozás gázfüggősége negatívumként jelentkezik, és – amennyiben nem kezdünk ezzel valamit – komoly és tartós hátrányt jelenthet a jövőben is.
Az agrofood-szektor hagyományos kihívásai mellé tehát több olyan tényező is felsorakozott, amelynek megoldása korántsem egyértelmű, sőt, talán még a probléma rövidtávú kezelése sem.
Az Alapvetés vendége Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke volt, aki beszélt az ukrán import által okozott problémákról, és az árstopok negatív hatásairól is. A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:
Fotó: Shutterstock